Actualitate

Reacţia lui Daniel Morar, judecător CCR, după ce Ludovic Orban a anunţat romanii să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale a României

Publicat: 04 iul. 2020
Daniel Morar, judecător CCR
Daniel Morar, judecător CCR

Judecătorul Curţii Constituţionale, Daniel Morar, a luat foc după ce premierul Ludovic Orban le-a cerut românilor să nu respecte decizia CCR.

„Este un lucru grav şi de nepermis într-un stat de drept. Constat că este a nu ştiu câtă oară când premierul României îndeamnă la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, ceea ce este un lucru grav şi de nepermis într-un stat de drept. Însă văd că de această dată premierul nici măcar nu înţelege sensul deciziilor Curţii.

Prin deciziile date privind starea de alertă, Curtea nu stabileşte obligaţii în sarcina cetăţenilor, ci le protejează acestora drepturile şi libertăţile fundamentale iar obligaţiile sunt stabilite în sarcina autorităţilor statului.

Prin urmare, Parlamentul, Guvernul şi celelalte autorităţi ale statului sunt cele care trebuie să se conformeze deciziilor Curţii, nicidecum cetăţenii. Asta ar trebui să înţeleagă prim ministrul României”, a declarat Daniel Morar pentru Presacurată.

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Autoritățile au anunțat în informare (vezi facsimil mai jos) că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții.

Orban: CCR a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber

Premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu la emisiunea „În fața ta” care va fi difuzat sâmbătă la Digi24 că „CCR nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre de a combate efectele pandemiei de coronavirus”.

„Dacă un pacient vrea să fie externat, poate face cerere. Curtea Constituțională a decis că un pacient infectat cu Covid-19 poate circula liber”, a spus Orban, adăugând că autoritățile pregătesc un proiect de lege pentru remedierea situației, proiect care va fi adoptat în ședință de guvern, „luni, cel târziu marți”.

„Rugămintea mea către toți cetățenii e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile care sunt normale pentru toată lumea. Sunt necesare pentru protejarea sănătății”, a spus Orban.

Comentarii
  • Somerul Orban si inspectorul Iohanis,au mai facut asemenea declaratii.In acest stat de drept,numai ei au voie sa nu respecte,legile,Constitutia,CCR,Parlamentul,celelalte partide politice,Avocatul Poporului,etc.Ignora atat poporul,cat si institutiile statului.Ei si numai ei, exista in afara legii.

  • Dl. Judecator Morar v-am apreciat pentru activitatea de la DNA acum va rog sa fiti corect ati dat o decizie CCR care indeamna la subordonare fata de masurile dispuse de catre autoritati in ce priveste transmiterea COD-SASR2. Pentru mortii din perioada urmatoare sunteti responsabili nu pot judecatorii sa stabileasca cum se transmite virusul fie ei si de la CCR _Romania care este un apanaj al policienilor nici decum un sparator al CONSTITUTIEI. Asta este perceptia poporului.

Adauga un comentariu