International

Reacția lui Joe Biden, după ce judecătorii de la Curtea Supremă au revocat dreptul la avort

Publicat: 24 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reacția lui Joe Biden după ce judecătorii de la Curtea Supremă au revocat dreptul la avort
Biden trasmite că administrația sa va proteja accesul la medicație de natură contraceptivă

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a deplâns astăzi hotărârea emisă de Curtea Supremă privind revocarea dreptului la avort al femeilor americance, remarcând că decizia aruncă SUA cu 150 de ani înapoi. În discursul său, președintele Biden îndeamnă ambele tabere la manifestații pașnice, după cum relatează BBC News.

„Violenţa nu este acceptabilă niciodată”, subliniză el, ”ameninţările şi intimidarea nu sunt vorbe”, scrie news.ro.

„Este o zi tristă pentru Curte și pentru țară”, a declarat Biden într-un discurs la Casa Albă după pronunțarea hotărârii, despre care a spus că duce țara înapoi cu 150 de ani.

Joe Biden, alături de femeile americance

Biden transmite femeilor că este conștient de faptul că acestea urmează să se confrunte cu „situații incredibil de dificile. Eu vă aud. Vă susţin. Sunt alături de voi”, subliniază el.

Şeful statului american subliniază că femeile din state în care există restricţii ale avortului sunt libere să călătorească în alte părţi ale ţării pentru a avorta.

„Administraţia mea va apăra acest drept fundamental”, dă el asigurări, subliniind că niciun ofcial nu va putea opri o femeie să călătorească.

Biden trasmite că administrația sa va proteja accesul la medicație de natură contraceptivă

Biden dă asigurări, de asemenea, că administraţia sa va ”proteja accesul la medicaţie, de exemplu contracepţia”. El anunţă că va proteja accesul la medicamente pentru avort, aprobate de către autorităţi în urmă cu 20 de ani. Însă, avertizează el, în opinia sa, ”mortalitatea maternă va creşte în America” în urma hotărârii Curţii Supreme.

Biden a promis că va continua să lupte pentru drepturile reproductive și i-a îndemnat pe alegători să trimită în Congres oameni care vor să lucreze pentru a impune dreptul la avort.

„În această toamnă, Roe este pe buletinul de vot. Libertățile personale sunt pe buletinul de vot”, a spus Biden, referindu-se la decizia istorică din 1973, Roe vs Wade, care a făcut ca avortul să fie legal la nivel național.

Biden a cerut ca eventualele proteste să rămână pașnice.

Curtea Supremă a SUA anulează dreptul constituțional la avort

Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul constituțional la avort, în condițiile în care Curtea Supremă anulează hotărârea istorică Roe vs. Wade, transmite BBC. Curtea a anulat decizia istorică Roe vs. Wade, la câteva săptămâni după ce o scurgere fără precedent de documente a sugerat că ar fi favorabilă acestui lucru. Detalii aici.

Hotărârea va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură.

Decizia Roe vs. Wade a stabilit, în urmă cu aproape jumătate de secol, în 1973, că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort. Hotărârea a acordat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni de sarcină.

Prin decizia de astăzi, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Adauga un comentariu