Prima pagină » Actualitate » Regulă pentru șoferii vârstnici! Ce trebuie să aibă obligatoriu în mașină
Regulă pentru șoferii vârstnici! Ce trebuie să aibă obligatoriu în mașină

Regulă pentru șoferii vârstnici! Ce trebuie să aibă obligatoriu în mașină

11 apr. 2025, 09:40, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Regulă pentru șoferii vârstnici! Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care se urcă la volan ar putea îmbunătăți siguranța și mobilitatea lor rutieră prin folosirea tehnologiei GPS. Un studiu recent a arătat că sistemele GPS joacă un rol esențial în prelungirea capacității șoferilor seniori de a conduce. Iată ce trebuie să aibă obligatoriu în mașină.

Regulă pentru șoferii vârstnici!

Un nou studiu realizat în Regatul Unit a fost efectuat pe un eșantion de 895 dintre șoferii seniori, cu vârste de peste 65 de ani. Rezultatele au arătat importanța folosirii instrumentelor GPS pentru siguranța vârstnicilor, care riscă să fie nevoiți să renunțe la condus dacă nu apelează la soluțiile moderne de navigație de mare ajutor. Pentru șoferii în vârstă, menținerea unui sentiment de independență atunci când merg cu mașina pe drumurile publice devine din ce în ce mai importantă.

Fără ajutorul tehnologiei moderne, mulți șoferi seniori pot ajunge să reducă frecvența deplasărilor sau chiar să renunțe complet la condus. Studiul recent a mai arătat că GPS-ul poate contribui semnificativ la reducerea accidentelor rutiere fatale în rândul vârstnicilor. Șoferii seniori sunt deja o categorie vulnerabilă în trafic, iar sprijinul oferit de tehnologie poate preveni multe situații periculoase. Prin urmare, șoferii cu vârsta de peste 65 de ani trebuie să aibă neapărat mașina dotată cu sisteme GPS.

Până la ce vârstă au voie să conducă șoferii seniori

În mai multe țări din Uniunea Europeană, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani sunt testați periodic, pentru a se constata dacă mai sunt apți să șofeze.

,,Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere.”, se menționează în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere în țările membre.

În România, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani. Pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani, astfel că reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des. Consultațiile medicale necesare pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto se fac la medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.

Cert este că șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. La persoanele în vârstă există o probabilitate mult mai mare de a dezvolta afecțiuni precum: probleme cu vederea, sindromul vestibular (vertij, amețeli), boli respiratorii, boli cardiovasculare, insuficiență renală cronică, accidente vasculare cerebrale, tulburări psihiatrice, tulburări neurologice, tulburări cognitive, demență. Dacă posesorul auto are boli care sunt incompatibile cu calitatea de șofer, se va suspenda definitiv dreptul de a conduce. Este și cazul șoferilor de peste 70 de ani. Aceștia vor fi verificați mai des, iar perioada de valabilitate a permisului ar urma să scadă, conform unui proiect de lege.

O altă măsură necesară pentru șoferii în vârstă este montarea sistemelor GPS la mașină. Conform unui raport recent, tehnologiile GPS și cele de supraveghere în trafic ar putea îmbunătăți siguranța și mobilitatea rutieră a conducătorilor auto seniori.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce se întâmlă cu vârsta de pensionare, în 2025
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii
  • Titi Aur..rel

    Mancati kkt..vedeti pe astia tineri Pascu ,IORGOLESCU ….BERIHOI ..ETC si ca ei sute de mii.Lasati seniorii in pace.

  • Seniorii sunt de 100 de ori mai atenti decat cacaciosii de 18 ani,copii de bani gata si parinti inconstienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025