Guvernul vrea să introducă vaccinarea obligatorie, după ce chiar președintele Klaus Iohannis a spus că anumite categorii esențiale, cum ar fi medicii, ar trebuie să nu poată profesa, dacă nu au făcut vaccinul anti-COVID-19.
Renate Weber, Avocatul Poporului, spune că nu există, deocamdată, niciun act sau vreun proiect de lege prin care să se ceară introducerea vaccinării obligatorii, singurele făcând referire la certificatul verde. Weber a punctat și a atras atenția că mulți dintre români nu au bani să se testeze din 3 în 3 zile, iar dacă medicii vor refuza să se vaccineze, deși vor fi obligați, cei care vor fi afectați cel mai mult vor fi chiar pacienții, adică beneficiarii sistemului sanitar.
”Vaccinarea nu este obligatorie și nu e nicio intenție de a o transforma în ceva obligatoriu. Am văzut o OUG și un proiect de lege prin care se dorește să se impună prezentarea unui certificat verde.
Mulți nu vor avea bani ca să se testeze. Trebuie să ne gândim și la beneficiarii sistemului de sănătate.”, a spus Renate Weber.
Avocatul Poporului, Renate Weber, despre certificatul verde: Unele persoane nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au
Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng drepturi și libertăți fundamentale pentru că nu au certificat verde să atace în instanța decizia Guvernului:
„Mă aşteptam ca în România să se discute despre posibilitatea implementării unui certificat verde, pentru că s-a implementat deja în mai multe state europene. Dar nu m-am aşteptat deloc să văd că asta se face printr-o Hotărâre de Guvern. Eram convinsă că după deciziile multiple ale CCR de anul trecut s-a înţeles foarte clar că restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi trebuie făcută numai prin lege.
Când vorbim de acest certificat discutăm de faptul că unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau nu au testul, nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au. Deci discutăm de o restrângere. Guvernul a avut la dispoziţie toată vara să facă un proiect de lege să fie trimis în Parlament şi dezbătut. O lege trece şi prin controlul de constituţionalitate. În Franţa s-a trecut prin filtrul Consiliului Constituţional după ce s-a trecut prin Parlament.
Aşa mă aşteptam să se întâmple şi în România, dar nu a fost cazul. Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vătămate în drepturile lor, după ce apare incidenta de 3 la mie, dacă le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie să restrângi drepturi şi libertăţi”