Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Vladimir Putin, prima reacție după explozia de pe podul Kerci din Crimeea: „Este un act terorist”

Publicat: 10 oct. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Război în Ucraina. Vladimir Putin prima reacție după explozia de pe podul Kerci din Crimeea Este un act terorist
Război în Ucraina, ziua 229

Război în Ucraina, ziua 229. Într-o primă reacție după atacul din Kerci, Vladimir Putin a spus că aruncarea în aer a podului din Crimeea reprezintă „un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse”.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la energie electrică
Putin a convocat luni o ședință a Consiliului de Securitate
Statele membre UE vor să antreneze 15.000 de soldaţi ucraineni
Trupele ucrainene se află în apropierea orașului-cheie Svatove din Luhansk
Volodimir Zelenski: Le cruțăm viețile rușilor doar dacă se predau în fața armatei noastre
Explozie puternică într-o gară din regiunea Donețk

UPDATE 23.45: Un dispozitiv NATO de neutralizarea a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015

Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom a declarat luni că un dispozitiv NATO de neutralizarea a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.

UPDATE 23.20: Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a publicat luni seară o hartă a atacurilor rusești care au avut loc dimineață pe teritoriul Ucrainei

Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a publicat luni seară o hartă a atacurilor rusești care au avut loc dimineață pe teritoriul Ucrainei, subliniind că forțele ucrainene au fost nevoite să respingă atacurile cu arme din epoca sovietică, care sunt și așa insuficiente, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 22.45: 10.000 de refugiați ucraineni au părăsit Franța pentru a se întoarce acasă

Statul estimează că aproximativ 10.000 de ucraineni strămutați s-au întors în țara lor după ce au fost primiți în Franța, a declarat luni pentru AFP Didier Leschi, șeful Oficiului francez pentru imigrație și integrare (Ofii).

UPDATE 22.00: UE „ar trebui și ar putea face mai mult” pentru a ajuta Ucraina

Uniunea Europeană „ar trebui și ar putea face mai mult” pentru a ajuta Ucraina prin furnizarea de mai multe echipamente militare în lumina recentei escaladări din partea Rusiei, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Ceea ce am văzut astăzi arată că Rusia va continua să escaladeze în continuare… Cum vom răspunde? Dacă răspunsul nostru nu este proporțional cu escaladarea, atunci vom continua să îl vedem cum ucide mai mulți oameni”, a spus Metsola la CNN, potrivit Guardian.

Sancțiunile UE „în mod clar nu sunt suficiente”, a spus ea, cerând statelor membre să se unească și să furnizeze mai multe arme, în special tancuri, pe care le-au cerut ucrainenii.

„Ucraina le cere, iar Uniunea Europeană are posibilitatea de a coordona ceea ce dă Ucrainei. Știu că înalții reprezentanți lucrează foarte mult la asta. Știu că din punct de vedere militar putem face mai mult”, a spus Metsola.

UPDATE 21.30: Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.

UPDATE 21.00: Serviciile poloneze de pompieri verifică starea adăposturilor anti-bombardamente ale țării și întocmesc un inventar

Serviciile poloneze de pompieri verifică starea adăposturilor anti-bombardamente ale țării și întocmesc un inventar, a declarat luni un ministru adjunct, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar președintele belarus Alexandr Lukașenko a afirmat că Polonia ar putea trimite forțe armate la granița dintre cele două țări, relatează Reuters.

UPDATE 20.45: Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus luni că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, relatează Reuters.

UPDATE 20.30: Joe Biden a „condamnat cu fermitate” luni avalanșa de bombardamente rusești din Ucraina

Președintele american Joe Biden a „condamnat cu fermitate” luni avalanșa de bombardamente rusești din Ucraina, dovadă a „brutalității absolute” a omologului său rus Vladimir Putin, care s-a soldat cu cel puțin 11 morți și 89 de răniți în întreaga țară, potrivit AFP.

„Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus obiective nemilitare”, a declarat liderul democrat, asigurând că ele nu vor face decât să consolideze sprijinul SUA pentru Ucraina și că SUA vor continua să „impună un cost greu Rusiei pentru agresiunea sa”.

