Prima pagină » Culinar » Rețetă de cotlet de miel cu mere coapte – Fraged datorită sosului de fructe
Rețetă de cotlet de miel cu mere coapte - Fraged datorită sosului de fructe

Rețetă de cotlet de miel cu mere coapte – Fraged datorită sosului de fructe

08 apr. 2021, 17:15,
în Culinar

Notează pentru masa de Paşti sau, de ce nu, şi pentru o ocazie mai specială, această rețetă de cotlet de miel cu mere coapte la cuptor. Este un deliciu! Mixul de condimente, amestecat cu alunele de pădure, dă o savoare aparte merelor. În plus, carnea iese fragedă şi suculentă. Pentru a scăpa de mirosul mai greoi de oaie, îndepărtează grăsimea de pe carne. Din cauza acesteia se simte acea aroma specifică.

Reţeta, în principiu, este foarte simplă. Bagi carnea în cuptor, iar cât stă acolo, prepari mixul cu care umpli merele. Apoi pui merele în tavă, alături de pulpă de miel, şi ţii în cuptor în jur de 40 de minute. Pe scurt, aşa se prepară reţetă de mai jos. Haideţi însă să vedem modul de preparare detaliat.

Ingrediente:

  • 1 buc. pulpă de miel
  • 40 gr unt
  • 4-5 mere
  • 125 gr alune de pădure
  • măghiran (după gust)
  • busuioc (după gust)
  • 4 linguri suc de mere
  • 2 linguri gem de caise
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură ulei pentru prăjit
  • piper negru (după gust)
  • sare de mare (după gust)

Mod de preparare rețetă de cotlet de miel cu mere coapte:

Încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Prima dată trebuie să speli carnea bine-bine, apoi să elimini excesul de apă, folosind şervete de bucătărie.
Îndepărtează, pe cât posibil tendoanele şi grăsimea. De ce şi grăsimea? Pentru că, din cauza acesteia, carnea are miros specific de oaie. După ce ai terminat această etapă de pregătire, freac-o bine, pe toate părţile, cu măghiran, piper negru şi sare. Unge o tavă de cuptor cu ulei şi pune carnea în ea. Bagă tava în cuptor pentru circa 50 de minute. După expirarea timpului, scoate tava din cuptor şi întoarce pulpa de miel pe partea cealaltă. Stropeşte-o cu puţin ulei de măsline, ca să nu se usuce, apoi bag-o înapoi. În funcţie de cât de mare este, mai las-o în cuptor încă 50 sau 75 de minute.

Cât timp friptura e în cuptor, curăță frunzele de busuioc, spală-le şi toacă-le. Mărunţeşte, dar nu foarte mult, şi alunele de pădure. Înmoaie untul şi amestecă-l cu busuiocul, alunele şi mixul de condimente. Spală şi merele, scoate-le cotorul cu sâmburi şi umple-le cu amestecul făcut anterior. Pune merele lângă pulpa de miel din tavă şi mai lasă-le în jur de 40 de minute în cuptor. Cu alte cuvinte, încearcă să aproximezi câte minute ții friptura în cuptor, după momentul în care ai întors-o. De ce? Pentru ca merele să nu stea mai mult decât e nevoie.

Încălzeste uşor gemul şi amestecă-l cu sucul de mere. Cu circa 10 minute înainte să scoţi carnea din cuptor, toarnă sosul de fructe. La final opreşte focul aragazului, dar nu scoate friptura repede. Mai lasă carnea în cuptor vreo 10-15 minute, pentru ca sosul şi grăsimea să o întrepătrundă. Astfel va fi mai suculentă.

Sfaturi pentru cel mai bun cotlet de miel la cuptor

E bine să ai în vedere şi următoarele sfaturi, pentru ca reţeta să-ţi reuşească din prima încercare:

  • optează pentru cotlet, întrucât această parte are textura fină;
  • după ce freci carnea cu piper, sare şi măghiran, las-o deoparte în jur de 20-30 de minute, pentru ca aromele să o întrepătrundă;
  • foloseşte un termometru pentru carne. Dacă îţi doreşti să fie carne în sânge, temperatura internă nu trebue să depăşească 50-52 de grade Celsius. Pentru o carne roz, dar fără sânge, temperatura să fie în jur de 60 de grade. Iar dacă vrei să fie bine făcută, atunci termometrul pentru carne trebuie să arate cel mult 75 de grade.

Dacă nu îți place această rețetă, nu uita că se poate prepara și ceva bun la cuptor sau o friptură de miel la tigaie.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele