International

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit

Publicat: 24 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit
Reguli post-Brexit

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piaţa unică a UE.

“S-a ajuns la un acord”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând “veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”.

“Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.

Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce şi miercuri s-a anunţat că o înţelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, taxe vamale mari şi alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia şi lanţurile de distribuţie.

Reacția lui Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, postând pe Twitter mesajul „S-a ajuns la un acord”, însoţit de o fotografie cu el exultând, cu degetele mari ridicate în semn de victorie, relatează AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

”S-a încheiat acordul”, a anunţat joi o sursă de la Downing Street, ”ne-am reluat controlul asupra banilor, frontierei, legilor şi apelor de pescuit”, relatează Reuters.

Acest acord evită ca un divorţ haotic să afecteze şi mai mult proiectul vechi de 70 de ani al forjării unei unităţi europene pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial.

”Am realizat acest acord important pentru întregul Regat Unit într-o perioadă de timp record şi în condiţii extrem de dificile. Toate liniile noastre roşii cu privire la suveranitate au fost respectate”, a adăugat sursa guvernamentală citată.

În pofida încheierii acordului, perturbări urmează să aibă loc începând de la 1 ianuarie, când Marea Britanie pune capăt relaţiei sale adesea tumultoase cu blocul condus de cuplul franco-german, care are ambiţia să transforme ţările europene ruinate de al Doilea Război Mondial într-o putere mondială.

Ministrul britanic al comerţului internaţional, Liz Truss, a salutat şi ea vestea pe Twitter. „Vom avea o relaţie comercială solidă cu UE şi vom aprofunda schimburile cu partenerii noştri din lumea întreagă datorită politicii noastre comerciale independente”, a scris ea.

Boris Johnson a mai afirmat că acordul încheiat cu UE este în stilul celui cu Canada.

Oamenii au afirmat că este imposibil, dar am luat controlul înapoi, a mai afirmat el. Acest acord va însemna siguranţă pentru afaceri, a dat asigurări Johnson.

De asemenea, a spus Jonhson, nu va fi un lucru rău pentru UE să aibă un Regat Unit prosper la uşa sa.

El a mărturisit că disputele cu UE au fost dure, dar a spus că acordul este unul bun pentru întreaga Europă.

Reacția lui Klaus Iohannis la acordul post-Brexit

Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative, afirmă Klaus Iohannis după ce Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind relaţiile post-Brexit.

„România salută convenirea parteneriatului Uniunea Europeană – Marea Britanie privind relațiile viitoare. Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef, Michel Barnier și echipei sale pentru efortul susținut”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu