Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina, ziua 276: Ucraina restabilește treptat energia electrică / Milioane de oameni nu au curent și căldură
Război în Ucraina, ziua 276: Ucraina restabilește treptat energia electrică / Milioane de oameni nu au curent și căldură

Război în Ucraina, ziua 276: Ucraina restabilește treptat energia electrică / Milioane de oameni nu au curent și căldură

26 nov. 2022, 10:00,
în Razboi în Ucraina

Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică, ajutate de reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare lovituri aeriene rusești din timpul războiului.

UPDATE 18.40:  Șeful poliției naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni, relatează Kyiv Independent

De atunci, trupele ruse au bombardat frecvent Hersonul. Numai pe 24 noiembrie, armata rusă a efectuat 17 atacuri asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici.

UPDATE 15.29:  Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei

După ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial de rang înalt, potrivit Reuters. La Kiev, aproximativ 130.000 nu au curent, potrivit autoritățile, citate de DPA.

UPDATE 15.06:  Nouă prizonieri ruși de război au fost eliberați sâmbătă în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina, au informat agențiile de presă ruse, citând ministerul apărării de la Moscova, relatează Reuters

„Pe 26 noiembrie, ca urmare a procesului de negocieri, nouă militari ruși care erau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE 14.54:  Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenţionat de regimul stalinist în anii ”30, relatează AFP, citată de Agerpres

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului, pe care Ucraina o consideră ”genocid”.

Conform media din Polonia şi Lituania, premierii celor două ţări care sunt susţinători apropiaţi ai Kievului, Mateusz Morawiecki şi Ingrida Simonyte, se află în vizită pentru discuţii care ar urma să vizeze în special un posibil nou val de migranţi ucraineni în Europa în această iarnă.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat la rândul său într-un mesaj video un ajutor suplimentar de 10 milioane de euro pentru a susţine exporturile de cereale ucrainene, afectate de război.

UPDATE 14.22:  Premierul belgian Alexander de Croo a sosit sâmbătă la Kiev, în prima sa vizită de când Rusia a început invazia

„În perspectiva lunilor reci de iarnă, Belgia oferă un nou ajutor umanitar și militar”, a scris de Croo pe Twitter.

Belgia a promis un ajutor financiar suplimentar de 37,4 milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat agenția de presă Belga.

postare twitter

Postare Twitter

UPDATE 12.24:  Premierul și ministru de externe din Belgia, vizită surpriză la Kiev

Rusia va plăti pentru foametea din epoca sovietică care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933 și pentru acțiunile sale în actualul război din Ucraina, a declarat sâmbătă șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak, transmite Reuters.

UPDATE 09.49:  Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 86.710 soldați pe câmpul de luptă de la începutul războiului

Postare Twitter

Postare Twitter

 

UPDATE 09.49:  Rusia a bombardat Nikopol cu artilerie grea de cinci ori, transmite The Kyiv Independent

Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, trupele ruse au tras aproape 60 de obuze asupra Nikopolului, a orașului vecin Marhanets și a satelor din jur în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt în continuare afectate de întreruperi de energie electrică, după recentele lovituri rusești țintite asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski. „Începând din această seară, pene de curent continuă în majoritatea regiunilor [din Ucraina] și în Kiev. În total, peste 6 milioane de abonați”, a declarat Zelenski în discursul său de vineri seara. Numărul gospodăriilor afectate s-a redus „la jumătate” față de miercuri. El a precizat că aproximativ 600.000 de persoane se confruntă cu întreruperi de energie electrică în capitala Kiev, iar regiunile Odesa, Lviv, Vinița și Dnipropetrovsk se numără, de asemenea, printre cele mai afectate, în condițiile în care temperaturile se apropie de îngheț.

Uniunea Europeană își va intensifica eforturile de a oferi Ucrainei sprijin pentru a restabili și menține energia electrică și încălzirea, a declarat vineri șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a spus după o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, că executivul UE pregătește livrarea către Ucraina a unor mari donații din partea țărilor UE și din rezervele CE.

Bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei au ucis vineri 15 civili, au declarat oficialii, în timp ce inginerii din întreaga țară încercau să restabilească căldura, apa și energia electrică în marile orașe. Mai multe „case private și clădiri înalte” au fost avariate, a mai spus oficialul orașului, Galina Lugova. Bombardamentul asupra Hersonului, un oraș cheie din estul țării, recent recucerit de forțele ucrainene, a fost cel mai mortal bombardament rusesc din ultimele zile.

Președintele Ungariei, Katalin Novak, se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, a relatat vineri site-ul index.hu, adăugând că Novak va merge cu trenul via Polonia. Biroul președintelui ungar a declarat că nu va infirma sau confirma informația. Novak, un aliat apropiat al premierului naționalist Viktor Orban, ar fi politicianul ungar de cel mai înalt rang care îl vizitează pe Zelenski de la invazia Rusiei din februarie.

Liderii Ucrainei ar trebui să fie „prevăzători” pentru a asigura pacea, a declarat Papa Francisc, sugerând că Kievul ar trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Într-o scrisoare deschisă publicată vineri pentru a marca aniversarea a nouă luni de la începerea războiului, suveranul pontif a lăudat puterea ucrainenilor în fața asaltului. „Lumea a recunoscut un popor îndrăzneț și puternic, un popor care suferă și se roagă, plânge și se luptă, rezistă și speră: un popor nobil și martir.”

Cele patru centrale nucleare ucrainene au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au pierdut complet alimentarea cu energie în afara zonei la începutul acestei săptămâni, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Toate instalațiile au fost deconectate de la rețea miercuri, pentru prima dată în istoria Ucrainei, după ultimul val de lovituri aeriene rusești asupra infrastructurii vitale.

Armenia i-a cerut președintelui francez, Emmanuel Macron, să prezideze discuțiile de pace cu Azerbaidjanul, într-o nouă provocare la adresa controlului tot mai slăbit al lui Vladimir Putin asupra aliaților regionali ai Rusiei în urma războiului din Ucraina.

Diplomații UE s-au întâlnit vineri seară în încercarea de a ajunge la un acord privind plafonarea prețului pentru exporturile de petrol rusesc, potrivit unui raport al Bloomberg. Guvernele europene nu au reușit până acum să ajungă la un acord înainte de termenul limită de 5 decembrie. O propunere a G7 pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril este considerată mult prea mare de unii și prea mică de alții.

Angela Merkel a insistat asupra faptului că poziția sa în ultimele luni de mandat i-a făcut mai mult sau mai puțin imposibil să influențeze comportamentul lui Vladimir Putin. Fostul cancelar german a părut defensivă și discret sfidătoare cu privire la incapacitatea sa de a schimba cursul deciziilor președintelui rus în perioada premergătoare invaziei din Ucraina, declarând revistei germane de știri Spiegel că s-a simțit foarte conștientă de faptul că abilitatea sa de a negocia cu Putin a fost minimă deoarece se știa că nu va candida pentru un al cincilea mandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`