UPDATE 20.00: Contraspionajul bulgar a deschis o anchetă după ce – potrivit Rusiei – camionul care a provocat explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de teritoriul său, ar fi plecat din Bulgaria

Contraspionajul bulgar a deschis o anchetă după ce – potrivit Rusiei – camionul care a provocat explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de teritoriul său, ar fi plecat din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE 19.45: Dmitri Medvedev a fost pus de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) pe lista infractorilor

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a fost pus de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) pe lista infractorilor. El este căutat pentru încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei.

UPDATE 19.20: ​Polonia și-a sfătuit luni cetățenii împotriva deplasărilor în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească

​Polonia și-a sfătuit luni cetățenii împotriva deplasărilor în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească, anunță Reuters.

UPDATE 19.00: Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este „profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei care au vizat Ucraina

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este „profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei care au vizat Ucraina, luni, a declarat purtătorul de cuvânt al oficialului într-un comunicat, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Secretarul general este profund şocat de atacurile de astăzi (n.r. luni) cu rachete pe scară largă ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse asupra oraşelor din Ucraina, care au avut ca rezultat pagube pe scară largă în zonele civile şi au dus la moartea şi rănirea a zeci de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

Comunicatul subliniază că atacurile reprezintă ”o altă escaladare inacceptabilă a războiului şi, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preţ”.

UPDATE 18.35: Procurorul general al Germaniei a lansat o investigație cu privire la exploziile care au lovit rețeaua de conducte rusă Nord Stream

Procurorul general al Germaniei a lansat o investigație cu privire la exploziile care au lovit rețeaua de conducte rusă Nord Stream, permițând anchetatorilor germani să adune dovezi, a declarat luni un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

UPDATE 18.00:Statul german urmează să plătească factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii

Statul german urmează să plătească factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit unei plafonări în două etape a preţurilor la energie, recomandat luni de un grup de experţi desemnat de Guvern, relatează The Guardian, scrie News.ro.

UPDATE 17.30: Este alertă la Kiev! Sirenele de raid aerian se aud din nou – Bilanțul victimelor crește după bombardamentele de dimineață

Sirenele de raid aerian au pornit din nou la Kiev, în timp ce bilanțul victimelor atacurilor de dimineață a fost actualizat în creștere, potrivit Sky News, anunță Mediafax.

Bilanțul victimelor din Ucraina în urma atacurilor aeriene de luni a crescut conform ultimei actualizări.

Cel puțin 11 persoane au murit, iar alte 64 au fost rănite. Se pare că cel puțin cinci dintre aceștia au fost uciși în Kiev, unde rachetele au lovit un loc de joacă, o șosea și o clădire.

Cel mai recent bilanț al victimelor a fost furnizat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina și se crede că va continua să crească.

De asemenea, alertele de raid aerian au început să sune din nou în capitala Ucrainei, după ce s-au oprit în urmă cu câteva ore.

Kievul a fost lovit luni de mai multe rachete rusești, pentru prima dată din luna iunie.

UPDATE 16.30: Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko: ‘Am fost atenționați pe canale neoficiale cu privire la atacuri de pe teritoriul Ucrainei’

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Ucraina că pregăteşte un atac împotriva Republicii Belarus, informează AFP, scrie Agerpres.

„Ieri am fost atenţionaţi deja pe canale neoficiale cu privire la atacuri asupra Republicii Belarus de pe teritoriul Ucrainei. După cum s-ar fi declarat: ‘Vom face astfel că va fi Podul din Crimeea 2’. Această informaţie mi-a fost adusă imediat la cunoştinţă. Răspunsul meu a fost simplu: Spuneţi-i preşedintelui Ucrainei şi altor oameni lipsiţi de minte, dacă ei mai sunt acolo, că Podul din Crimeea li se va părea floare la ureche dacă ei se vor atinge cu mâinile lor murdare chiar şi de un metru din pământul nostru”, a declarat Lukaşenko, citat de Belta.

