Prima pagină » National » Renate Weber, Avocatul Poporului, ar fi știut problemele din azilele groazei. Interceptările care schimbă totul
Renate Weber, Avocatul Poporului, ar fi știut problemele din azilele groazei. Interceptările care schimbă totul

Renate Weber, Avocatul Poporului, ar fi știut problemele din azilele groazei. Interceptările care schimbă totul

11 iul. 2023, 10:40, 1 ,
BZI.ro, în National
Situație contradictorie în plin scandal major privind modalitatea de funcționare a mai multor azile din Ilfov, unde procurorii au descins pentru a stopa presupuse abuzuri ce ar fi fost comise fizic și psihic asupra vârstnicilor de către angajați ai acestora.

Luni, 10 iunie 2023, instituția Avocatul Poporului, prin conducătorul său, Renate Weber, a ieșit la rampă în plin scandal și a susținut pentru reprezentanții presei prezenți la informare că aceasta dar și instituția nu ar fi cunoscut niciun detaliu referitor la pretinsele „orori„ ce ar fi avut loc la azilele luate în țintă de mega-ancheta deschisă.

În dosarul de urmărire penală ajuns la instanța de judecată se arată în clar, prin prisma unor interceptări și declarații date în fața procurorilor de mai multe persoane vizate în acest dosar de crimă organizată, că instituția Avocatul Poporului, mai precis angajați ai acesteia, ar fi primit sesizări, ar fi dat telefoane, ar fi cunoscut în mod particular și direct de deficiențele majore de la aceste azile din Ilfov.

Declarația de presă a Renatei Weber

Avocatul Poporului Renate Weber a declarat, cu referire la centrele în care vârstnicii au fost torturaţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun fel de sesizare despre aceste fapte, ceea ce ridică un semn de întrebare şi este suprinzător că niciuna dintre rudele persoanelor internate acolo nu a sesizat niciodată nimic. Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo.

„Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie. Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo. Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control”, a afirmat Renate Weber, luni la Prima News, potrivit news.ro.

Ea a mai explicat că Avocatul poporului poate efectua anchete, însă întotdeauna pentru asta trebuie să existe o sesizare prealabilă.

„Pe de altă parte, putem face anchete, dar pentru a face anchete întotdeauna trebuie să existe o sesizare. Noi am primit de-a lungul timpului astfel de sesizări de la rude sau aparţinători, cum li se mai spune, ale celor care sunt în astfel de cămine pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilităţi”, a completat Weber.

Un semn de întrebare

Întrebată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în „azilele groazei”, Renate Weber a răspuns: „Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”.

„Am mai avut sesizări din alte centre”, a continuat Avocatul Poporului.

„S-a întâmplat inclusiv în acel centru privat în care nu am fost lăsaţi să intrăm şi, din păcate, la data acea, deşi noi am sesizat imediat Ministerul Muncii, chiar nu am primit niciun răspuns şi niciun ajutor din partea Ministerului Muncii. Era un centru de lângă Sibiu unde colegii mei au primit o sesizare de la o rudă a cuiva care era internat acolo şi, din păcate, la data aceea era Guvernul Orban, chiar nu am primit niciun răspuns din partea ministrului Muncii. S-a mai întâmplat de curând acest lucru într-o vizită pe care a vrut să o facă mecanismul nostru de prevenire a relelor tratamente, tot aşa nu ni s-a permis, managerul centrului spunând – noi nu torturăm oameni. Indiferent cum le-am interpreta noi, noi trebuie să încercăm să deblocăm situaţia, să găsim formula prin care să îi convingem pe acei manageri că noi avem dreptul prin lege să vizităm acele centre. Să ştiţi că nu înseamnă neapărat că au ei ceva de ascuns. Poate să fie pur şi simplu o neînţelegere, o necunoaştere a legii”, a mai precizat Weber.

Ea a mai spus că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului a găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo.

Pe de altă parte vreau să vă spun că în puţine centre din România am găsit situaţii chiar bune pentru cei care sunt acolo. În cele mai multe cazuri, noi constatăm că e nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea să asiguri mai ales personal calificat pentru cei care sunt acolo. Când vorbesc de personal calificat vorbesc de medici, şi de un psiholog, de un asistent social, de persoanele care îi îngrijesc efectiv pe cei aflaţi în centre şi, din păcate, din punctul acesta de vedere cred că lipsa resurselor umane adecvate este ceva ce este peste tot în ţară, şi nu doar în centrele pentru persoane vârstnice.

Chestionat câte controale inopinate a făcut Avocatul Poporului în ultimul an, Weber a răspuns: „La tipul acesta de cămine pentru persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi anul trecut am făcut 15 astfel de vizite, anul acesta au fost făcute deja 16 astfel de vizite. Găsiţi pe site-ul nostru rapoartele, inclusiv cu recomandările pe care le-am făcut fiecărui astfel de cămin sau centru”.

Întrebată dacă Avocatul Poporului a mai găsit astfel de cazuri în alte centre din ţară, Renate Weber a replicat: „Mi-e greu să fac comparaţii, dar şi în alte centre au mai fost câteva cazuri”.

