International

Recesiune tehnică în SUA. Economia Americii a scăzut cu 0,9% în perioada aprilie-iunie

Publicat: 28 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recesiune tehnică în SUA. Economia Americii a scăzut cu 09 în perioada aprilie-iunie
Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 0,9% în perioada aprilie-iunie, pentru al doilea trimestru consecutiv

Economia Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 0,9% în perioada aprilie-iunie, pentru al doilea trimestru consecutiv, marcând practic intrarea în recesiune tehnică, deşi ritmul contracţiei performanţelor economice pare să se reducă, notează mediafax.

Vestea este o lovitură majoră pentru administrația Biden, care se pregătește pentru un sezon electoral dificil la jumătate de mandat. Oficialii de la Casa Albă au încercat să înlăture discuțiile despre o recesiune, argumentând că multe părți ale economiei rămân puternice.

Cele mai recente cifre ale PIB-ului au venit la o zi după ce Rezerva Federală a anunțat încă o creștere de trei sferturi de punct procentual a ratelor dobânzilor de referință, în timp ce luptă pentru a controla inflația.

Prețurile au crescut cu o rată anuală de 9,1%

Prețurile au crescut cu o rată anuală de 9,1% în anul până în iunie, cauzate de creșterea costurilor pentru combustibil, alimente și adăpost.

În timp ce anumite părți ale economiei americane rămân puternice – în special piața muncii – pandemia de Covid continuă să facă ravagii cu livrările globale, iar războiul din Ucraina a împins prețurile energiei.

Perspectivele economice confuze au declanșat vânzări pe piețele de valori din întreaga lume și i-au determinat pe unii economiști să prezică o recesiune. Aproape 70% dintre economiștii de frunte academice intervievați de Financial Times luna trecută au prezis că economia SUA va intra în recesiune anul viitor.

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri că nu crede că SUA se află în prezent într-o recesiune. Dar el a spus că Fed este pregătită să continue să majoreze ratele pentru a scădea prețurile înapoi și că este inevitabil ca o astfel de mișcare să încetinească economia și să afecteze piața muncii. „Stabilitatea prețurilor este ceea ce face ca întreaga economie să funcționeze”, a spus Powell.

Preşedintele Joseph Biden, supus presiunilor pentru corectarea traiectoriei economiei, în contextul pandemiei, războiului din Ucraina, sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi în perspectiva alegerilor parlamentare parţiale din noiembrie, încearcă să minimizeze relevanţa actualelor date economice.

„Nu cred că va fi recesiune, în opinia mea. Rata şomajului încă este la unul dintre cele mai scăzute niveluri din istorie, este în zona de 3,6%. Ne axăm în continuare pe investiţii, toată lumea. Speranţa mea este că vom trece de la o creştere economică rapidă la o creştere stabilă. Sigur că vom asista la unele scăderi. Dar eu nu cred că vom avea o recesiune, cu voia lui Dumnezeu”, a declarat Biden luni, conform CNN.

Datele oficiale arată că plăţile pentru servicii s-au accelerat cu 4,1% în trimestrul doi, în timp ce consumul de produse a scăzut cu 4,4%.

Adauga un comentariu