Președinții Rusiei și Belarusului au convenit să desfășoare un grup regional comun de trupe, a declarat luni președintele Belarus Alexander Lukașenko la o întâlnire de securitate, potrivit BelTA citată de Interfax.

UPDATE 15.30: Prima reacție a lui Klaus Iohannis după atacurile cu rachete asupra orașelor Kiev, Liov, Ternopil și Dnipro

Președintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, „atacurile oribile” cu rachete asupra mai multor orașe ucrainene.

„Condamn ferm atacurile oribile ale Rusiei cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile ucrainene. Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Kremlinului”, a scris șeful statului, pe Twitter.

Mai multe atacuri cu rachete şi drone au avut loc luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev, precum şi în oraşele Liov, Ternopil şi Dnipro, după ce Moscova a acuzat Ucraina că a orchestrat puternica explozie ce a avariat podul-cheie care leagă Rusia şi Peninsula Crimeea, informează agenţiile de presă internaţionale.

Într-un mesaj televizat, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a ordonat lovituri împotriva unor ţinte militare, de comunicaţii şi energetice ucrainene. ”Regimul de la Kiev, prin acţiunile sale, s-a plasat singur pe acelaşi nivel cu organizaţiile teroriste internaţionale; cu grupările cele mai odioase. Să lăsăm fără răspuns asemenea acte este pur şi simplu imposibil”, a afirmat liderul de la Kremlin, care a promis riposte ”severe” în cazul unor noi atacuri ucrainene contra teritoriului rus.

UPDATE 14.10: Belarusul, la un pas de a intra în război: Putin și Lukașenko au convenit să desfășoare un grup regional comun de trupe

Președinții Rusiei și Belarusului au convenit să desfășoare un grup regional comun de trupe, a declarat luni președintele Belarus Alexander Lukașenko la o întâlnire de securitate, potrivit BelTA citată de Interfax.

„În legătură cu agravarea de la granițele de vest ale statului Uniunii, am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus. Toate acestea sunt conform documentelor noastre. Dacă nivelul de amenințare ajunge la nivelul actual, după cum este acum, începem să folosim gruparea statelor Uniunii”, a spus el.

Acest acord a fost ajuns la o întâlnire unu-la-unu cu Putin la Sankt Petersburg, după un summit informal al CSI, a adăugat Lukașenka.

„Baza – am spus mereu asta – a acestei grupări este armata, Forțele Armate ale Republicii Belarus. Trebuie să vă informez că formarea acestei grupări a început. Deja a început, în opinia mea, timp de două zile. Mi s-a dat ordinul să începem formarea acestui grup”, a subliniat Lukashenka.

La aceeași întâlnire, Lukașenka a anunțat necesitatea de a lua noi măsuri pentru întărirea securității statului, adăugând că a fost avertizat cu privire la atacul iminent asupra Belarusului de pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 14.00: Kadîrov exultă, după prăpădul de la Kiev: Și cum ai crezut tu, fraiere Zelenski, că tu ai voie și alții nu?

Liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, se declară mulțumit de bombardamentele rusești de la Kiev. Mai mult, Kadîrov e de părere că abia acum operațiunea specială din Ucraina, așa cum au denumit rușii războiul, merge ca la carte.

Zelenski se plânge de atacurile aeriene din Kiev și din alte orașe. Și cum ai crezut tu, fraiere Zelenski, că tu ai voie și alții nu?

Deci, timp de opt ani, bombardarea civililor, distrugerea infrastructurii orașelor din LNR, acoperirea cu obuze a unei centrale nucleare, aruncarea în aer de poduri, bombardarea unor instalații importante a fost permisă, dar imediat ce ți-a căzut în cap, brusc, nimeni nu a mai avut voie?

Te-am avertizat, Zelenski, că Rusia încă nu a început cu adevărat, așa că nu te mai plânge ca un zgârcit și fugi înainte de a ajunge aici. Fugi, Zelenski, fugi fără să te uiți înapoi spre vest. Acum sunt sută la sută mulțumit de Operațiunea Militară Specială, a transmis Kadîrov pe Telegram.

