Prima pagină » Economic Local » Recomandări DSVSA Iași pentru populație în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Încep controalele în unitățile alimentare
Recomandări DSVSA Iași pentru populație în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Încep controalele în unitățile alimentare

Recomandări DSVSA Iași pentru populație în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Încep controalele în unitățile alimentare

26 nov. 2025, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași are niște recomandări esențiale pentru populație, privind achiziția, manipularea și consumul alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și obligațiile care revin celor care sacrifică porci în gospodărie. DSVSA demarează acțiunile de control în unitățile alimentare

Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că sacrificarea porcilor în gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului și siguranța cărnii. Astfel, proprietarii trebuie să anunțe medicul veterinar din localitate de sacrificarea porcului. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare. Carnea provenită din sacrificări tradiționale în gospodărie este destinată exclusiv consumului familial și nu poate fi comercializată. Este, de asemenea, interzisă comercializarea cărnii provenite din gospodării situate în zone aflate sub restricții sanitar-veterinare din cauza pestei porcine africane (PPA). Carnea de porc domestic sau mistreț trebuie supusă obligatoriu examenului trichineloscopic înainte de a fi consumată.

Recomandări DSVSA Iași pentru populație în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DSVSA Iași a dispus instituirea unor măsuri specifice la nivel instituțional, cu intensificarea controalelor sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele destinate consumului uman, în special carnea de porc. Costul unui examen trichineloscopic, la nivelul CSVSAO (Circumscripția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Oficială), este de 26 de lei, fără TVA (examen trichineloscopic), iar la nivelul LSVSA Iași (Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor de pe aleea Mihail Sadoveanu), 96 de lei, fără TVA. Examenul pentru carnea de mistreț este efectuat numai de către LSVSA Iași – 52 de lei, fără TVA.

Ieșenii care nu testează carnea de porc riscă să se îmbolnăvească cu trichineloză. Trichineloza este o boală parazitară periculoasă pentru om, ce poate provoca moartea. 

Ieșenii trebuie să fie atenți la cumpărăturile online, din târguri sau din piețe

Având în vedere intensificarea comerțului online, în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul online, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora. În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală, integritatea ambalajelor care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, etichetarea produselor alimentare cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii, după caz, termenul de valabilitate etc.

DSVSA Iași are mai multe recomandări pentru populație în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • specia umana a aparut pe Planeta acu 2,4 – 2,8 milioane de ani dar tot primitivi am ramas in felul sacrificarii animalelor. credeti ca degeaba s-a inventat asomatorul cu capse?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025