Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: UE este de acord cu interzicerea „reper” a petrolului rusesc

Publicat: 31 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Liderii UE susțin sancțiuni imediate pentru 75% din importurile de petrol rusești; Atacul Moscovei asupra unui oraș cheie din estul cheie durează mai mult decât s-a sperat , spune liderul separatist

Rusia a răspuns la ultimă rundă de sancțiuni a UE asupra importurilor de petrol, spunând că Moscova va găsi alți importatori pentru petrolul său.

UPDATE 22.30: Peste 23.000 de ucraineni au primit acceptul să meargă în SUA în cadrul unui nou program

Peste 23.000 de ucraineni au fost autorizați să meargă în Statele Unite în cadrul procesului simplificat al administrației Biden pentru refugiații ucraineni care doresc să vină în SUA, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă, citat de CNN.

UPDATE 21.50: Preşedinta Slovaciei, în vizită la Kiev. Zuzana Caputova atenţionează Europa împotriva pierderii interesului faţă de Ucraina

Faptul că imaginile războiului din Ucraina nu mai domină jurnalele de ştiri nu trebuie să determine Europa să nu mai acorde atenţie acestui război, a atenţionat marţi preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, în cadrul unei vizite neanunţate în Ucraina, relatează DPA și Agerpres.

UPDATE 21.00: Un oficial ucrainean afirmă că rușii controlează „cea mai mare parte a Severodonețkului”

Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, spune că trupele rusești controlează acum cea mai mare parte a orașului Severodonețk – dar a respins sugestiile că trupele ucrainene din zonă vor fi încercuite, potrivit CNN.

UPDATE 20.30: Berlinul va înlocui vehiculele blindate livrate de Grecia către Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat marți un acord cu Grecia, în baza căruia Atena va livra blindate din epoca sovietică Ucrainei pentru a contracara invazia rusă și va primi în schimb vehicule mai moderne de la Berlin, potrivit AFP.

UPDATE 20.00: Rușii ar fi lovit într-un bombardament o uzină chimică cu azotat de amoniu din zona Severodonețk, cu consecințe vizibile de la kilometri depărtare:

UPDATE 19.30: Cea mai mare companie energetică din Danemarca, a confirmat că gigantul energetic de stat rus Gazprom va întrerupe livrările de gaz începând de mâine

Orsted A/S, cea mai mare companie energetică din Danemarca, a confirmat că gigantul energetic de stat rus Gazprom va întrerupe livrările de gaz începând miercuri, 1 iunie, după ce compania daneză a refuzat să plătească gazul în ruble, potrivit CNN.

„Rămânem fermi în refuzul nostru de a plăti în ruble și ne-am pregătit pentru acest scenariu, așa că ne așteptăm să putem furniza gaze clienților noștri”, a declarat președintele firmei daneze, Mads Nipper.

UPDATE 19.00: Germania îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului

Germania îşi menţine obiectivul de a deveni independentă de importurile de petrol rusesc până la finalul anului, a anunţat marţi cancelarul Olaf Scholz, adăugând că opţiunile privind modul în care va fi gestionată rafinăria Schwedt încă urmează să fie stabilite, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 18.30: Taiwanul va dona 6 milioane de dolari către cinci oraşe din Ucraina, în semn de sprijin şi pentru a reconstrui şcolile şi infrastructura civilă

Taiwanul a anunţat marţi că va dona 6 milioane de dolari către cinci oraşe ucrainene afectate de invazia Rusiei, inclusiv Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în semn de sprijin şi pentru a reconstrui şcolile şi infrastructura civilă, potrivit unui comunicat al Ministerului taiwanez de Externe.

UPDATE 18.00: Medvedev: „Sancțiunile europene lovesc populația de rând din Rusia, dar elita politică nu va fi afectată”

​Sancțiunile UE lovesc populația de rând în timp ce elita politică și marile afacerile din Rusia nu vor fi afectate, susține fostul președinte rus Dmitri Medvedev, transmite SkyNews.

