Pentru prevenirea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi infestări cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iasi recomandă:
- Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
- Sacrificarea porcului şi consumul acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, pot avea consecinţe grave: (dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii).
- In cazul in care crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să sacrifice animalele in gospodarie acestia trebuie sa solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:
-
- verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
- da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
- asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.
- În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.
- Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
- Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.
- Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.
- Miscarea porcilor vii si comercializarea acestora în târguri este interzisa in aceasta perioada datorita restrictiilor sanitare veterinare existente, pentru evitarea patrunderii si raspandirii pe teritoriul judetului a virusului responsabil de producerea Pestei Porcine Africane – PPA, in contextul confirmarii acestei boli pe teritoriul Romaniei cat si in Republica Moldova, stat aflat la granita cu judetul Iasi.
In judetul Iasi exemenul trichineloscopic al carnii de porc se poate efectua in urmatoarele locatii:
– LSVSA Iasi (Iasi, Aleea M. Sadoveanu, nr. 10), pentru solicitari de pe tot judetul Iasi, doar pentru examinari prin metoda digestiei artificiale;
– CSVSA Hala Centrala (Iasi, Piata agroalimentara Hala Centrala ), pentru solicitari de pe municipiul Iasi, com. Tomesti si com. Dancu;
– CSVSA Nicolina (Iasi, Piata agroalimentara Nicolina ), pentru solicitari de pe municipiul Iasi, com. Raducaneni si com. Schitu Duca;
– CSVSA Pacurari (Iasi, Piata agroalimentara Alexandru ), pentru solicitari de pe municipiul Iasi, oras Podul Iloaiei si comunele limitrofe;
– CSVSA Tg. Frumos (Tg. Frumos – sediul CSVSA si Harlau – Piata Agroalimentara Harlau), pentru solicitari de pe orasul Tg. Frumos, orasul Harlau si comunele limitrofe;
– CSVSA Pascani (Pascani, sediul CSVSA), pentru solicitari de pe municipiul Pascani si comunele limitrofe;
– CSVA Tg. Frumos (SC MIKAVET SRL), langa Piata Tg. Frumos, pentru solicitari de pe orasul Tg. Frumos si comunele limitrofe
– CSVA Pascani (Pascani, sediul SC DONDORVET SRL, str. Valter Maracineanu), pentru solicitari de pe municipiul Pascani si comunele limitrofe;
Exemenul trichineloscopic al carnii de porc nu se poate efectua in unitati/cabinete medicale veterinare care nu se afla in contract cu DSVSA Iasi!
Programul de funcționare al CSVSAO / CSVA este urmatorul:
– luni – sambata: intre orele 8.30 – 17.00;
-sambata: intre orele 8.30 – 16.00
– duminica: intre orele 8.30 – 14.30
Programul de funcționare al LSVSA Iasi este urmatorul:
– luni – joi: intre orele 8.30 – 16.00
– vineri: intre orele 8.30 – 13.30
Costul efectuarii examenului trichineloscopic in locatiile apartinand de DSVSA Iasi, exclusiv locatiile private (CSVA), este urmatorul:
– examenul prin metoda digestiei artificiale: 47 lei fara TVA / proba examinata;
– examenul la Trichineloscop: 9 lei fara TVA / proba examinata
In scopul efectuarii examenului trichineloscopic clientul / beneficiarul trebuie sa preleveze o proba de carne care trebuie sa fie compusa din: muschii diafragmei, mai exact muschiul care separa cutia toracica de abdomen si muschi intercostali (3-4 coaste prinse una de alta- alaturate, de 10-15 cm).
Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!
Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !