International

Recep Erdogan s-a întâlnit cu Joe Biden, după ce Turcia a acuzat SUA că este implicată în atentatul terorist din Istambul

Publicat: 15 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recep Erdogan s-a întâlnit cu Joe Biden după ce Turcia a acuzat SUA că este implicată în atentatul terorist din Istambul
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit marţi, 15 noiembrie 2022, în cadrul Summitului G20 care are loc în Indonesia, Bali

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit marţi, 15 noiembrie 2022, în cadrul Summitului G20 care are loc în Indonesia, Bali. Aceştia au discutat despre războiul din Ucraina, despre tranzitul cerealelor prin Marea Neagră, dar şi despre atentatul terorist din Istambul, în contextul în care Turcia a acuzat SUA că ar fi implicată în atentatul terorist din Istambul.

Anterior, preşedintele Turciei a afirmat că Statele Unite și unele țări din Uniunea Europeană îi protejează pe teroriști, inclusiv pe membrii Grupului Terorist Gulenist (FETO).

Recep Erdogan s-a întâlnit cu Joe Biden, după ce Turcia a acuzat SUA că este implicată în atentatul terorist din Istambul

Înaintea întâlnirii dintre cei doi lideri, agenţia de presă rusa TASS a scris ca femeia care este implicată în atacul terorist fusese antrenată de instructori americani.

„Ahlam Albashir, cea care a comis un atac terorist pe strada Istiklal din Istanbul pe 13 noiembrie, fusese antrenată de instructori americani, a informat marţi ziarul Yeni Safak, citând poliţia care investighează incidentul”, a scris marți dimineață agenția rusă TASS.

În cadrul întâlnirii din Indonezia, Joe Biden i-a transmis lui Erdogan condoleanţe, după ce ministrul turc de interne a declarat că Turcia respinge „condoleanţele Statelor Unite ale Americii” și a cerut că alianța cu americanii să fie „luată în discuție”.

„Președintele Biden s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdogan la marginea summitului G20. Președintele Biden și-a exprimat profundele condoleanțe președintelui Erdogan și poporului din Turcia pentru actele de violență de la Istanbul și a spus clar că suntem alături de aliatul nostru din NATO. Președintele Biden și-a exprimat aprecierea președintelui Erdogan pentru eforturile sale de a reînnoi Inițiativa pentru tranzitul cerealelor în Marea Neagră, despre care amândoi au fost de acord că a fost esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare globale în timpul războiului Rusiei și că inițiativa trebuie să continue. Cei doi au discutat, de asemenea, despre continuarea coordonării strânse pe chestiuni care țin de Alianța NATO și alte probleme de interes regional și global”, se arată în comunicatul transmis de Casă Albă.

Un atac terorist a avut loc în Istambul

Atacul cu bombă de pe strada Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie s-a soldat cu șase morți și peste 80 de răniți. Echipa de anchetă consideră că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis în Turcia și filiala să siriană numită Unitățile de Apărare a Poporului sunt complice la atacul terorist. Persoana care a plasat ieri o bombă pe strada Istiklal din Istanbul,  a fost arestată, a anunţat astăzi ministrul de Interne turc Souleyman Soylu.

Preşedintele Erdogan a fost primul care a denunţat un „atac josnic”, chiar înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali: „Primele indicii sugerează un atac terorist”, a declarat şeful statului turc, adăugând că „o femeie ar fi implicată”.

După atacul care a avut loc în Istambul, Turcia „respinge” condoleanţele SUA care „îi susţin pe teroriştii” kurzi din Kobane (nordul Siriei), a declarat luni ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, la o zi după atentatul soldat cu şase morţi la Istanbul, relatează France Presse.

Întâlnirea dintre Joe Biden şi Recep Erdogan a avut loc în contextul în care relaţiile dintre Turcia şi SUA a fost tensionate în ultimii doi ani.

Adauga un comentariu