Învaţă să faci un desert bun! Sorin Bontea recomanda astăzi o rețetă de gogoși făcute cu paharul. Modul de preparare e foarte uşor. Secretul constĂ în mărirea volumului la aluat. Cu cât e frământat mai mult şi lăsat la crescut mai mult, cu atât şi gogoşile vor fi mai pufoase.
Bineînţeles, poţi pune şi mai puţin zahăr în aluat, dacă vrei să mănânci gogoşile cu brânză sărată. Ideea e ca zahărul, per asamblu, stimulează creşterea aluatului. Poţi folosi un robot de bucătărie, ca să-ţi fie mai uşor. Cine nu are, rămâne la varianta clasică, şi anume frământarea cu ambele mâini. Spor la gătit şi poftă bună!
Sfat: chef Sorin Bontea recomanda să foloseşti un robot de bucătărie. Dacă isna nu ai aşa ceva, frământa coca cu mâinile până când se desprinde uşor de castron.
Foloseşte un lighean mai mare. Pune în el: drojdia, laptele încălzit, zahărul, coajă de portocală şi coaka de lămâie. Amestecă bine în el, cu ajutorul unui ţel. După circa 10-15 minute, timp în care s-au omogenizat, lasa compoziţia deoparte. Astfel, drojdia are timp să se activeze. După ce a trecut timpul, adauga peste ele untul topit, sarea, vanilia şi ouăle. Mixează bine, pentru omogenizare. Abia la final se încorporează faină, în mod treptat.
Aluatul obţinut se lasă la crescut în jur de o oră. Apoi se împarte în câteva bucatie. Se întind foile de aluat cu un sucitor. Gogoşile se decupează folosind un pahar. Gogoşile se prăjesc în ulei încins. Se pot servi simple sau cu dulceaţă.
Iată ce anume e bine să faci, ca să-ţi iasă gogoşi cât mai bune:
Pentru diversitate când vine vorba de desert, poți face și niște gogoși fără lapte sau niște clătite pufoase.