Parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului constituțional de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe 20 octombrie, relatează Jurnal.md.
„Pentru” au votat 55 de deputați PAS. Socialiștii și comuniștii au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului. Aceștia susțin că la moment nu există un consens politic privind acest referendum.
Referendumul are loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale
Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale.
Ce vor fi întrebați moldovenii la referendumul de aderare la UE
Întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.
Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu
Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Votul Parlamentului vine la mai puțin de o lună după ce Curtea Constituțională de la Chișinău și-a dat avizul pentru legea privind organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Maia Sandu a solicitat în decembrie anul trecut parlamentului moldovean să inițieze un referendum privind aderarea la UE. Ea a solicitat acest lucru în data de 24 decembrie, după ce Consiliul European a aprobat pe 14 decembrie începerea discuțiilor de aderare cu Rep. Moldova.