National

Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă
Dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să se izoleze și să anunţe medicul de familie

Dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să se izoleze și să anunţe medicul de familie.

Medicul de familie va face solicitarea în aplicația CAPESARO pentru testarea la domiciliu. O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică sau a Serviciilor de Ambulanţă va efectua recoltarea. În termen de maxim 24 de ore pacientul va primi rezultatul.

Dacă testul este negativ, pacientul poate primi concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberate de DSP Iaşi.

Dacă testul este pozitiv, pacientul rămâne izolat la domiciliu. Medicul de familie va monitoriza pacientul.

Dacă medicul de familie consideră că sunt necesare investigații suplimentare,
trimite solicitarea de examinare prin aplicatia CAPESARO la unitatea medicală la care se efectuează aceste investigații. Având în vedere cererea înregistrată în această platformă informatică, Direcția de Sănătate Publică Iași va elibera o derogare pentru ziua și intervalul orar specificat. In baza acesteia, deplasarea se poate face cu mașina personală sau solicitând Servicul Județean de Ambulanță Iași.

Sună la 112 dacă simptomele sunt grave

Dacă simptomele de boală infectocontagioasă sunt grave (dificultate în respiraţie, tuse, febră perisitentă, dureri musculare intense, stare de oboseală accentuată etc.) trebuie apelat Serviciul de urgenţă 112.

Persoanele care au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 și sunt asimptomatice se izolează la domiciliu și anunță medicul de familie. În funcție de evoluția pacientului, medicul de familie decide atitudinea medicală.

Adauga un comentariu