National

Record, înregistrat de românii din diaspora. Ce sume au trimis aceştia în ţară

Publicat: 13 nov. 2019

Sumele de bani, trimise de românii din diaspora, au înregistrat un record. Românii trimit din ce în ce mai mulţi bani acasă. Ţara noastră a întrecut Polonia în ceea ce priveşte monetarul trimis acasă de cei din diaspora. Datele sunt publicate de Eurostat şi vizează anul 2018.

În anul 2018, românii plecați în străinătate au făcut viramente în România de aproape 3 miliarde de euro. Fata de anul 2017 este înregistrată o creștere cu aproape 150 de milioane de euro. Pe de altă parte, în anul 2018, cetățenii străini care prestează servicii aici au trimis peste hotare,nu mai mult de 263 de milioane de euro.

Sumele de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, denumite transferuri personale, s-au ridicat la contravaloarea de 35,6 miliarde de euro în 2018. Înregistrând o creştere comparativ cu 32,6 miliarde de euro în anul anterior. În vreme ce intrările în UE au totalizat 10,9 miliarde de euro, un nivel similar cu cel din 2017.

Acest rezultat a condus la un sold negativ pentru Uniunea Europeană, de minus 24,6 miliarde de euro, în comparaţie cu restul lumii. Cea mai mare parte a transferurilor personale sunt fluxurile de bani trimise de migranţi în ţările lor natale.

Anul 2018, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost:
– Portugalia (3,6 miliarde de euro);
– România (trei miliarde de euro);
– Polonia (2,9 miliarde de euro);
– Marea Britanie (2,3 miliarde de euro);
– Italia (două miliarde de euro).

În concluzie, Portugalia (cu 3,1 miliarde de euro proveniţi din interiorul UE), România (cu aproape 2,7 miliarde de euro din UE) şi Polonia (2,5 miliarde de euro) se situează în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale de fonduri, în 2018.

În ceea ce priveşte România, intrările de fonduri de pe urma transferurilor personale au înregistrat anul trecut la 2,977 miliarde de euro. Dintre aceştia, 2,661 miliarde de euro din interiorul UE şi 316 milioane de euro din afara UE. În vreme ce ieşirile au fost de 263 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara UE.loading...

Adauga un comentariu