Remus Mihalcea, specialist ORL şi fost manager al Spitalului Colentina din Bucureşti, a precizat care sunt riscurile terapiei hiperbare în recuperarea post-COVID: „Se ştie că terapia hiperbară are indicații doar în anumite patologii. Nu se face oricum”, spune specialistul.
Un pacient internat la clinica privată la care se trata şi artistul Petrică Mîțu Stoian a ajuns la secția de Urgențe a spitalului Județean Reșița, cu hemoragie toracică puternică.
Întrebat dacă este vorba despre o coincidență, medicul Remus Mihalcea a spus:
„Nu, nu este o coincidență. Din păcate, a apărut o modă în mediul online şi pe reţelele de socializare cu această terapie camera hiperbară. Nimic nu este mai fals. Medicii de specialitate, pneumologii, specialiştii nu recomandă această terapie post-COVID.
Singura terapie în urma bolii este kinetoterapia şi recuperarea respiratorie. Peste 90% din pacienți îşi recuperează funcția respiratorie la 3-6 luni de la vindecare. În rest, se ştie că terapia hiperbară are indicații doar în anumite patologii. Nu se face oricum. Se face la indicația unui specialist şi are o paletă foarte restrânsă”, a spus specialistul
Întrebat ce riscă un pacient care a avut COVID-19 şi alege o astfel de terapie, medicul Remus Mihalcea a precizat că decesul poate fi unul dintre riscuri.
„Riscurile sunt acestea, se poate ajunge chiar şi la deces. Până acum o săptămână, nu existau studii, nici la nivel naţional, nici la nivel internațional care să ateste că terapia hiperbară aduce beneficii, în această boală.
Dimpotrivă, arată foarte multe complicații ce pot apărea. Repet: nu există studii de specialitate în acest sens. Tot ce circulă în mediul online şi pe reţelele de socializare sunt, ca să zic așa, fake news date de aşa ziși specialiști în medicină. Din păcate, există riscuri foarte mari”, a conchis medicul Remus Mihalcea.
Cauza morții lui Petrică Mîțu-Stoian. Ce au descoperit medicii
Cauza morții artistului ar fi fost un stop cardiorespirator. Însă procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița încearcă să afle cu exactitate ce anume a dus la acest stop cardiorespirator și dacă există vreo legătură între decesul acestuia și tratamentul la care a fost supus la clinica privată.
Totodată, medicii încearcă să afle dacă la spitalul din Reșița, pe secția ATI, i-a fost administrat un tratament corespunzător și dacă unitatea respectivă avea, la acel moment, pe stoc, toate medicamentele necesare.
În acest sens, procurorii au ridicat mai multe fișe de observație ale pacienților, în încercarea de a afla dacă mai există și alți pacienți care să fi fost tratați la clinica privată, după care să fi ajuns la spital din cauza complicațiilor apărute în urma tratamentului.
Totodată, o parte din probele prelevate în timpul necropsiei au fost trimise la Institutul Mina Minovici.
Potrivit unor surse medicale, un vas de sânge de la plămâni s-ar fi spart din cauza anticoagulantelor pe care le lua.
Din primele informații, se pare că artistul consumase o cantitate dublă de anticoagulante.
Pe de altă parte, potrivit surselor medicale, medicii legiștii de la spitalul din Reșița, în urma necropsiei, ar fi descoperit că Petrică Mîțu Stoian a suferit o barotraumă, Mai exact, plămânul acestuia a fost supus la un șoc din cauza cantității mari de oxigen.
Tot astăzi, procurorii de pe lângă Judecătoria Reșița vor sta de vorbă cu medicii de la Spitalul Județean din Reșița, mai exact cu cei de pe secția ATI, acolo unde Petrică Mîțu Stoian a decedat.