Razboi în Ucraina

Război Ucraina: Ucraina recuperează un sat din regiunea Harkiv din apropierea graniței cu Rusia – UPDATE

Publicat: 04 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Începem incă o zi de transmisie live text a războiului din Ucraina. Stați cu BZI.RO și aflați cele mai importante date legate de conflict.

Iată principalele evenimente care s-au întâmplat pe data de 3 mai 2022 în războiul din Ucraina:

  • Președintele Ucrainei spune că 156 de evacuați au sosit cu autobuzele în orașul Zaporizhzhia, controlat de Ucraina. Mulți dintre ei s-au adăpostit de luni de zile sub oțelăria Azovstal din orașul distrus Mariupol.
  • Crucea Roșie a spus că este mulțumită că evacuarea a fost un succes, dar este frustrată că mulți mai mulți oameni au fost lăsați în „iad”.
  • Sute de civili, inclusiv mai mult de o duzină de copii, sunt încă prinși sub dărâmăturile Azovstal, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei.
  • Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 15 rănite în urma unui atac asupra unei fabrici de cocs din estul Ucrainei. Bombardele rusești au început în timp ce muncitorii așteptau să prindă autobuzul spre casă, au spus oficialii locali
  • Rachetele rusești în orașul de vest, relativ sigur, Lviv au lovit mai multe centrale electrice, provocând întreruperi de curent electric.
  • Atacurile au vizat și șase gări, potrivit unui oficial al căilor ferate ucrainene, provocând daune „grave” infrastructurii.
  • Au fost semnalate și atacuri în Vinnytsia, regiunea Kiev, regiunea Dnipropetrovsk, Odesa și Harkov

UPDATE 22.30: Ucraina recuperează un sat din regiunea Harkiv din apropierea graniței cu Rusia

Forțele ucrainene au reluat controlul asupra unui sat din nordul regiunii Harkiv, în timp ce continuă contraofensiva împotriva forțelor ruse, relatează CNN.

UPDATE 21.50: Trupele ruse au intrat în uzina Azovstal din Mariupol

Forțele ruse au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din orașul asediat Mariupol, potrivit deputatului David Arakhamia, relatează The Guardian.

UPDATE 21.00: Momentul în care rușii au atacat cu bombe o statie din Avdiivka, in timp ce muncitori asteptau autobuzul

UPDATE 20.30: Aproximativ 2.000 de soldați ruși rămân în Mariupol

Aproximativ 2.000 de soldați ruși, sau echivalentul a două grupuri tactice de batalioane rusești (BTG), rămân la Mariupol, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de CNN.

UPDATE 20.00: Un elicopter rusesc a încălcat spațiul aerian al Finlandei în contextul în care țara este așteptată să își anunțe candidatura NATO

Un elicopter al armatei ruse a încălcat spațiul aerian finlandez miercuri dimineață, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, în timp ce candidatura NATO a Finlandei este „foarte probabilă”, relatează AFP.

UPDATE 19.30: Zelenski este „la fel de responsabil” pentru război ca și Putin, spune fostul președinte brazilian

​Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „la fel de responsabil” pentru conflictul din țara sa ca și omologul său rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat revistei americane Time publicat miercuri.

UPDATE 19.00: Biserica Ortodoxă Rusă l-a avertizat pe papa Francisc să aibă grijă la ton

Biserica Ortodoxă Rusă l-a atacat miercuri și pe papa Francisc, după ce mai devreme în cursul zilei a criticat Uniunea Europeană, afirmând că suveranul pontif a folosit „tonul greșit” când l-a îndemnat pe patriarhul Kirill să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”, relatează Reuters.

UPDATE 18.30: Ambasada Suediei în Ucraina s-a întors la Kiev

Ambasada Suediei în Ucraina s-a întors la Kiev, a anunţat miercuri pe Twitter ambasadorul Suediei în Ucraina, Tobias Thyberg, relatează CNN.

UPDATE 18.00: Peste 5,6 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești

Peste 5,6 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform celor mai recente date ale Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

De asemenea, cel puțin 7,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, după ce au fost forțate să își părăsească locuințele, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

UPDATE 17.15: Ce pregătește Rusia la Mariupol?

Rusia pregăteşte o paradă militară în portul îndelung asediat Mariupol, de 9 Mai, ziua când Moscova celebrează victoria asupra Germaniei naziste, au afirmat miercuri serviciile de informaţii ucrainene, transmite AFP.

UPDATE 16.15: Rușii duc lupte sălbatice la Mariupol – Primarul anunță că a pierdut contactul cu militarii ucraieni din Azovstal

Lupte grele sunt în continuare la uzina din Mariupol. Primarul orașului spune că s-a pierdut contactul cu militarii ucraineni aflați în interior, potrivit Sky News. Luptele au continuat miercuri în jurul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, anunță primarul orașului, scrie Mediafax. Zona este ultimul bastion al forțelor de apărare ucrainene din regiune, iar aproximativ 200 de civili ar fi încă ascunși în buncărele subterane. Marți, 156 de civili au reușit să părăsească uzina și au ajuns în siguranță în Zaporojia. Cu toate acestea, primarul orașului, Vadym Boichenko, a declarat că s-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni din interiorul oțelăriei.

UPDATE 16.00: Armata ucraineană a respins 12 atacuri în Donbas. Mariupolul, cel mai fierbinte punct din regiunea Doneţk

Forţele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA, scrie AGERPRES.