UPDATE 17.10: Ministerul rus al Apărării anunţă că va preda Kievului 152 de cadavre ale combatanţilor din Azovstal

Rusia va preda în curând Ucrainei corpurile neînsufleţite a 152 de combatanţi ucraineni găsite într-o „dubă izotermă” pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, port strategic la Marea Azov aflat în prezent sub controlul forţelor ruse şi al miliţiilor proruse din Doneţk, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de EFE şi DPA.

UPDATE 16.35: Vladimir Putin a decis datele la care rușii vor cuceri Lugansk și Donețk: date bombă de la servciile secrete ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează marţi agenţia de presă Unian, citând serviciile de informaţii ucrainene, scrie Agerpres.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune ’24-îi kanal’.

UPDATE 15.20: Rușii au operaționalizat portul din Mariupol: o primă navă a plecat spre Rusia

O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, informează Reuters.

UPDATE 15.10: Insula Șerpilor a fost transformată de ruşi într-un cap de pod. Au fost aduse mai multe echipamente şi tehnică militară

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi, 31 mai, şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk.

UPDATE 14.40: Soldați ruși cocoțați pe turela unui blindat sunt aruncați în aer după ce vehiculul „calcă” pe o mină antitanc

Forțele militare ucrainene au postat pe rețelele sociale o înregistrare video în care un vehicul de luptă folosit de parașutiștii ruși este aruncat în aer în de explozia unei mine antitanc. Conform surselor ucrainene, scena a avut loc în apropiere de Popasna, în Donbas.

UPDATE 14.00: Un alt fake-news? Ucraina nu ar avea graniţele recunoscute oficial de ONU 

În ultima perioadă, în contextul războiului din Ucraina care a izbucnit la data de 24 februarie 2022, cititorilor le este tot mai greu să facă diferenţa între o informaţie adevărată şi una falsă. Recent, presa internaţională a abordat un subiect care pare a fi controversat.

UPDATE 12.30: Un jurnalist francez ar fi murit în Ucraina

”Guvernul” ”republicii populare” de la Lugansk, în Donbas, în estul Ucrainei, unde jurnalistul de la BFMTV Frédéric Leclerc-Imhoff, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis ”de o schijă de obuz în timp ce acoperea o operaţiune umanitară”, îl acuză pe tânărul francez că este un ”mercenar străin”.

UPDATE 11.30: Cercurile militare și naționaliste rusești, furioase din cauza modului în care războiul este gestionat de Kremlin

Disensiunile interne din cadrul cercurilor militare rusești, care susțin că Kremlinul nu face suficient pentru a câștiga războiul, continuă să crească, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația invaziei.

UPDATE 10.00: Prima navă comercială a plecat din Mariupol spre Rusia

O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia). Este prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, informează Reuters.

UPDATE 09.00: Rusia o să găsească alți parteneri

Reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale la Viena, Mihail Ulyanov, a transmis pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

După cum a spus pe bună dreptate ieri, Rusia va găsi alți importatori. De remarcat că acum ea contrazice propria ei declarație de ieri. Schimbarea foarte rapidă a mentalității indică faptul că UE nu este într-o formă bună.”

UPDATE 08.30: Miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei

Consiliul European va acorda Ucrainei 9 miliarde EUR pentru reconstrucție. Consiliul European a declarat că este gata să acorde Ucrainei 9 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția sa de după război.

UPDATE 08.00: Rusia revendică o treime din Sievierodonetsk sub controlul său

Forțele ruse susțin că au preluat controlul asupra a aproximativ o treime din orașul cheie Sievierodonetsk, din estul Ucrainei, dar asaltul lor durează mai mult decât speraseră.

UPDATE 07.30: UE sprijină embargoul rusesc „reperător” asupra petrolului

Liderii UE au susținut un embargo parțial asupra petrolului rusesc, după ce discuțiile s-au prelungit luni noaptea târziu la un summit de la Bruxelles.

 

Adauga un comentariu