Prima pagină » Local » Reabilitarea Casei Callimachi – Ghica: Municipalitatea investește 130.000 de lei în procedura de achiziție

Reabilitarea Casei Callimachi – Ghica: Municipalitatea investește 130.000 de lei în procedura de achiziție

24 mart. 2022, 00:01,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Primăria Municipiului Iași pregătește un nou proiect prin care este încurajată protejarea clădirilor istorice, înaintând procesul conform căruia va avea loc reabilitarea Casei Callimachi – Ghica. Datând din secolul al XIX-lea, clădirea va fi folosită în scop expozițional, alăturându-se complexului de imobiliare reabilitate în ultimele luni.

În anul 2022, mai multe clădiri cu un puternic impact și istorie bogată din Iași vor fi reabilitate prin diverse proiecte realizate de Primăria Municipiului. Astfel, municipalitatea va relua demersurile de consolidare pentru Casa Callimachi – Ghica de pe strada Cuza Vodă, nr. 41, în urma numeroaselor discuții din Consiliul Local (CL) Iași și solicitărilor localnicilor. În urma încheierii demersurilor pentru renovare, va putea fi redat circuitul cultural și istoric al orașului.

colaj al cladirii 

Casa Callimachi – Ghica a fost cumpărată de către municipalitate în anul 2017 pentru o sumă de 3,7 milioane de lei

Aproximativ 17,5 milioane de lei pentru reabilitarea Casei Callimachi – Ghica

 palatul Braunstein

În luna martei a acestui an au fost încheiate lucrările de reabilitare la Palatul Braunstein din Iași

În următoarele zile, Primăria Municipiului Iași va organiza o licitație pentru proiectul de reabilitare și consolidare a altei clădiri istorice din oraș, în ultima perioadă încheindu-se lucrările la foarte multe puncte culturale din județ.

În urmă cu doar o săptămână, s-au încheiat lucrările de la Palatul Braunstein, zilele acestea reprezentanții municipalității anunțând un nou proiect prin care Casa Callimachi – Ghica urmează șă-și recapete strălucirea. Astfel, licitația care va avea loc are scopul de a obține un ofertant care să realizeze expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru clădirea – monument istoric. Cu 130.000 lei, cât reprezintă prevederea financiară a procedurii de achiziție, câștigătorul licitației va avea la dispoziție un interval de opt luni pentru a realiza întreaga documentație.

Conform municipalității, în anul 2018 a fost realizată o estimare a cheltuielilor care aveau să fie necesare pentru restituirea întregii clădiri, 17.498.679 lei fiind suma pusă la dispoziție pentru lucrările care trebuie să dureze 24 de luni. În același an, pe 31 octombrie, CL Iași aproba indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea Casei Callimachi – Ghica. Cu trecerea timpului și întâmpinării anumitor probleme, costurile pentru realizarea proiectului ar putea fi influențate atât de starea înrăutățită a clădirii din ultimii patru ani, cât și de criza de materiale de construcție.

Cumpărată de către municipalitate în anul 2017, pentru o sumă de 3,7 milioane de lei, Casa Callimachi – Ghica urmează a fi amenajată și folosită drept spațiu expozițional.

 colaj al cladiri

17.498.679 lei este suma pusă la dispoziție pentru lucrările de renovare ale clădirii

Multiple clădiri istorice din Iași au fost reabilitate

 sedinta a consiliului local 

În luna octombrie a anului 2018, Consiliul Local aproba indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea Casei Callimachi – Ghica

În luna martie, au fost încheiate mai multe proiecte care vizau restaurarea și punerea în funcțiune a unor clădiri care au avut un puternic impact în dezvoltarea orașului care este cunoscut pentru cultura și istoria promovate ani de-a rândul.

Palatul Braunstein a fost deschis pentru ochii privitorilor după câțiva ani în care ușile i-au fost închise, urmând ca în viitor să aibă loc diverse activități și expoziții.

În cazul acestuia, 4 milioane de euro au fost investite, întregul proces fiind derulat de către Primăria Municipiului Iași.

Reabilitarea Casei Callimachi – Ghica, ar fi următorul pas important în rândul investițiilor importante din istoria Iașului. Potrivit fişei de imobil, dar şi cronicilor vremii, impunătoarea clădire din fosta Uliță a Goliei a fost primul sediu al universităţii ieşene, din 1860 până în anul 1897, când a fost inaugurată clădirea din Copou.

Imobilul a fost retrocedat în 2006 în baza unei sentințe judecătorești. Pe lângă sediul PNȚCD, în trecut în imobil au funcționat Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Veteranilor de Război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024