Actualitate

Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă – VIDEO

Publicat: 12 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă - VIDEO
Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă

Luni, 12 decembrie 2022, o echipă de navigaţie din Noua Zeelandă a anunţat că recordul mondial de viteza terestră a fost doborât de un vehicul care foloseşte energie eoliană. Acesta ar fi atins o viteză de 222,4 km/h în Australia. Ieri, 11 decembrie 2022, capsula spațială Orion s-a întors de pe Lună și a căzut în Oceanul Pacific.

Vehicolul aerodinamic „Horonuku” a fost pilotat de un membru al echipei neozeelandeze care participa la competiţia de navigaţie Cupa Americii, Glenn Ashby.

Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă

Precedentul record terestru a fost de 22,9 km/h. Computerele de la bord au intregistrat o viteză uşor mai mare decât precedentul, care a fost stabilit de un vehicul creat de inginerul britanic Richard Jenkins în 2009.

În acest sens, Federaţia internaţională de iahting terestru (FISLY) va efectua verificări pentru a confirma un nor record mondial.

„Eu şi membrii echipei suntem evident încântaţi că l-am făcut pe Horonuku să navigheze mai rapid decât a făcut-o oricine altcineva în trecut – fiind alimentat doar de către vânt”, a declarat Glenn Ashby, adăugând că „un vânt mai puternic şi condiţii mai bune” vor permite îmbunătăţirea acestei performanţe.

Matteo de Nora, directorul echipei, a subliniat că timpul record este rezultatul unor îmbunătăţiri care au vizat aerodinamică, metodele de construcţie şi materialele utilizate la fabricarea vehiculului Horonuku.

Echipa a reuşit să depăşească recordul mondial în timp ce se pregătesc pentru titlul de campioană la Cupa Americii, care va avea loc în 2024.

După câteva luni cu precipitaţii, Glenn Ashby a reuşit să obţină o viteză ridicată într-un deşert de sare din Australia de Sud. Acesta a obţinut anterior medalia de argint în cursa cu vele de la Jocurile Olimpice din 2008. Potrivit acestuia, vehiculul ar putea atinge o viteză şi mai mare în 2023, după trecerea perioadei cu vânturi prognozate de meteorologii din Australia.

Capsula Orion se întoarce pe Terra după ce a survolat Luna de la mică distanță

Vă readucem aminte ieri, 11 decembrie 2022, capsula spațială Orion s-a întors de pe Lună și a căzut în Oceanul Pacific. Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis.

A fost ultima manevră importantă din cadrul misiunii Artemis 1, care a început odată cu lansarea noii mega-rachete construite de NASA pe 16 noiembrie 2022, cu ocazia unui zbor care ar trebui să aibă o durată totală de 25 de zile şi jumătate.

În alte ordine de idei, compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi, 8 decembrie 2022, pe orbita Pământului un grup de 40 de sateliţi ai reţelei britanice de comunicaţii OneWeb, informează DPA.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a separat de lansator conform planurilor şi s-a întors pe Pământ pe o platformă SpaceX aflată lângă Cape Canaveral Space Force Station, în timp ce treaptă superioară a rachetei şi-a continuat ascensiunea şi a plasat acei sateliţi OneWeb pe orbită.

Potrivit SpaceX, aterizarea primei trepte a rachetei Falcon 9 a fost cea de-a 145-a recuperare reuşită pentru o treaptă a unui lansator spaţial, precum şi cea de-a patra lansare şi aterizare reuşită pentru acest tip special de rachetă.

Așadar, reiterăm faptul că recordul mondial de viteză terestră a fost doborât de un vehicul din Noua Zeelandă.

Comentarii
  • Titlu „Recordul mondial de viteză terestră a fost doborât”
    ” Acesta ar fi atins o viteză de 222,4 km/h”
    Recordul mondial de viteza terestra e 1220 km/h , cu aproape O MIE km/h mai mult.

    apoi
    „Precedentul record terestru a fost de 22,9 km/h”
    Fostul record mondial de viteza terestra cu energie eoliana a fost de 202,9 km/h

    Dar ce conteaza 200 in plus sau in minus sau 1000 in plus sau in minus, nu sunt date importante in articolul despre viteza…

Adauga un comentariu