Chiar dacă suntem încă în stare de alertă, din 1 iunie autorităţile au trecut la noi măsuri de relaxare. Astfel, după relaxarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, mii de romani au luat cu asalt litoralul românesc. Cei care se pregătesc de un concediu pe litoral trebuie să ştie că vacanţele lor nu vor mai fi ca în ceilalţi ani. Guvernul României a impus un regulament pentru plajă care trebuie respectat de către turişti.
Odată cu 1 iunie, autorităţile au trecut la noi măsuri de relaxare, cea mai importantă fiind cea prin care s-a anunţat deschiderea teraselor şi a plajelor de pe litoralul românesc. Chiar şi aşa, accesul la terase şi la plaje se va face ţinând cont de nişte reguli drastice impuse de autorităţi.
Regulament pentru plajă pe litoralul românesc
Turiştii care se pregătesc de o vacanţă pe litoralul românesc trebuie să ştie că, anul acesta, concediile lor nu vor mai fi ca în ceilalţi ani. Autorităţile statului au impus un regulament pentru plajă pe litoralul românesc pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
În primul rând trebuie respectată măsură de distanţare socială, astfel că anul acesta numărul de persoane care vor face plajă va fi limitat. Accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare, telefonică sau online, iar şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie şi este obligatorie păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat.
Care sunt principalele reguli pentru plaje
Administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.
Accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.
Zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei.
Echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi.
Cei care administrează plajele trebuie să asigure substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.
Masca de protecţie nu va fi obligatorie pentru turişti. Însă, angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie.
Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual.
De asemenea, sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.
Care sunt principalele reguli pentru terase
În primul rând se va ţine cont de un triaj observaţional, astfel că accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.
La intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
Trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru că în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologica.
Accesul la o masă va fi limitat, astfel că nu pot sta mai mult de patru persoane dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii.
Conform noilor reguli, se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta.
Operatorii economici au obligaţia să dezinfecteze toate aceste obiecte după plecarea clienţilor de la o masă.
Trebuie să existe unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru că în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologica.
Circuitele de producţie şi livrare trebuie reorganizate unde este cazul, iar starea de sănătate a angajaţilor trebuie monitorizată în permanenţă. De asemenea, personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.
Trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie).
Agenţii economici au obligaţia să cureţe şi să dezinfecteze spaţiile, echipamentele şi ustensilele cu produse biocide.