Actualitate

Reacție tranșantă a lui Raed Arafat despre situația de la Dolj: „Astfel de demersuri nu ar fi constituţionale şi nici corecte”

Publicat: 14 ian. 2020

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a comentat situația de la ISU Dolj, unde peste 100 de angajați ar fi rude.

„Am văzut,fiind plecat din ţară la acest moment, discuţiile referitoare la gradele de rudenie care ar exista între anumiţi angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară şi am urmărit ca domnul ministru a ordonat un control în acest sens iar IGSU la rândul lor începuseră anumite verificări asupra legalităţii situaţiilor care există. Deci până aici nu este nimic de comentat şi aşteptam să vedem cocnluziile.

Ieri însă am văzut cum la Libertatea se face o mare dezvăluire cum că inspectorul general al IGSU, general Dan Iamandi, are şi el soţia în rândul angajaţilor instituţiei. Se pune şi semnul întrebării asupra credibilităţii acestuia care este la capul instituţiei care verifica aceste aspecte în ţară.

Domul general Iamandi, un militar cu cariera de 30 de ani, s-a căsătorit cu o angajată al ISU Iaşi în cursul anului 2017. Aceasta era deja angajată de ani de zile în cadrul inspectoratului respectiv, unde dânsul era inspector şef.

După căsătorie, domnul general s-a mutat la Bucureşti, ocupând funcţia de insepctor general, iar soţia acestuia a rămas la Iaşi în cadrul ISU Iaşi, chiar dacă el ar fi avut puterea, şi posibilitatea, să o transfere la sediul IGSU din Bucureşti, ca să fie aproape de el, însă în doi ani de zile acesta nu a făcut acest lucru. Oare ce soluţie aveau cei doi ca să fie totul alb imaculat din punctul de vedere al unora? să fie dată doamnă afară din inspectorat? să divorţeze? să plece domnul inspector general din inspectorat?

Astfel de situaţii există în toate instituţiile, civile, militare, publice, private… oamenii se cunosc, se împrietenesc, se căsătoresc, unii devin naşi alţii devin fini, totul în interiorul instituţiei sau al firmei, după ce aceştia au fost deja parte din respectiva instituţie. Oare ce soluţii există care să ducă la mulţumirea criticilor din media şi a celor care comentează lucrurile fără să cunoască povestea din spate sau realitatea situaţiei? Să emitem o lege care să interzică relaţiile de prietenie, căsătoriile şi orice altă interacţiune, cu excepţia relaţiilor strict profesionale, între angajaţii unei instituţii şi să punem după aceea pe unii care să urmărească angajaţii, şi să raporteze superiorilor, ca să putem lua măsurile la timp înainte de a se sesiza vreun jurnalist şi să înceapă să atace instituţia şi angajaţii ei?

Vă daţi seama cred că astfel de demersuri nu ar fi constituţionale şi nici corecte din oricare punct de vedere şi ar crea o vânătoare de vrăjitoare fără sfârşit. Ce am face atunci cu cei care au relaţii apropriate dar nu sunt căsătoriţi? le dăm afară când se află sau cum ne propun oare jurnaliştii de la Libertatea?

Mai vreau să revin şi la situaţia existenţei unor rude angajate ulterior în instituţie după ce una din rude activa deja în instituţia respectivă. Meseria de pompier este una vocaţionala, copiii pompierilor de multe ori vor să fie şi ei pompieri, sau un frate mai mic vrea să urmeze fratele mai mare şi să fie şi el pompier, exact ca în medicină unde copiii medicilor vor să urmeze pe părinţii lor sau cum copiii poliţiştilor vor să urmeze pe părinţii lor…etc.

Care ar fi soluţia aici? să interzicem ca rudă cuiva să participe la un concurs de angajare numai pentru faptul că este rudă unei persoane din instituţie? Mai degrabă ne asigurăm că modul de desfăşurare al concursului este unul corect şi transparent astfel încât să dăm şansa egală tuturor participanţilor şi astfel încât să ia concursul cel mai bun chiar dacă cel mai bun este rudă cuiva. Postul trebuie ocupat legal şi fără participarea unei rude la procesul de evaluare şi la decizia finală de ocupare a postului.

Relaţiile de subordonare trebuie şi ele să fie clare astfel încât să nu există relaţii directe de subordonare fără să existe un şef interpus între rude iar acest lucru trebuie să fie bine reglementat pe linie legislativă ca să nu existe dubii sau interpretări.

Am fost la pompierii din New York şi acolo sunt mulţi de origine Italiană şi Irlandeză, pentru că meseria de pompier s-a transmis în familie şi a devenit o tradiţie de familie în care bunicul, fiul şi nepotul sunt toţi pompieri. Ei se mândresc cu acest lucru şi nu-l considera că fiind vulnerabilitate sau un lucru negativ.

Să luăm ca exemplu situaţia în care la un concurs cu zece posturi vacante se prezintă doi fraţi şi amândoi trec concursul şi ocupa două din cele zece posturi, îl dăm pe unul afară? sau de la început anunţăm că numai un reprezentant al unei familii poate participa la concurs?

Haideţi să fim realişti şi să nu cădem victime manipulării grosolane care are loc şi să nu judecăm o instituţie luând în considerare argumente false care nu ţin de realitate.

Dacă se dovedeşte că un superior a facilitat unei rude intrarea în instituţie, într-un mod lipsit de transparentă şi ilegal, atunci trebuie luate cele mai dure măsuri împotriva celui care a săvârşit o astfel de fapta. Dacă se consideră că unele persoane sunt favorizate într-un fel pentru că sunt rude cu un superior, acest lucru poate fi adus la cunoştinţă superiorilor şi să fie verificat în vederea luării măsurilor care sunt necesare, însă dacă o persoană obţine ce obţine pe merite şi corect, nu putem să ne folosim de argumentul că ar fi rudă cuiva ca să o blocăm.

Am ţinut să-mi exprim punctul de vedere personal asupra acestui aspect, văzând articolele şi comentariile din presa şi online. Nu voi fi deacord cu inclacarea legislaţiei şi cu favorizarea unor persoane pe bază de rudenie sau pe orice altă bază, însă în acelaşi timp voi încuraja orice persoană care vrea să fie parte din această instituţie valoroasă să vină şi să participe la concursurile de ocupare a posturilor în mod legal şi transparent, indiferent că este sau nu rudă cuiva.

Este momentul să ne apărăm instituţiile de care depinde viaţa noastră şi care fac tot posibilul să-şi facă datoria într-un mediu extrem de ostil la propriu şi la figurat. Atacurile frecvente împotriva instituţiei dar şi a anhajatilor şi familiilor acestora, de către mass media şi/sau în mediul online, devin o regulă. Orice atac neofndat împotriva acestor instituţii, sau a angajaţilor acestora, trebuie să primească în cel mai scurt timp răspunsul public pentru a permite opiniei publice să formeze opinia într-un mod corect”, a scris Raed Arafat, marți, pe pagina sa de Facebook.loading...

Comentarii
  • Dar ce vor sa faca precum dl.Basescu sa se inrudeasca cu bercea mondialu?Daca acolo petrec o buna parte a timpului,nu trebuie sa se cunune sau sa mai boteze.Dl Vela cine i-a cununat fiica,tot un coleg,adica dl.Chitoiu,care banuiesc ca a botezat si cununat si el,oameni pe care ii cunoaste cu care petrece o buna parte a timpului.deja se exagereaza cred.

Adauga un comentariu