Razboi în Ucraina

Război Ucraina: SUA ar acţiona dacă Moscova va folosi arme nucleare

Publicat: 03 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Fostul șef al CIA spune că SUA ar lovi trupele rusești dacă ar folosi arme nucleare

UPDATE 23.45: Autoritățile din regiunea rusă Leningrad au anulat 100 de ordine de mobilizare, potrivit presei de stat

„Un total de 100 de decizii privind măsurile de mobilizare au fost anulate în regiunea Leningrad. Dintre acestea, 76 – din cauza vârstei, 1 – din cauza numărului de copii minori, 2 -din cauza necesității de a îngriji rude cu dizabilități, 11 – din cauza aptitudinii fizice limitate”, potrivit serviciului de presă citat de RIA.

UPDATE 23.20: Administrația Biden urmărește „îndeaproape” acțiunile Rusiei

Statele Unite urmăresc „îndeaproape” acțiunile Rusiei la centrala nucleară de la Zaporojie, în contextul îngrijorărilor că președintele Vladimir Putin ar putea escalada războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, și își „analizează bine” răspunsul pentru orice eventuală folosire a armelor nucleare de către Rusia – a declarat la CNN John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

UPDATE 23.00: Toți pentru NATO. Un procent record de 83% dintre ucraineni ar dori ca țara lor să se alăture alianței militare NATO, potrivit unui nou sondaj

Sondajul, realizat de Rating Group, un institut de sondare a opiniei publice cu sediul la Kiev, a intervievat 2.000 de ucraineni după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o cerere accelerată de aderare la NATO.

Doar 4% au declarat că ar vota împotriva aderării la NATO și 9% au spus că nu vor vota, potrivit The Guardian.

UPDATE 22.30: Ce ar putea însemna pentru război recentele succese ale Ucrainei în estul țării / Analist militar: Pot cere acum SUA arme mai performante

Colonelul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA Cedric Leighton a declarat luni pentru CNN că există o ofertă guvernului ucrainean pentru administrația Biden de a oferi practic drept de veto asupra listei lor de ținte cu obiective ale armatei ruse, totul pentru a obține rachete cu rază lungă de acțiune garantând astfel că nu va lovi pe teritoriul rusesc.

UPDATE 22.00: Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război” împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul – şi Occidentul în ansamblu – că foloseşte Ucraina ca „instrument de război” împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial.

UPDATE 21.45: Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihailo Podoliak, l-a ironizat pe Elon Musk pentru că a sugerat că Kievul ar trebui să accepte anexarea Crimeei de către Rusia în schimbul încheierii războiului, potrivit The Guardian

UPDATE 21.15: Analist militar: Un tren care ar putea transporta arme nucleare, circulă prin Rusia

Un analist militar polonez independent a tras un semnal de alarmă, identificând un tren care se deplasează aparent prin centrul Rusiei, încărcat cu camioane, ca aparținând celei de-a 12-a direcții principale a forțelor armate ruse, care este implicată în depozitarea, transportul, întreținerea și eliberarea de arme nucleare, scrie The Guardian.

UPDATE 20.00: Mii de ruși mobilizați au fost trimiși acasă, considerați inapți pentru război

Mii de ruși mobilizați pentru serviciul militar în Ucraina au fost trimiși acasă după ce au fost considerați inapți la datorie, acesta fiind cel mai recent eșec al înrolării a 300.000 de militari de către președintele Vladimir Putin, potrivit AFP.

UPDATE 19.45: Crimele Rusiei în Ucraina vor fi „pedepsite”, afirmă Franța

Crimele Rusiei în Ucraina vor fi „pedepsite”, afirmă Franța, potrivit AFP.

„Suntem hotărâți ca infracțiunile comise de Rusia să fie documentate, judecate și pedepsite. Aceasta este o condiție esențială pentru revenirea la o pace durabilă”, a declarat premierul francez. „În fiecare zi, cu cel mai mare cinism, Rusia împinge înapoi frontierele barbariei. Folosește armele fără discriminare, vizând civili, școli, spitale, centre comerciale, convoaie umanitare”, a spus ea.

UPDATE 19.00: Șeful centralei nucleare Zaporojie, reținut de forțele ruse, a fost eliberat luni

Șeful centralei nucleare Zaporojie, reținut de forțele ruse, a fost eliberat luni, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, citat de The Guardian.