UPDATE 15.40: Ce spun experții ucraineni ca s-ar putea întâmpla pe 9 mai la Moscova: Au o resursă de mobilizare de 18-18 milioane de oameni. Ce vor face? De unde arme?

Expertul militar Oleg Jdanov spune că este puțin probabil ca Vladimir Putin să fie de acord cu anunțul din 9 mai privind începerea mobilizării generale în Federația Rusă. Unian.net scrie că, potrivit expertului, resursa totală de mobilizare în Federația Rusă este de aproximativ 17-18 milioane de oameni.

UPDATE 14.40: Procuror general al Ucrainei: Bărbați și băieți, printre victimele agresiunilor sexuale ale soldaţilor ruşi. Este o tactică de război

Tactică de război utilizată de armata rusă în Ucraina. Oficiali ucraineni şi reprezentanţi ai ONU precizaeaza ca bărbați și băieți se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, unde zeci de cazuri de violență sexuală din partea forțelor invadatoare sunt deja investigate.

UPDATE 13.55: Cum a raportat televiziunea rusă embargoul petrolier al UE?

Dintre cele mai populare trei canale din Rusia, doar NTV de la Gazprom-Media a raportat în buletinele de știri de dimineață propunerea dezvăluită de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a „elimina complet petrolul rusesc”.

NTV a sugerat că aprobarea propunerii nu este deloc sigură și, chiar dacă este aprobată de bloc, interzicerea petrolului rusesc ar dăuna în primul rând consumatorilor din Europa.

„Nu toate țările europene sunt pregătite să susțină restricțiile privind livrările rusești cu petrol”, a spus prezentatorul în buletinele de la 08:00 și 10:00, ora Moscovei (05:00 și 07:00 BST).

El a mai spus că ministrul economiei din Slovacia „ar căuta o derogare pentru a continua achizițiile în Rusia”.

Potrivit NTV, noul pachet de sancțiuni a „generat alarmă în Germania” și a fost condamnat de sindicatul industriașilor din Austria.

UPDATE 13.22: Ce spun experții ucraineni ca s-ar putea întâmpla pe 9 mai la Moscova

Expertul militar Oleg Jdanov spune că este puțin probabil ca Vladimir Putin să fie de acord cu anunțul din 9 mai privind începerea mobilizării generale în Federația Rusă.

UPDATE 13.00 Rabinul-șef al Rusiei îi cere scuze lui Lavrov

Rabinul-șef al Rusiei Berel Lazăr l-a criticat pe ministrul de externe al Kremlinului, Serghei Lavrov, pentru observațiile sale despre descendența lui Adolf Hitler.

UPDATE 12.50: Carnagiu pe o șosea din Vestul Ucrainei. Zeci de morți și răniți după un grav accident rutier

Cel puţin 27 de persoane au murit într-un accident rutier grav petrecut în vestul Ucrainei, transmite miercuri dpa preluat de agerpres. În accident au fost implicate mai multe vehicule: un autocar, un microbuz şi o autocisternă. Se pare că cel care a provocat accidentul a fost şoferul microbuzului, a scris pe Telegram Anton Heraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.

UPDATE 11.10: China nu l-a ajutat până acum pe Putin, susțin oficiali americani

La două luni după ce a avertizat că Beijingul pare pregătit să ajute Rusia în războiul din Ucraina, înalți oficiali americani spun că nu au observat sprijinul militar și economic al Chinei, o evoluție binevenită în relația tensionată dintre SUA și China.

UPDATE 09.25: Urmările atacului cu rachete din Liov – Circulația trenurilor e întreruptă, o parte a orașului nu are electricitate și apă curentă

Orașul Liov, din vestul Ucrainei, a fost ținta unui atac cu rachete, marți seara. BBC relatează că de pe acoperișul clădirii în care se află corespondenții săi, în centrul orașului, fumul poate fi văzut ridicându-se în mai multe direcții. BBC a numărat trei puncte diferite. În conformitate cu legile locale de securitate, este ilegal să ofere detalii mai specifice. Momentan nu se știu prea multe despre eventuale victime, primarul orașului afirmând pe canalul său de Telegram că o persoană a fost rănită.

UPDATE 08.30: Rusia atacă puternic estul Ucrainei

  • Luptele continuă să fie cele mai intense în est, unde forțele ruse lovesc ținte

UPDATE 08:00: Rusia desfășoară grupuri de batalioane de-a lungul Donbasului

Briefing-ul de dimineață al Ministerului Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a desfășurat 22 de grupuri de batalioane lângă Izyum, un oraș din est, în încercarea de a intra în regiunea Donbas.

UPDATE 07.30: Sancțiunile energetice ale UE împotriva Rusiei greu de negociat

Se așteaptă ca UE să prezinte noi sancțiuni împotriva Rusiei mai târziu, inclusiv un plan pentru o potențială eliminare treptată a petrolului rusesc.

UPDATE 07.00: Unitățile medicale rămase fără curent după bombardamentele din Lviv

Primarul din Lviv explică faptul că sunt afectate unitățile medicale care au rămas fără curent electric.
El spune că impactul loviturilor este încă în curs de stabilire, dar trei substații electrice au fost lovite, provocând pene de curent, iar două persoane primesc îngrijiri medicale după ce au fost rănite.

CLICK AICI PENTRU LIVETEXT DE PE DATA DE 3 MAI 2022

NOTĂ: PUTEȚI GĂSI INFORMAȚIILE DE PÂNĂ LA DATA DE 3 MAI DÂND CLICK AICI

 

Adauga un comentariu