NATO îşi continuă politica de ”atragere” a Ucrainei în blocul euroatlantic, dorind să o ”absoarbă”, a declarat vineri Kremlinul, citat de EFE şi Interfax.
”NATO continuă să-şi arate esenţa agresivă despre care am vorbit chiar înainte de începerea operaţiunii militare speciale. În mod evident, Alianţa îşi continuă linia de atragere şi de absorbţie a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă zilnic.
Peskov spune că declarațiile arată natura agresivă a NATO
Peskov a comentat astfel declaraţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat în timpul vizitei sale joi la Kiev că ”viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică” şi că toţi partenerii din NATO agreează faptul ca Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.
În acelaşi timp, principalul obiectiv în prezent este ”bineînţeles, să ne asigurăm că Ucraina învinge” şi că preşedintele rus Vladimir Putin ”nu câştigă războiul”, deoarece ”fără o Ucraină suverană şi independentă nu are rost să discutăm despre aderare”, a declarat vineri Jens Stoltenberg în marja reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, în Germania.
”Despre această ameninţare potenţială (aderarea Ucrainei la NATO) preşedintele nostru (Vladimir Putin) a vorbit cu mult timp înaintea începerii operaţiunii militare speciale”, a afirmat Peskov.
De aceea, potrivit Kremlinului, declaraţiile actuale din cadrul Alianţei nu fac decât să dovedească faptul că decizia privind începerea intervenţiei în Ucraina a fost ”corectă” din punctul de vedere al intereselor Rusiei şi al necesităţii de a-şi asigura securitatea.
”Avem de-a face cu un bloc agresiv care vede ţara noastră ca pe un inamic şi ne subminează securitatea”, a spus Peskov, referindu-se la NATO.
Alianţa Nord-Atlantică a afirmat în repetate rânduri că ”nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia”, subliniind că acţiunile Moscovei, inclusiv invazia în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internaţional şi subminează securitatea europeană.