„Găsiţi pe site rapoartele în care numărul recomandărilor este atât de mare încât noi am şi luat legătura mai departe, pentru că nu am convingerea că lucrurile se pot remedia. Toate aceste centre primesc o autorizare de funcţionare care este dată pe un termen limitat. De regulă este pe 5 ani de zile. Sigur că este firesc ca cei care dau autorizările să facă şi controale în aşa fel încât lucrurile să se remedieze”, a concluzionat Avocatul Poporului.

Interceptări în dosarul azilelor groazei

În dosarul de urmărire penală ajuns la instanța de judecată se arată în clar, prin prisma unor interceptări și declarații date în fața procurorilor de mai multe persoane vizate în acest dosar de crimă organizată, că instituția Avocatul Poporului, mai precis angajați ai acesteia, ar fi primit sesizări, ar fi dat telefoane, ar fi cunoscut în mod particular și direct de deficiențele majore de la aceste azile din Ilfov.

Astfel, în cel puțin o interceptare a discuțiilor dintre Mihaela Bianca Popa și Răzvan Andrei Țicu, ambii inculpați în dosarul de crimă organizată pentru fapte de  constituire GIO și trafic de persoane și respectiv complicitate la această faptă, se discută despre faptul că cel puțin un angajat al instituției Avocatul Poporului ar fi avut de gestionat o sesizare privind unul dintre centrele de bătrâni din Ilfov.

Redăm integral discuția dintre cei doi inculpați așa cum se regăsește ea la dosarul ajuns pe masa judecătorilor.

”În data de 12.05.2023, la ora 13:25:13, Bianca Mihaela Popa aflată la postul telefonic …. a fost contactată de către Andrei Răzvan Țicu,  aflat la postul telefonic …și au purtat următoarea discuție:

POPA MIHAELA BIANCA: Te-ai uitat?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: I -ai dat număr de azi, că asta e din 16.02, fut-o în gură pe RAMONA NICOLAE, asta e adresa aia care a ținut-o și o aruncă că e de noi!

POPA MIHAELA BIANCA: Păi nu știu, CORINA acum a venit cu ea la mine și i-am zis să nu mi-o lase, că era o copie foarte proastă, nu reușeam să citesc după ea…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nu, mă, nu, dar ți-a zis ZANFIR să răspunzi?

POPA MIHAELA BIANCA: Ce?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ți-a zis șefa să răspundem noi la ea?

POPA MIHAELA BIANCA: Șefa a zis că eu și cu CORINA, să dăm luni dimineață, neapărat, răspuns!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ai auzit tu cu urechile tale chestia asta?

POPA MIHAELA BIANCA: Așa a zis CORINA!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Te duci frumos…

POPA MIHAELA BIANCA: Am auzit eu…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ți-e rușine de ZANFIR?

POPA MIHAELA BIANCA: Da, nu mă duc la ea pentru asta, nu are nimic, o să-i dau și eu ce detalii vrea acolo, să semneze!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bun, nu semnezi nicio hârtie, nu semnezi nimic, că nu e de noi hârtia asta, hârtia cu care m-am certat eu cu RAMONA NICOLAE, care a făcut-o pierdută pe la morții ei, pe la ea prin birou și căuta…

POPA MIHAELA BIANCA: Asta era?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Asta era, da, și căuta să mi-o paseze mie. Păi, n-ai văzut că zice și de CASA CORA, și de ….

POPA MIHAELA BIANCA: Da, zice și de GABRIEL și de CASA CORA…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi că de abuzuri, de căcat, păi fac eu abuzuri, nu trebuia să se ducă ea să constate, la fața locului, dacă sunt abuzați sau nu?

POPA MIHAELA BIANCA: Păi nu-s copii, ea se duce la copii!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: E, se duce la copii, se duce la orice, e regim urgențe, copii-adulți!

POPA MIHAELA BIANCA: Da?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi, da, nu semnezi nimic, îi dai, dacă vrea, informații, îi dai informații, dar tu să nu semnezi pe nicio hârtie!

POPA MIHAELA BIANCA: Spune-i, spune-i lui șefa, vezi că ea de luni intră în concediu, ZANFIR!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi ce, ți-a zis să facem răspuns comun?

POPA MIHAELA BIANCA: Da, noi și cu CORINA! CORINA o să răspundă pe partea de contracte, știi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi scrie și de contracte acolo?

POPA MIHAELA BIANCA: Zice acolo, da, și zice, e a noastră, mă, nu avea ce să caute la RAMONA!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: N -are cum, mă, păi, ce, am eu…

POPA MIHAELA BIANCA: Și zice de noi, ce demersuri am întreprins noi pentru îndreptarea condițiilor, știi, în cămin, în centru…în rest, trebuie un răspuns ca la ANPD, știi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi vezi că e la mine în calculator…

POPA MIHAELA BIANCA: Să le trimiți rapoarte de monitorizare, să vadă că s-au reparat, băi, bla, bla, blu, blu, știi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Mă, adresa, deci, adresa asta a fost dată către RAMONA NICOLAE de atunci, am găsit-o eu cu viză, RAMONA NICOLAE, am găsit-o în caiet, ridicată de RAMONA NICOLAE!