UPDATE 13.30: Vladimir Putin confirmă planul de atac asupra Ucrainei: am decis să lovim infrastructura critică

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat, înaintea ședinței Consiliului de Securitate faptul că s-a luat decizia de a lovi cu rachete de croazieră infratructura critică din Ucraina.

”La propunerea Ministerului Apărării al Federației Ruse și conform planului Statului Major General, a fost efectuată o operațiune masivă cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune asupra instalațiilor energetice, comanda militară și comunicațiile Ucrainei”, a spus Vladimir Putin.

Putin a acuzat serviciile secrete ucrainene că au comis trei atacuri teroriste și a amenințat că orice atac din partea Ucrainei va primi un răspuns puternic din partea Rusiei.

”Dacă încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriul nostru continuă, răspunsurile Rusiei vor fi dure și egale, nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în acest sens”, a spus Vladimir Putin.

În această dimineață, Rusia a lansat peste 70 de rachete de crozieră asupra Ucraieni și a lovit infrastructura critică din Kiev și alte mari orașe ucrainene.

UPDATE 13.00: Rachetele rusești au lovit Consulatul Germaniei la Kiev

Biroul de vize al consulatului german a fost lovit în timpul atacurilor Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev.

Fostul președinte al Fundației Böll de la Kiev, Serghei Sumlenni, a postat fotografii pe Twitter și a scris, adresându-se cancelarului Olaf Scholz și ministrului de externe Annalena Baerbock: „Vreți să trimiteți niște tancuri Leopard pentru a verifica situația de la fața locului?”

UPDATE 12.40: Discuții cruciale despre situația de la Zaporojie. Vladimir Putin se va întâlni cu șeful AIEA

Kremlinul a comunicat că preşedintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni, marţi, în Rusia, cu şeful agenţiei Naţiunilor Unite pentru energie nucleară, Rafael Grossi.

Acesta este directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care încearcă de mai multe luni să convingă Kievul şi Moscova să ajungă la un acord privind stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nuclear-electrice Zaporijjia, din sudul Ucrainei.

Kremlinul a adăugat că Putin se va întâlni, marţi şi cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite.

UPDATE 12.05: China încearcă să pună frână setei de răzbunare a Rusiei: atacurile de la Kiev trebuie să înceteze

Ministerul de Externe al Chinei a făcut apel, luni, la detensionarea situaţiei din Ucraina, după ce mai multe explozii au avut loc, luni, în oraşe ucrainene, inclusiv în Kiev, în ceea ce par a fi atacuri de răzbunare ale Rusiei, după o deflagraţie ce a avariat un pod care face legătura dintre Crimeea şi Rusia.

„Sperăm că situaţia va fi detensionată în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez, Mao Ning, în cadrul unei informări de presă, informează RADOR.

UPDATE 12.00: Kuleba explodează după ce rușii au făcut prăpăd în Kiev: Putin e un terorist care discută cu rachete

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că atacurile ruseşti cu rachete, ce au zguduit mai multe oraşe din Ucraina, luni dimineaţă, demonstrează că preşedintele Vladimir Putin este „un terorist care discută cu rachete”. „Numeroase atacuri cu rachete ruseşti în Ucraina.

Singura tactică a lui Putin este teroarea asupra oraşelor ucrainene paşnice, însă el nu va distruge Ucraina. Acesta este, de asemenea, răspunsul său către toţi conciliatorii care vor să discute cu el despre pace: Putin este un terorist care discută cu rachete”, a scris Kuleba pe Twitter, conform Rador.

UPDATE 11.20: Kremlinul avertizează: 10-20 de ani de acum încolo Europa va suferi pentru că respinge energia rusească

Europa va suferi în următorii 10-20 de ani de consecințele negative ale respingerii energiei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, adăugând că SUA profită de criza energetică a Europei pentru a-şi vinde gazul ”de trei ori mai scump”, relatează Rador care preia ANSA.

