Actualitate

Reacţia Executivului la decizia CCR referitoare la alegeri: „Judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român”

Publicat: 03 iun. 2020
Raluca Turcan vorbește despre închiderea școlilor din România
Raluca Turcan, vicepremierul României

Vicepremierul Raluca Turcan a spus că decizia de miercuri a CCR, în urma căreia mandatele aleșilor locali nu mai pot fi prelungite, „este o nebunie”, aceasta punând în pericol funcționarea statului român.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună, judecătorii Curții Constituționale pun în pericol funcționarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleșilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanță de câteva zile – situație fără precedent care pune în pericol funcționarea administrației publice locale. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleșilor locali”, a afirmat Raluca Turcan.

Conform sursei citate, este absolut necesar ca decizia Curții să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituției și a legilor în vigoare.

„Decizia Curții stabilește clar și fără echivoc că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este și cel care organizează alegerile. Trebuie subliniat, în context, că PNL a obținut o victorie de etapă demonstrând ca Parlamentul reglementează cu încalcarea legii și a Constituției. Autosesizarea Curții Constituționale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acționat corect pentru a soluționa o problemă urgentă și excepțională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleșilor locali. Nu pentru că așa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie și care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-și proteja cetățenii”, a mai spus Turcan.

Curtea Constituţională a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

Comentarii
  • A.Zegrean; Codul Administrativ care a fost adoptat anul trecut prin OUG și acolo scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit numai prin lege.

  • Insasi prezenta acestei persoane in peisajul politic romanesc si calitatea de vicepremier acordata pe dracu’ stie ce merite, pune in pericol existenta statului romanesc. Locul acestei aratanii este la Zoo, dincolo de gard.

  • E cu capul doamna? Pai daca este stipulat clar in Codul administrativ, vine ea cu inventarea apei calde? Cum de a putut poporul roman, sa voteze pe nevazute astfel de avionari?

  • Treziti-va si fiti constienti de un lucru(cert!!!), NOI NU AM ALES PE NIMENI chiar de am votat!!! Noi am votat, dar…ALTII, din afara, au ales!

Adauga un comentariu