POPA MIHAELA BIANCA: Îhm…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Oricum, vedeți ce număr îi dați, dacă e intrată la noi, oficial, în birou, vezi cum, să fii atentă să pui data, să pui tot, când a intrat la noi!

POPA MIHAELA BIANCA: Ea zicea în birou, că ți-am spus, era cu o copie, CORINA, și eu nu am înțeles nimic din ea, că era foarte proastă copia, știi? Și i-am zis, pune-mi-o pe email că o iau, o avea pe Whatsapp, pune-mi-o pe email că nu văd să o citesc, știi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Îhm…

POPA MIHAELA BIANCA: Și mi-a trimis-o pe emailul meu!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Dar tu ești convinsă că ZAMFIR a zis să facem noi răspuns comun?

POPA MIHAELA BIANCA: Așa a zis, acuma, ce să fac, să mă duc la ZANFIR să zic, auziți, știți ceva, chiar ați zis să facem noi?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da, da, da, mă, da!

POPA MIHAELA BIANCA: Nu pot, mi-e rușine, nu-i zic eu!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Nu știu ce să zic!

POPA MIHAELA BIANCA: Nu, o să-i dăm și noi un răspuns, acolo, ce trebuie, eu văd că e fără răspuns, fără număr de înregistrare de la noi!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi înseamnă…

POPA MIHAELA BIANCA: Eu așa văd, prima pagină…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi înseamnă că nu e aia oficială, pentru că, ți-am spus, eu cu ochii mei…

POPA MIHAELA BIANCA: E dat cu număr de la ei, de la ei e cu 16.02!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Eu, cu ochii mei am găsit-o, și cu viză dată, cu rezoluție, RAMONA NICOLAE!

POPA MIHAELA BIANCA: Asta e fără rezoluție, nu are nicio rezoluție pe ea, din ce văd și nu, ți-am spus, nu e cu număr de înregistrare!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Auzi, dar la cealaltă?

POPA MIHAELA BIANCA: Am răspuns, am trimis ieri răspunsul!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da? Bun…atunci, răspunde și la asta, vezi ce, dar vezi să nu semnezi doar tu, să semneze și altul, ar trebui, frumos, să semneze și RAMONA NICOLAE, pe ea, e lucrarea ei!

POPA MIHAELA BIANCA: Să semneze cine vrea, eu o să-i zic CORINEI că ea a zis că să facem noi, comună, știi, na, fă-o!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Da, mă, tu îi dai doar informații, să-și asume și ei, ce morții mă-sii, asta ține de urgențe, trebuia să se ducă urgențele să constate dacă sunt abuzați sau nu. Eu nu am cum, eu care fac management de caz, eu pot să zic, nu sunt abuzați, da, dar dacă oficial s-a constatat un abuz, nu trebuia să meargă cineva specializat pe abuzuri?

POPA MIHAELA BIANCA: Nu știu ce să zic…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi…

POPA MIHAELA BIANCA: (neinteligibil) ciudat pentru că văd că adresa asta e făcută de o consilieră de la Avocatul Poporului, de la Slobozia…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: De la Slobozia, da!

POPA MIHAELA BIANCA: În februarie, da, și pe urmă ei i-au dat drumul în 16 aprilie, încoace, știi, și noi nu avem număr de înregistrare!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Există și cu număr…

POPA MIHAELA BIANCA: E ca și când nici nu a intrat!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Există și cu…

POPA MIHAELA BIANCA: Eu nu văd!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Este, am găsit-o eu!

POPA MIHAELA BIANCA: Deci, este întocmită, consilier ADRIANA SILEANU, Slobozia, 13 februarie 2023! Păi, dacă a întocmit-o în februarie, de ce a trimis-o abia acum?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Păi este din februarie la noi, eu asta încerc să-ți explic, asta e trimisă din februarie la noi, ZANFIR a dat rezoluție pe RAMONA NICOLAE, da, RAMONA…

POPA MIHAELA BIANCA: Da, din 16.02, așa este…

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Hai, mă…pe urmă, RAMONA NICOLAE a durut-o în cur, nu a răspuns, a început ăștia de la Avocatul Poporului să sune, că de ce nu dăm răspuns la adresa asta!

POPA MIHAELA BIANCA: Da, vedem luni, ce, când om avea mintea mai limpede!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bine!

POPA MIHAELA BIANCA: Bine!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bine, BIANCA, hai, că vorbim!

POPA MIHAELA BIANCA: Weekend plăcut, pa!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: La fel, pa, pa!”, se arată în transcrierea discuțiilor purtate de către cei doi inculpați.

Comentarii
  • Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratamente şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire.
    Si ati facut aceste vizite de prevenire, in Voluntari, dna Weber?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *