Culinar

Rețetă clasică de cozonac moldovenesc cu nucă, explicată pas cu pas

Publicat: 19 oct. 2021
cozonac pufos cu cacao
Cozonacul va rămâne pentru totdeauna prăjitura preferată a românilor.

Cauți rețeta clasică de cozonac moldovesc cu nucă? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit. Astăzi îți vom explica, pas cu pas, cum să faci un cozonac pufos, cu nucă, care se desface fâșii.

Cozonacul va rămâne pentru totdeauna prăjitura preferată a românilor. Pufos, aromat și delicios, cozonacul moldovenesc se realizează cum nu se poate mai simplu. Dacă nu ți-a ieșit până acum, îți garantăm că de aici vei pleca mulțumit. Fiindcă toată lumea poate, dacă adaugă și multă dragoste, să pregătească un cozonac gustos, ca la bunica.

cozonac pufos cu cacao

Rețetă de cozonac moldovenesc: Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă vei avea nevoie de: pentru aluat – 1 kilogram de făină, 230 de grame de zahăr, 8 gălbenușuri, 300-400 ml lapte călduț, 100 ml lapte fierbiente, 20g drojdie uscată sau 40g drojdie proaspătă, 100ml ulei, 80g unt topit, 13g sare, vanilie, coajă de lămâie; pentru umplutură – 350g nuca măcinată, 180g zahăr (sau după gust), lapte fierbinte (circa 100ml), rom, cacao, rahat (opţional); pentru uns – 1 gălbenuş + 2 linguri lapte.

Mod de preparare pentru aluat

Puteți folosi un robot de patiserie, însă se poate frământa și cu mâna. Adăugați într-un bol 100 de grame din cantitatea de făină și turnați 100 de mililitri de lapte fierbinte. A,estecați și dați deoparte. Puneți drojdia în laptele călduț și adăugați două lingurițe de zahăr, după care lăsați-o să se activeze. Peste aluatul opărit puneți restul de zahăr, laptele cu drojdia activată, gălbenuşurile, sarea, vanilia, coajă de lămâie şi cerneți restul de făină (900 de grame).

Frământați sau lăsați robotul să se ocupe de compoziție. Când obțineți un aluat omogen, turnați treptat untul topit, până când se incorporează în aluat. Apoi, puneți uleiul și continuați până când se omogenizează complet. Aluatul nu trebuie să fie lipicios, de aceea procesul ar fi necesar să dureze aproximativ 30 de minute.

Lăsați aluatul la crescut, până când își dublează volumul.

Mod de preparare pentru umplutură

Amestecați nuca cu zahărul, cacaua, romul și turnați laptele fierbinte. Omogenizați compoziția. Important de precizat este că puteți pune cât lapte doriți, în funcție de cât de lichidă preferați umplutura. Rahatul poate fi așezat direct pe compoziția pusă pe aluat.

După ce aluatul și-a dublat volumul, împărțiți-l în patru părți egale. Întindeți fiecare bucată pe masa de lucru, cu ajutorul a câtorva picături de ulei. Acum, ungeți compoziția cu câte un sfert din compoziția cu nucă și rulați coca umplută. Procedați la fel și cu celelate trei. Tapetați tăvile cu hârtie de copt și puneți cozonacii în tavă. Dacă îi mai lăsați, veți vedea cum își măresc volumul. Acest lucru îi face și mai pufoși.

În final, ungeți cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și băgați-i în cuptorul preîncălzit la temperatura de 175°C, pentru 1 oră. Când sunt gata, îi scoateți pe un fund de lemn și întoarceți tava pe o parte, pentru a nu se lăsa umplutura în jos.

Iată sfatul unui bucătar, în ceea ce privește temperatura la care trebuie lăsat cozonacul:

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul, potrivit stiridirecte.ro.

Când se răcesc, cozonacii moldovenești pot fi tăiați.

Poftă bună!

Adauga un comentariu