Răzvan Ionescu este cel care se pregătește să preia interimatul Serviciului Român de Informații.
”Domnul general Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.
De-a lungul carierei în SRI, domnul general Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.
A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi”, se arată pe site-ul SRI.
Șeful SRI, Eduard Hellvig, a convocat o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că își încheie mandatul la șefia Serviciului Român de Informații.
Radu Tudor: „Va fi o pierdere pentru SRI, dar, cu siguranță, a discutat înainte cu președintele Iohannis”
„Dacă decide să se retragă, acest gest ar veni ca un element de absolută neutralitate a Serviciului Român de Informații înaintea unui an electoral extrem de complicat. Eduard Hellvig este cel care a propus președintelui României trecerea în rezervă a 46 de generali SRI în opt ani și trei luni de activitate. A reformat din temelii acest serviciu, care are astăzi o schemă instituțională ce nu mai are nicio legătură cu ce a fost în trecut. Conexiunile cu serviciile aliate – cu Biroul de Securitate al NATO, cu CIA, cu MI5, care au desfășurat și desfășoară acțiuni comune cu SRI – sunt extrem de puternice. Dacă decide să se retragă, va fi o pierdere, dar va fi, cu siguranță, o decizie luată după o discuție cu președintele Klaus Iohannis”, a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor, înaintea anunțului lui Hellvig.
El a evocat și situația de securitate la granițele României, în contextul războiului Rusiei în Ucraina.
„Au existat în ultima perioadă dialoguri intensificate între președintele României și directorul SRI, pe fondul celei mai mari provocări de securitate pentru România de la căderea comunismului: sute de kilometri de graniță terestră cu Ucraina, transformarea bazinului Mării Negre în zonă de război, 5.000 de militari străini pe teritoriul României, pentru a întări securitatea țării noastre și a flancului estic. Iar România are de făcut acestei situații cu 5-6 oameni pricepuți în fruntea țării”, a subliniat Radu Tudor.