Recent, au fost anunțate reguli dure pentru proprietarii de câini. Persoanele care au câine, indiferent de rasa lor, trebuie să respecte noua lege care a intrat în vigoare. În caz contrar, proprietarii riscă amenzi uriașe. Iată ce act trebuie să dețină cei care își scot patrupedul la plimbare.
Reguli dure pentru proprietarii de câini
Proprietarii de câini ar putea fi obligați ca, atunci când ies cu patrupedele la plimbare, să aibă și carnetul de sănătate asupra lor. De asemenea, va exista obligația ca animalele să fie microcipate și înregistrate în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni (RECS).
Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.
,,Începând cu data intrării în vigoare a prezentelor norme, orice modalitate de identificare alternativă pentru câini este interzisă. Câinii identificați printr-un mijloc de identificare alternativ se identifică prin microcipare și se înregistrează în RECS. Deținerea de câini neidentificați și neînregistrați conform prezentelor norme este interzisă. Proprietarii au obligația să deparaziteze periodic animalele și să le vaccineze antirabic. Vaccinarea contra rabiei a câinilor și a pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în România, este obligatorie.”, se mai arată în proiectul de ordin.
Proprietarii de câini trebuie să aibă asupra lor carnetele de sănătate ale patrupedelor. Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, câinii născuți pe teritoriul României se vor identifica exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare. ANSVSA vrea să rezolve problema câinilor maidanezi prin instituirea unor reguli dure pentru proprietarii de câini.
Ce amenzi riscă persoanele care au câini de rasă mare
Cei care nu-și sterilizează și microcipează patrupedele de companie riscă să fie amendați de oamenii legii. Proprietarii vor trebui să aibă asupra lor materiale necesare pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor animalelor de companie, altfel riscă o amendă, iar accesul cu câini va fi permis pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații special amenajate, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.
Mai mult, dacă animalele sunt plimbate în locațiile în care au accesul interzis și dacă nu le sunt atașate botnița și zgarda, proprietarii câinilor periculoși riscă, de asemenea, amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă. În ultimii ani au avut loc tragedii în care animalele de companie au atacat, cauzând decesul persoanelor mușcate. Din acest motiv statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente.
În București, s-a dezvoltat un program amplu de sterilizare a câinilor, iar începând cu 25 februarie 2024, circa 1.000 de imobile din Capitală au fost verificate într-o singură zi, cu ajutorul Poliției Locale a Municipiului București de către inspectorii Autoritatății pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA). Instituția a reluat campaniile de informare a populației cu privire la sterilizarea câinilor cu aparținător. Cei care au fost notificați pentru încălcarea acestor reguli, au la dispoziție 30 de zile pentru a respecta legea și a evita amenzile cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.