Sanatate

Recomandările specialiștilor în stomatologie: fumatul și implantul dentar

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Recomandările specialiștilor în stomatologie fumatul și implantul dentar
Woman holding cigarettes with yellow teeth isolated on blue background, asian

Fie că vorbim despre intervențiile stomatologice chirurgicale de tipul unui implant dentar, fie că ne referim la sănătatea cavității bucale în general, fumatul reprezintă un factor de risc cu impact pe termen lung asupra danturii tale! Specialiștii în stomatologie din Cluj explică faptul că, în timp, fluxul sanguin de la nivelul gingiei este slăbit, iar rezistența dinților scade, determinând apariția unor probleme avansate.

Cum influențează fumatul succesul unui implant dentar?

Un implant dentar este o intervenție complexă, care necesită prezența unor gingii sănătoase și a unei structuri osoase solide. Deși fumatul afectează aceste aspecte pe termen lung, implantul dentar se poate realiza cu anumite condiții și în cazul fumătorilor.

Ca intervenția să se desfășoare în condiții optime, pacientul trebuie să renunțe la acest viciu pe o perioadă determinată de cel puțin 8 săptămâni. În acest fel, riscul de eșec al unui implant dentar cade semnificativ.

Specialiștii în stomatologie din Cluj avertizează că, în caz contrar, fumatul prezintă următoarele riscuri:

  • încetinirea procesului de vindecare (din cauza slăbirii fluxului sanguin, țesutul nu mai primește aportul optim de substanțe necesare recuperării);
  • creșterea riscului de complicații: inflamarea gingiei sau apariția de infecții;
  • scurtarea duratei de viață a implantului prin încetinirea formării de țesuturi noi;
  • scăderea ratei de succes a intervenției de adiției de os, necesară în cazul unora dintre pacienți înainte de realizarea unui implant dentar.

Fumatul și sănătatea orală pe termen lung

Deși este un obicei nesănătos nu doar când vine vorba despre dantură, ci și despre sănătatea pielii, sistemului respirator sau cardiovascular, fumatul este un viciu comun în rândul populației.

La nivelul cavității bucale, prima care ia contact cu substanțele nocive din țigările clasice sau electronice, efectele apar rapid și, pe termen lung, favorizează apariția unor afecțiuni stomatologice serioase.

Discutând cu reprezentanții unei clinici de stomatologie din Cluj, am aflat că problemele orale vizibile pe termen scurt țin mai degrabă de considerente estetice: dinții se îngălbenesc, pot apărea pete, iar formarea de tartru este favorizată. Pe termen lung, riscurile de îmbolnăvire sunt mult mai grave: predispoziție crescută la boliparodontale, pierderea danturii, recuperare îngreunată sau eficiență scăzută în cazul tratamentelor și intervențiilor stomatologice.

Există, așadar, o legătură puternică între fumat și apariția complicațiilor la nivelul cavității bucale, nu doar în cazul intervențiilor majore de tipul unui implant dentar, ci și în general, atunci când vorbim de menținerea unei sănătăți orale optime. Medicii stomatologi susțin demersurile pacienților de renunțare la acest viciu! Desigur, această adicție nu este ușor de combătut, dar efectele sale pot fi ținute sub control printr-o vizită perioadică la specialistul în stomatologie și printr-o rutină riguroasă de igienă.

Echipa Alverna Dental Studio Cluj îți stă la dispoziție cu recomandări și consultații profesionale. Fie că ești fumător sau nu, fie că ai nevoie de un implant dentar sau de o simplă evaluare medicală, aici te bucuri de tehnologii de tratament de cea mai înaltă performanță și ai acces la o echipă de specialiști în stomatologie, recunoscuți pentru experiență, pasiune și profesionalism!

Articol redactat de: SEO365.ro

 

 

Adauga un comentariu