International

Regele Thailandei și-a repus consoarta regală în funcție, la aproape un an după ce a fost lăsată în digrație.

Publicat: 02 sept. 2020
Regele Vajiralongkorn a returnat miercuri rangul și titlurile lui Sineenat Wongvajirapakdi
Regele Vajiralongkorn a returnat miercuri rangul și titlurile lui Sineenat Wongvajirapakdi

Regele Vajiralongkorn a returnat miercuri rangul și titlurile lui Sineenat Wongvajirapakdi, a anunțat Gazeta Regală. Sineenat a fost eliminată din familia regală în octombrie 2019, la doar câteva luni după ce i s-au acordat onorurile. Palatul spusese că era pedepsită pentru că încerca să se ridice la „același statut cu regina”. Decizia de anul trecut a avut şi baza unui „comportament greșit și neloialitate față de monarh”.

Cine este Sineenat Wongvajirapakdi

Născută în 1985, este din nordul Thailandei, Sineenat Wongvajirapakdi a lucrat ca asistentă medicală înainte de a intra într-o relație cu prințul moștenitor Vajiralongkorn. În cele din urmă a devenit gardă de corp, pilot și parașutist și s-a alăturat gărzilor regale. La începutul anului 2019, a fost numită general-maior. Ea a primit titlul oficial de prim consort nobil regal în iulie acel an, la scurt timp după ce regele s-a căsătorit cu a patra soție a sa, regina Suthida, care fusese șef adjunct de securitate .

Doar câteva luni mai târziu, în octombrie, Sineenat a fost căzută, în mod neașteptat, din drepturi şi i s-au luat toate rangurile și titlurile, provocând speculații pe scară largă cu privire la ceea ce ar fi putut determina căderea bruscă.

Nu se cunoaşte cu exactitate cauzel reale ale căderii în disgrație

Adevărata cauză a îndepărtării sale – și a reluării sale ulterioare – în calitate de consoartă regală nu poate fi niciodată făcută publică, având în vedere secretul care acoperă afacerile palatului din Thailanda. Înlăturarea Sineenat în 2019 vine în contextul în care, regele, a mai avut două cazuri cu fostele soții. În 1996, el și-a denunțat a doua soție, care a fugit în Statele Unite și a renegat patru fii pe care i-a avut cu ea. În 2014, a treia soție a lui Srirasmi Suwadee a fost în mod similar pedepsită şi i s-a retras toate titlurile sale și alungată de la curtea regală. Fiul ei de 14 ani a fost crescut de regele Vajiralongkorn în Germania și Elveția

Regele, care își petrece acum cea mai mare parte a timpului în Germania, are în total șapte copii.

Regina Suthida, fostă însoțitoare de bord pentru Thai Airways, fusese văzută cu el în public de mulți ani, deși relația lor nu fusese recunoscută oficial niciodată înainte de a se căsători cu ea. Chiar și după căsătorie, consoarta sa Sineenat a fost oaspete obișnuit la evenimentele regale până la căderea ei.

De când este tradiţia cu consoartele în Thailanda

Regii thailandezi de-a lungul secolelor au luat mai multe soții – sau consoarte. Dar până în 2019, ultima dată când un rege thailandez a luat o consoartă oficială a fost în anii 1920 și titlul nu a fost folosit de când țara a devenit monarhie constituțională în 1932. Anunțul de miercuri al palatului vine pe fondul protestelor anti-guvernamentale din Thailanda, unde armata și-a consolidat conducerea politică după o lovitură de stat din 2014. Protestele includ cereri de reducere a puterilor recent extinse ale regelui și au existat apeluri fără precedent de reformare a monarhiei .

Adauga un comentariu