Cea mai așteptată expoziție, „Flori de toamnă”, se încheie pe 19 noiembrie 2023, după aproape o lună de la deschidere. În doar o săptămână, peste 40.000 de oameni au trecut pragul Grădinii Botanice
Față de alți ani, când 50.000 de oameni se înregistrau pe toată perioada expoziției, în 2023 s-a ajuns la un record într-un timp foarte scurt. Organizată în secțiile exterioare și în complexul de sere, expoziția este deschisă publicului zilnic, între orele 9.00-17.00.
Record de vizitatori la expoziția „Flori de toamnă”
Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice, a transmis reporterilor BZI faptul că, în doar prima săptămâna, expoziția „Flori de toamnă” a fost vizitată de peste 40.000 de oameni atât din țară, cât și din străinătate. Dintre aceștia, 37.120 de persoane au plătit bilet de intrare, iar aproximativ 3.500 au beneficiat de gratuitate.
Dacă, în anii trecuți, acest eveniment iubit de ieșeni aduna aproximativ 50.000 de vizitatori pe întreaga perioadă a expoziției, anul acesta, în doar prima săptămână s-a înregistrat un număr record.
„În prima săptămână, expoziția «Flori de toamnă» a fost vizitată de 37.120 de persoane care au achitat biletul de intrare. Pe lângă acestea au mai vizitat expoziția aproximativ 3.500 de persoane care beneficiază de gratuitate, mai exact angajații și studenții Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și categorii de persoane scutite, conform dispozițiilor legale. Chiar și ieri (n.r. – 6 noiembrie), după o a doua duminică foarte aglomerată, expoziția a fost vizitată de multe persoane, atât copii, cât și adulți”, a transmis prof. univ. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.
Ce puteți vizita în cadrul expoziției
Expoziția „Flori de toamnă” a ajuns la cea de-a XLVII-a ediție, iar secțiile exterioare și serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până în ziua de 19 noiembrie 2023, zilnic, între orele 9.00-17.00.
Sunt prezentate soiuri românești și internaționale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum), care reunește 226 de varietăți horticole cultivate în sere și solarii, cât și 212 varietăți denumite popular dumitrițe sau tufanele (Chrysanthemum indicum). De asemenea, sunt expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum în sens larg, care provin din flora spontană de pe diverse continente.
În complexul de sere, într-un spațiu special amenajat sunt expuse 150 de soiuri de dovleci decorativi și tigve, în spațiile exterioare sunt expuse numeroase exemplare de varză decorativă și alimentară, reunite într-o colecție ce include 93 de taxoni.
De asemenea, în cadrul expoziției „Flori de toamnă” pot fi remarcate de vizitatorii de toate vârstele zooformele topiare, și anume diferite insecte executate din materiale naturale, cu predilecție din ramuri uscate de răchită, care evidențiază creativitatea angajaților pentru realizarea de noi elemente artizanale.