Războiul din Ucraina este condus de interesele mai multor „imperii” și nu doar de cele ale Rusiei, a declarat Papa Francisc într-un interviu publicat vineri, notează agenția Reuters.
Papa Francisc a spus că conflictul este alimentat de „interese imperiale, nu doar ale imperiului rus, ci și ale imperiilor din alte părți”.
Papa Francisc este dispus să discute cu președintele rus Vladimir Putin
El și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin pentru a face apel la pace.
Suveranul pontif s-a adresat televiziunii elvețiene italiene RSI, într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică. Extrasele au fost publicate vineri de cotidianele italiene La Repubblica, La Stampa și Corriere della Sera.
Francisc, care are 86 de ani și marchează la 13 martie cea de-a zecea aniversare a alegerii sale, a mai spus că va demisiona dacă va fi prea obosit și își va pierde capacitatea de a guverna Biserica Romano-Catolică.
Luna trecută, el spusese că demisiile papale ar trebui să aibă loc doar în circumstanțe excepționale.
Papa Francisc este dispus să demisioneze
Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, care a murit pe 31 decembrie la vârsta de 95 de ani, a devenit primul suveran pontif care a demisionat în aproximativ 600 de ani, când a renunțat în 2013.
Întrebat ce l-ar putea determina să ia aceeași decizie de a demisiona, Francisc a spus: „O oboseală care nu te face să vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a ști cum să evaluezi situațiile”.
Francis a spus că îi este „un pic rușine” să folosească un scaun cu rotile din cauza unei afecțiuni la genunchi.
„Sunt bătrân. Am mai puțină rezistență fizică, (problema) genunchiului a fost o umilință fizică, chiar dacă recuperarea merge bine acum”, a spus el.
Ungaria și Vaticanul sunt singurele țări europene pro-pace
Ungaria este „practic singura” ţară europeană pro-pace, în afară de Vatican, susţine Viktor Orban, care a susţinut că în curând s-ar putea ajunge să se discute până şi despre trimiterea de soldaţi în Ucraina.
În loc să promoveze pacea în unanimitate, lumea este divizată, a spus el, adăugând că, în faţa poziţiei Occidentului de a susţine Ucraina împotriva invaziei ruse, ţările africane, turcii şi chinezii solicită „negocieri de pace”, deoarece multe dintre aceste ţări suferă din cauza consecinţelor războiului, cum ar fi inflaţia şi problemele legate de aprovizionarea cu alimente.