National

Republica Moldova acuză forțe din interiorul Transnistriei că vor să destabilizeze regiunea

Publicat: 13 mai 2022
Nicu Popescu
Popescu a spus că este clar că exploziile recente au loc ca urmare a războiului din Ucraina

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a trnasmis că „elemente interne” din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, în timp ce țara sa continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană.

În ultima vreme, temerile că Moldova ar putea fi trasă în conflictul din Ucraina au crescut considerabil, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru că au spus că există împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Nicu Popescu: „Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație”

Într-un interviu care a fost acordat Reuters, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe G7 în nordul Germaniei, Popescu a spus că este clar că exploziile recente au loc ca urmare a războiului din Ucraina.

„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vor pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea”, a spus el.

„Sunt limitati, dar vor să facă jocuri care aprind tensiunile, provocând, (făcând) populația din Transnistria isterică și producând nervozitate în rândul populației Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă”.

Republica Moldova încearcă să adere la Uniunea Europeană

Republica Moldova s-a luptat să facă față fluxului de refugiați din vecinul său, în timp ce aproximativ 450.000 de refugiați au trecut granița, iar aproximativ 95.000 au rămas, dintre care jumătate sunt copii. A pus o presiune economică asupra țării, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Popescu a spus că are nevoie de mijloace financiare pentru a aloca bani pentru refugiații care au rămas în Moldova și familiile locale care i-au primit.

Guvernul pro-occidental al Moldovei sprijină Kievul încă de la începutul invaziei

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Popescu a spus că țara sa continuă eforturile de combatere a corupției, de a reforma justiției și liberalizarea economiei pentru a putea îndeplini cerințele UE, ceea ce speră că va convinge blocul să îi permită să înceapă procesul lent de a deveni membru.
Comentarii
 • Compozitia etnica a Transnistriei:
  29.1% Rusi
  28.6% Moldoveni
  22.9% Ucraineni
  2.4% Bulgari
  1.1% Gagauzi
  0.5% Belarusi
  14% Nu si-au declarat etnia (moldoveni care nu au indraznit sa spuna ce sunt)

Adauga un comentariu