Actualitate

Restaurantele se redeschid. Ce reguli vor fi obligatorii de respectat

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Restaurantele se redeschid. Ce reguli vor fi obligatorii de respectat

Restaurantele se redeschid. Unităţile de alimentaţie publică se vor redeschide cu o serie de reguli şi restricţii pe care clienţii vor trebui să le respecte. Proiectul de ordin care reglementează condiţiile de redeschidere a fost redactat incluzând data de 9 iulie.

Restaurantele se redeschid

Spaţiile interioare ale restaurantelor vor fi redeschise cu noi reguli şi restricţii. Clienţilor le va fi permis să se deplaseze doar pe benzi cu sens unic, semnalizate şi păstră distanţa. Cei care vor trece pragul unităţilor de alimentaţie publica vor păstra distanţa de 2 metri unii de alţii la mesele vecine, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după au fost dezinfectate, conform proiectului de ordin care reglementează condiţiile de redeschidere.

Ordinul a fost redactat având inclusă data de 9 iulie pentru redeschidere, care trebuie însă să primească şi ultimul accept din partea premierului României Ludovic Orban. Pentru moment, ultimul termen avansat oficial ca speranţă este 15 iulie.

Ce vor trebui să respecte clienţii

Clienţii se vor putea deplasa doar pe benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanţa de 2 metri unii de alţii, la mesele vecine, ocupanţii scaunelor vor păstra aceeaşi distanţă, iar solniţele, meniurile şi olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate.

La intrarea în fiecare unitate va fi un „triaj observaţional” al clienţilor, urmând să le fie interzise accesul acelora care dau semne că ar avea infecţii respiratorii sau alte simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus.

Va fi interzis consumul de produse stând în picioare, cu excepţia meselor dedicate acestui tip de servire.

Este stabilit un număr de maximum 6 clienţi care pot ocupa o masă (faţă de maximum 4 la terase), exceptaţi de la această regulă fiind membrii de familie.

Restaurantele se redeschid. Declarația ministrului Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că în următoarea perioadă urmează să fie stabilite noi reguli astfel încât restaurantele să fie deschise. El speră ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, însă totul depinde de respectarea regulilor sanitare anunțate de autorități.

„Vrem să cădem la acord asupra unor reguli sanitare. O parte din parteneri le resepctă mai puțin. În măsura în care o să avem o concluzie vom aborda și deschiderea restaurantele. Sperăm să fie cât mai repede”, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Declarațiile ministrului vin în contextul în care autoritățile au dat mai multe amenzi în ultimele zile agenților economici pentru nerespectarea regulilor de igienă sau distanțare socială.

Cum vede situația președintele ANSVSA

Deschiderea restaurantelor în interior depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional, iar decizia aparţine Grupului de suport tehnic constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, susţine preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Astăzi putem spune că suntem în stare de alertă şi condiţiile impuse operatorilor economici din sectorul alimentar şi unităţilor de alimentaţie publică sunt cele publicate într-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, ANSVSA şi Ministerului Economiei. Ce se va întâmpla după 1 iulie? Nu putem spune cu precizie că la 1 iulie vor fi deschise restaurantele în interior. Asta pentru că depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional. Pot să vă spun doar că am avut atât în perioada de urgenţă, cât şi în cea de alertă, patru tipuri de activităţi care au fost permise unităţilor de alimentaţie publică, respectiv cele de tip „drive-in”, „room-service”, livrare la domiciliu şi „take-away”. Aceste activităţi au fost permise în cadrul unităţilor de alimentaţie publică“, spune Robert Chioveanu.

Ministrul Economiei, despre redeschiderea restaurantelor: Nu s-au respectat regulile după relaxare

Virgil Popescu a adăugat că nu s-a văzut o respectare a regulilor după ultimele măsuri de relaxare: „Românii au simțit nevoia de o activitate debordantă, încâlcând regulile. Cred că e momentul să ne liniștim un pic, să respectăm regulile, ca să putem să mergem și mai departea cu relaxarea”.

„Dacă se mențin lucrurile astea, nu cred că vom avea verde de la Ministerul Sănătății pentru a avea o nouă relaxare a măsurilor, ci vom mai aștepta, probabil două săptămâni, să vedem ce se întâmplă”, a subliniat el.

Ministrul a precizat că situația va fi mai clară pentru a se putea lua o decizie la sfârșitul acestei săptămâni.

Adauga un comentariu