UPDATE 18.30: Gazprom a fost de acord să amâne plățile datorate de Ungaria pentru gazele naturale livrate iarna aceasta

Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani. După solicitarea din iulie a autorităţilor de la Budapesta, Gazprom a început să majoreze livrările către Ungaria, după ce anterior fuseseră majorate livrările prin gazoductul Turkstream.

UPDATE 18.00: O campanie de crowdfunding din Cehia numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin) a reușit să strângă suma necesară pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru forțele ucrainene

O campanie de crowdfunding din Cehia numită „ Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin) a reușit să strângă suma necesară pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru forțele ucrainene.

UPDATE 17.42: Rusia nu știe cât din teritoriul ucrainean a anexat. Kremlinul: „Ne vom consulta în continuare cu populația”

Moscova va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor ucrainene despre care se pretinde a fi anexate de Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează CNN.

UPDATE 16.33: O nouă victorie pentru armata ucraineană: un oraș de pe malul râului Nipru a fost recucerit

Armata ucraineană a obținut noi victorii în sudul țării, recucerind mai multe teritorii, inclusiv un oraș aflat pe malul râului Nipru, potrivit CNN.

UPDATE 15.50: Duma de Stat din Rusia a aprobat alipirea republicilor anexate prin referendum

Duma de Stat, în cadrul şedinţei de luni, a ratificat, în unanimitate, patru tratate internaționale privind intrarea în componenţa Rusiei a republicilor populare Donețk (DNR) și Lugansk (LNR), precum și a regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie. Documentele au fost semnate pe 30 septembrie la Moscova, scrie Rador.

Tratatele internaționale prevăd, printre altele, stabilirea granițelor noilor entități ale Federaţiei. Granițele republicilor și regiunilor vor fi determinate de limitele teritoriului care „existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”. Tratatele internaționale precizează că frontierele asociate cu teritoriul unui stat străin vor constitui granița de stat a Federației Ruse.

UPDATE 15.20: Liderul cecen Ramzan Kadîrov anunţă că-şi trimite pe front în Ucraina cei trei fii minori: ‘A venit timpul să strălucească într-o bătălie adevărată’

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin, anunţă luni că îşi trimite cei trei fii adolescenţi să lupte în Războiul rus din Ucraina, la doar câteva ore după ce a criticat comandamentul militar rus şi a îndemnat la folosirea armamentului nuclear în acest război, relatează AFP.

”A venit timpul (ca ei) să strălucească într-o bătălie adevărată şi nu pot decât să le salut hotărârea”, scrie într-o postare pe Telegram Kadîrov.

”În curând, ei vor pleca în prima linie şi se vor afla în zonele cele mai dificile ale liniei de contact”, în Ucraina, anunţă liderul Ceceniei, conform news.ro.

Ramzan Kadîrov anunţă astfel că-i trimite la luptă în Războiul rus din Ucraina pe cei trei fii ai săi – Ahmat, în vârstă de 16 ani, Eli, în vârstă de 15 ani şi Adam, în vârstă de 14 ani.

UPDATE 14.50: Fost general rus despre recruții care merg rupți de beți la instrucție: Nu am văzut niciodată oameni treji acolo

Rușii care sunt chemați la centrele de recrutare se prezintă, în foarte multe cazuri, rupți de beți. Fost comandant adjunct al Districtului Militar Sudic al Rusiei, Andrei Guruliov, susține că așa a fost mereu în Rusia și așa va fi mereu, iar el nu a văzut niciodată oameni treji la recrutare.

„Normal, sunt puțin chercheliți, ca să nu spun mai mult. Iar unii comentează «Au venit beți, îți poți imagina așa ceva!». Eu atât le spun: «Serios? Vă rog!». Am văzut cum s-a recrutat pentru războaiele din Cecenia, cum au fost chemați rezerviștii în taberele de instrucție. Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji acolo. Ăsta-i adevărul, așa a fost mereu în țara noastră. Trebuie să menții ordinea cumva, dar ei reușesc să se ferească. Chiar și cei care dorm beți în cort o să se trezească și o să meargă să studieze știința militară. Așa a fost mereu și așa va fi mereu”, a spus Andrei Guruliov, la o emisiune tv din Rusia.

UPDATE 13.30: Kremlinul îl umilește pe Kadîrov: Apelul de a folosi arme chimice e lacrimogen

Liderul cecen ramzan Kadîrov a făcut apelul la folosirea unor arme nucleare de putere slabă în Ucraina, în acest weekend, sub influenţa emoţiei, consideră luni Kremlinul, relatează AFP. ”În momente dificile, emoţiile trebuie să fie excluse (…)”, a răspuns luni presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, întrebat despre aceste declaraţii.