Decizia de a introduce plafonul de preț al energiei din Rusia adoptată de UE la instigarea Statelor Unite poate destabiliza piața mondială a energiei, a mai adăugat Peskov, după cum a raportat Interfax.

Luni, președintele rus Vladimir Putin va prezida Consiliul de Securitate de la Moscova, ca urmare a exploziei de la podul Kerci din Crimeea.

Viceprim-ministrul rus, Marat Khusnullin, a anunţat că scafandrii ruși vor examina amploarea avariei Scafandrii au început lucrul duminică dimineață la ora locală 6:00 (5:00 în Italia), în timp până la sfârșitul zilei va fi finalizată o analiză mai detaliată a pagubelor cauzate deasupra liniei de plutire.

Ministerul Transporturilor din Rusia a anunţat că trenurile de marfă și de pasageri circulă în perfect orar pe podul din Crimeea şi că serviciul de feribot dintre Crimeea și regiunea rusă Krasnodar funcționează şi el în mod regulat.

UPDATE 10.45: Kievul, zguduit de explozii: S-a văzut fum ridicându-se dintr-un punct din centrul orașului

Kievul a fost zguduit de explozii în această dimineață fumul ridicându-se din centrul orașului.

Patru explozii s-au auzit în jurul centrului orașului dimineața devreme pe 10 octombrie. S-a raportat că s-a văzut fum ridicându-se dintr-un punct din centrul orașului, notează kyivindependent.

„Mai multe explozii (au avut loc) în districtul Şevcenko (Şevcenskivskii), în centrul capitalei”, a anunţat la rândul său, pe mesageria Telegram, primarul capitalei Vitali Kliciko.

După victoria ucraneană din bătălia Kyevului capitala a fost relativ ferită de atacurile rusești.

UPDATE 10.10: Ucraina anunță succesul operațiunii din sud, dar recunoaște realitatea din teren: ‘Mai sunt multe de făcut pentru a securiza teritoriile recucerite’

Ucraina a recucerit peste 1.170 de kilometri pătrați de teren în regiunea sa sudică Herson în contraofensiva împotriva Rusiei începută la sfârșitul lunii august, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei, relatează RADOR.

UPDATE 09.13: Rușii au învățat lecția de la ucraineni și au început să atace cu drone: o persoană a murit în Sumî

Trupele ruse au bombardat duminică două localităţi din regiunea ucraineană Sumî, informează pe facebook Comandamentul de Operaţiuni Nord, care precizează că nu s-au înregistrat pierderi de personal sau echipamente militare, relatează Rador.

UPDATE 08.03: Petrolul rusesc merge nestingherit spre Occident. Operațiuni de proporții în Marea Mediterană cu sprijinul armatorilor greci

Războiul împotriva Ucrainei a devenit și unul economic – în primul rând între Rusia și Occident. Rusia a oprit sau a restricționat livrările de gaze naturale către Europa, iar Uniunea Europeană a anunțat că va bloca majoritatea importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului.

UPDATE 07.00: Medvedev promite ‘distrugerea directă a teroriștilor’ vinovați de explozia de pe Podul Crimeii: ‘Sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev’

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat explozia de pe podul din Crimeea drept „un act terorist și de sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev”, iar răspunsul Rusiei la acest act terorist nu poate fi decât „eliminarea directă a teroriștilor”.

„Clientul și autorul crimei este statul eșuat al Ucrainei. Acesta este un act de terorism și sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev. Nu există nicio îndoială și nici nu a existat. Toate rapoartele și concluziile au fost întocmite. Răspunsul Rusiei la această crimă nu poate fi decât distrugerea directă a teroriștilor. În modul în care este acceptat în lume. Este exact ceea ce așteaptă cetățenii ruși”, i-a spus Medvedev jurnalistei Nadana Fridrichson din Donbas, răspunsurile fiind postate de aceasta pe canalul său de Telegram, potrivit Ria Novosti.

Comentarii
Adauga un comentariu