Prima pagină » Culinar » Rețetă de lebăr de casă – Rețeta tradițională pe care puțini o știu
Rețetă de lebăr de casă - Rețeta tradițională pe care puțini o știu

Rețetă de lebăr de casă – Rețeta tradițională pe care puțini o știu

02 dec. 2020, 15:29,
în Culinar

Pe masa de Crăciun se pun, de obicei, răcituri, cârnaţi fripţi, slănină şi muuulte prăjituri. Ce zici însă de o reţetă de lebăr de casă? E un preparat mai puţin gătit. Mai degrabă, oamenii preferă să-l cumpere decât să-l facă. Hai să vedem de ce ingrediente avem nevoie şi care sunt paşii.

Mai trebuie spus că lebărul e un preparat tradiţional de Crăciun în Germania. De altfel, cuvântul lebăr îşi are originea în termenul nemţesc leberwurst. La baza are diverse organe, mai ales ficat, care sunt amestecate cu mirodenii. Datorită gustului special, e foarte popular în multe ţări europene.

Ingrediente:

  • 1 kg de ficat de porc
  • 1 kg de gușă de porc
  • 2 rinichi de porc
  • 1 inima de porc
  • 2 metri de mațe groase de porc
  • 1 ceapă
  • 1 crenguţă de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriţă de sare
  • boia iute
  • 1 linguriţă de piper boabe

Mod de preparare:

Ficatul se ţine în apă, ca să iasă sângele din el, apoi se pune la fiert fără sare. El se fierbe separat faţă de restul ingredientelor. Ori de câte ori apare spumă la suprafaţă, se îndepărtează. Când înfigi furculiţa în ficat şi şi nu mai iese deloc sânge din el, înseamnă că e gata de fiert. Se scoate, aşadar, pe o farfurie.

În altă oală se fierb gușa, inima şi rinichii de porc. În oală se mai pun 2 linguri de foi de dafin, o ceapă şi o lingură de piper boabe. Se spumează ori de câte ori e necesar. Prima care se va scoate din oală e guşa de porc, întrucât aceasta fierbe cel mai repede. Se scot după aceea şi rinichii şi inima şi se lasă la răcit.

Curăță gușa de sorici. Dă prin maşina de tocat carne toate ingredientele carne. În compoziţie, pusă într-un lighean, se adaugă boia iute, sare, zeama în care a fiert carnea şi cimbrul măcinat. Vei obţine o pastă consistentă. Ideal ar fi ca în lebăr să fie 25% grăsime de la gușă şi 75% carne (ficat, inimă, gușă, rinichi).

Urmează să te ocupi de mate. Spală-le cu puţin oţet şi apa caldă, clăteşte-le bine şi taie-le în patru. Astfel, te asiguri că vor încăpea în cratiţa în care le vei fierbe. Umple maţele cu pastă obţinută, exact ca pe cârnaţi. Leagă capetele cu aţă şi înţeapă lebarii cu un ac mai mare. Astfel nu vor plesni în timpul fierberii.

Lebărul se pune la fiert în restul de apă în care a fiert carnea, la foc mic. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se înţeapă de fiecare dată când îi întorci. După circa 30 de minute sunt gata. Scoate-i cu o paletă pe o tavă. Acoperă-i cu un tocător de lemn, iar pe tocător pune o greutate, pentru a-i presa.

A doua zi, lebărul se curăţa de grăsime şi se atârnă la aer, afară.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Irinel Columbeanu s-a botezat?! Imaginile care s-au viralizat pe TikTok – GALERIE FOTO
08:12
FOTO Irinel Columbeanu s-a botezat?! Imaginile care s-au viralizat pe TikTok – GALERIE FOTO
Ieșeanul Narcis Dulgheriu este autorul unuia dintre cele mai bune cocktailuri din lume! Iată care este combinația cu care i-a impresionat pe jurați
02:00
FOTO Ieșeanul Narcis Dulgheriu este autorul unuia dintre cele mai bune cocktailuri din lume! Iată care este combinația cu care i-a impresionat pe jurați
ApaVital plătește 662.000 de euro pentru remedierea avariilor din 9 comune din zona metropolitană Iași
02:00
ApaVital plătește 662.000 de euro pentru remedierea avariilor din 9 comune din zona metropolitană Iași
Popa rupe stilul cu furăciunile de la enoriași
02:00
Popa rupe stilul cu furăciunile de la enoriași
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”