”Noi preferăm să facem evaluări (ale situaţiei) măsurate şi obiective”, a subliniat el. Peskov a lăudat, însă ”contribuţia eroică” a lui Ramzan Kadîrov în ofensiva militară rusă din Ucraina.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a îndemnat sâmnbătă armata rusă să folosească ”arme nucleare de slabă putere” în Ucraina, unde armata rusă se află în dificultate în anumite regiuni, în Războiul rus din Ucraina.

UPDATE 12.40: Rusia devine dictatură în toată regula: au restricționat accesul la aplicațiile de diverstisment occidentale

Rusia a restricţionat accesul la aplicaţia de streaming de muzică SoundCloud, invocând ”informaţii false” despre ceea ce Moscova numeşte o ”operaţiune militară specială” în Ucraina, a informat duminică agenţia de ştiri Interfax, citând agenţia de supraveghere al comunicaţiilor Roskomnadzor (RKN), transmite Reuters.

Rusia a intrat în conflict cu marile companii de tehnologie pentru a controla fluxul de informaţii, după ce a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, încetinind serviciul Twitter şi interzicând Facebook şi Instagram, informează News.ro.

”Roskomnadzor a restricţionat accesul la serviciul SoundCloud în legătură cu plasarea de materiale care conţin informaţii false cu privire la natura operaţiunii militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, a spus Interfax, citând RKN.

Accesul la serviciu a fost blocat la ordinul Procuraturii Generale din Rusia, întrucât informaţiile în cauză se referă la forma şi metodele de război ale operaţiunii speciale, inclusiv ”atacuri asupra civililor, lovituri asupra infrastructurii civile, despre numeroase victime civile ale soldaţilor ruşi”.

UPDATE 11.11: Rușii continuă bombardarea orașului Zaporojie. Responsabil ucrainean, avertisment localnici: ‘Aveți grijă de voi’

Forţele ruse au lansat luni dimineaţă circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii Oleksandr Staruh pe contul său Telegram, potrivit Unian, scrie AGERPRES.

„Există riscul unor noi atacuri. Aveţi grijă de voi!”, a spus el, adresându-se localnicilor.

În aceeaşi postare, responsabilul ucrainean adaugă că, în afară de oraşul Zaporojie, au fost vizate alte două localităţi din apropiere.

Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, dar fără să ofere detalii.

„În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente”, a indicat Kurtev, promiţând să revină ulterior cu mai multe detalii.

UPDATE 10.00: Ucrainenii avansează puternic într-o regiune anexată de către Rusia: au eliberat două puncte importante

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică că forţele ucrainene au eliberat localităţile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson, informează Reuters.

Preşedintele Zelenski a menţionat cele două localităţi în discursul său de duminică noapte, când a mulţumit unor unităţi ale forţelor ucrainene pentru că s-au remarcat în prima linie, informează Agerpres.

Reuters precizează că nu a putut verifica imediat informaţiile.

În discursul său, preşedintele Zelenski a mai afirmat, fără a oferi detalii, că succesul forţelor ucrainene în regiunea Doneţk nu se limitează la Liman.

UPDATE 08.00? SUA ar distruge flota rusă dacă Putin folosește forța nucleară

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a declarat duminică fostul director CIA și generalul de patru stele în retragere al armatei David Petraeus. Petreaus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre probabila reacție a SUA, dar el a declarat pentru ABC News că crede că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina va declanșa un răspuns NATO condus de SUA. „Nu vrei, din nou, să intri într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arăți că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a spus Petraeus.

UPDATE 07.30: Forțele ucrainene au doborât duminică opt drone kamikaze fabricate iranian, potrivit Kyiv Independent

Forțele ucrainene au doborât duminică opt drone kamikaze fabricate iranian, potrivit Kyiv Independent. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, forțele aeriene ucrainene au efectuat și cele patru lovituri ale noastre care au lovit două stocuri de arme rusești, precum și două sisteme de rachete antiaeriene.

UPDATE 07.00: Cele nouă țări europene care au emis mai devreme o declarație pentru a condamna anexarea Ucrainei de către Rusia și- au exprimat toate sprijinul pentru ca Ucraina să adere la NATO

Adauga un comentariu