Război în Ucraina, ziua 388. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, vineri seară, decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Joe Biden:Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este „justificat”
- Zelenski salută decizia „istorică” a CPI de emitere a mandatului de arestare pe numele lui Putin
- Dmitri Medvedev: „Mandatul de arestare al CPI pentru Vladimir Putin are valoarea hârtiei igienice”
- Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război
- Kremlin: Rusia se așteaptă la o consolidare a relațiilor cu China în urma vizitei lui Xi Jinping
- Maia Sandu: „ȘOR are misiune de la Kremlin să aducă războiul în Republica Moldova!”
- Rusia promite că va distruge avioanele MiG 29 pe care Polonia și Slovacia au anunțat că le vor expedia Ucrainei
- Ministrul de Externe de la Kiev avertizează statele care au ignorat sau ‘maltratat’ Ucraina că vor plăti prețul atitudinii lor
- Ministrul rus al Apărării i-a decorat pe piloții care au provocat prăbușirea dronei americane în Marea Neagră
- Alertă în Marea Neagră! Rușii au trimis 21 de nave de război în zonă
- Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare
Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia ”fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.
„La nouă ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, marcaţi la 18 martie, Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează poziţia fermă de condamnare şi nerecunoaştere a acestui act, ce reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki”, a transmis MAE.
Într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES, MAE afirmă că România condamnă utilizarea de către forţele armate ruse a teritoriului peninsulei Crimeea în contextul războiului de agresiune ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, la 24 februarie 2022, împotriva Ucrainei.
„România reafirmă, totodată, că nu recunoaşte nici anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a regiunilor din estul Ucrainei (Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie), care rămân parte inalienabilă a teritoriului naţional al Ucrainei, în conformitate cu dreptul internaţional. Sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, rămâne pe mai departe principiul de bază pe care se fundamentează eforturile cuprinzătoare ale României în susţinerea Ucrainei şi poporului ucrainean, victime ale agresiunii ruse”, se mai arată în comunicatul MAE.
Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina la vineri noapte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, citate de Kyiv Independent.
Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a atacat Ucraina din două direcții.
Rusia a lansat drone Shahed din regiunea Briansk și de pe coasta estică a Mării Azov.
Forțele de apărare aeriană au doborât toate dronele deasupra Kievului, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare din regiunea Kiev.
Mandat de arestare emis împotriva lui Vladimir Putin
Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este „justificat”, a declarat vineri Joe Biden, citat de AFP.
Preşedintele american, exprimându-se în faţa jurnaliştilor la Casa Albă, a amintit că instituţia nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuşi, „un semnal foarte puternic”.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru responsabilitatea sa în ceea ce priveşte presupusele crime de război comise în Ucraina, de la declanşarea invaziei ruse la scară largă în ţara vecină.
CPI „a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat instituţia de la Haga într-un comunicat.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat, vineri seară, decizia „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.
„Avem astăzi o decizie semnificativă a justiţiei internaţionale, într-un caz care prezintă perspective reale. Este o decizie istorică şi va conduce la responsabilitate istorică”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde.
„În investigaţiile penale ale autorităţilor noastre, au fost consemnate peste 16.000 de cazuri de copii ucraineni deportaţi forţat de către forţele de ocupaţie. Dar numărul real al deportărilor ar putea fi mult mai mare. O astfel de operaţiune penală ar fi fost imposibilă fără ordinele principalului lider al statului terorist”, a acuzat Volodimir Zelenski.
Ce a anunțat Curtea Penală Internațională
Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat, vineri, emiterea unui mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru presupusa responsabilitate în crime de război comise în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse. „Astăzi, 17 martie 2023, Camera Preliminară numărul II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare în cazul a două persoane, în contextul crizei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisar prezidenţial rus pentru Drepturile copiilor, a anunţat instanţa judiciară.
Preşedintele Rusiei „este suspectat că ar fi responsabil de crime de război, prin deportarea ilegală a populaţiei (copii) şi transferul ilegal al populaţiei (copii) din zone ocupate ale Ucrainei în Federaţia Rusă. Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând cu data de 24 februarie 2022. Există motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele menţionate”, subliniază instanţa judiciară. Mandatele de arestare au fost emise într-un caz care are legătură cu o investigaţie lansată de procurorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) la cererea Ucrainei, care acuză Rusia că a deportat forţat mii de copii ucraineni din zonele de conflict.
Rusia a catalogat drept „revoltătoare” şi „nulă” decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, Moscova amintind că nu recunoaşte jurisdicţia instanţei internaţionale.