Razboi în Ucraina

Recep Tayyip Erdogan se duce în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. Vrea să propună pacea cu Rusia

Publicat: 18 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recep Tayyip Erdogan se duce în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. Vrea să propună pacea cu Rusia
Erdogan se va întâlni cu Volodimir Zelenski în Ucraina pentru a discuta despre pace

Recep Tayyip Erdogan se deplasează în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski şi pentru a discuta despre o eventuală pace cu Rusia. La întâlnire vor participa liderii Ucrainei dar și un reprezentant ONU.

Asta în condițiile în care în acest moment este o mare problemă la centrala nucleară din Zaporojie unde se dau lupte între militarii ruși și militarii ucrainieni. Ambele părți se acuză reciproc că pun în pericol siguranța regiunii prin bombardamente.

Recep Tayyip Erdogan se duce în Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski

Liderii Ucrainei, Turciei și ONU urmează să se întâlnească joi pentru a revizui acordul de export de cereale de la Lviv. Secretarul general al ONU, António Guterres, Zelenskiy, și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, vor discuta, de asemenea, despre „necesitatea unei soluții politice a acestui conflict” și despre situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de ruși, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane.  Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale nu au arme grele desfășurate la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, acuzând Kievul că pregătește o „provocare” la stație.

„Trupele ruse nu au arme grele nici pe teritoriul stației, nici în zonele din jurul acesteia. Există doar unități de gardă”, a spus ministerul într-un comunicat.

Arătând acuzațiile conform cărora forțele ruse au bombardat poziții ucrainene de pe teritoriul stației, ministerul a spus că Kievul plănuiește o „provocare” în timpul unei vizite în Ucraina a șefului ONU, Antonio Guterres, care ar vedea Moscova „acuzată că a creat un dezastru la uzină”.

Acesta a spus că Ucraina desfășoară forțe în zonă și intenționează să lanseze lovituri de artilerie asupra fabricii din orașul Nikopol vineri, când Guterres urmează să viziteze Odesa.

„Vinovația pentru consecințele (ale grevelor) va fi pusă pe forțele armate ruse”, se arată în comunicat.

Recep Tayyip Erdogan a mai încercat să negocieze pacea în Ucraina

Nu este prima oară când Recep Tayyip Erdogan dorește să modereze discuții despre pace. La începutul conflictului, președintele Turciei și-a manifestat intenția de a intermedia o întâlnire cu președintele Ucrainei și cel al Rusiei, dar rezultatele nu au fost cele sperate. Totuși, în Turcia au fost mai multe întâlniri între oficialii din Ucraina și cei din Rusia.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a salutat cele două echipe de negociatori în biroul prezidenţial Dolmabahce din Istanbul. El a spus că depinde de cele două părţi să pună capăt „tragediei” şi că toţi ar avea de câştigat de pe urma unui armistiţiu imediat. Totuși, negocierile de pace nu s-au soldat cu linii clare, iar ostilitățile au continuat în Ucraina.

Cu toate că Turcia este membru NATO, având a doua cea mai mare armată din alianță, țara este apropriată de Rusia. Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele Vladimir Putin cu care a semnat mai multe acorduri. Recent, în spațiul public a apărut informația precum că Turcia cumpără echipament militar din Rusia, lucru care a adus reacții vehemente dintre SUA.

Așadar, Recep Tayyip Erdogan se va întâlni în Ucraina cu Volodimir Zelenski, dar este puțin probabil ca președintele Turciei să obțină o întâlnire între cele două părți beligerante.

Adauga un comentariu