Culinar

Rețetă de nuci umplute: Gustul dulce și parfumat din copilărie

Publicat: 07 sept. 2021
farfurie cu nuci umplute cu cremă de ciocolată
Pentru ca nucile să vă iasă perfect este să aveți o formă specială cu care veți coace „cojile“

Nucile umplute cu cremă de ciocolată sunt cu siguranță undesert pe gustul multora, așa cum obișnuiau să mănânce în copilărie făcut de mama sau de bunica, mai ales în preajma sărbătorilor.

Rețeta de nuci umplute este una relativ simplă și nu necesită prea multe cunoștințe într-ale bucătăriei pentru a face un desert perfect.

Foarte important pentru ca nucile să vă iasă perfect este să aveți o formă specială cu care veți coace „cojile“ și care poate fi împrumutată de la rude mai în vârstă sau care se poate achiziționa din bazaruri.

farfurie cu nuci umplute cu cremă de ciocolată

Rețetă de nuci umplute cu cremă de ciocolată

Pentru „coji“ avem nevoie de 200 g unt, 120 g zahăr pudră, 3 ouă, 600 g făină 000, 6  g praf de copt, puțin ulei pentru uns.

Pentru cremă putem folosi 2 ouă, un praf de sare, 100 g zahăr pudră, 1 zahăr vanilat, 100 g ciocolată amăruie, 150 g unt cu minimum 80% grasime, 15 g pudră de cacao.

Pentru tapetare se folosesc 100 g zahăr pudră.

Pentru „cojile“ nucilor umplute se amestecă untul cu zahărul pudră, după care se adaugă ouăle unul câte unul. Treptat se pune făina și praful de copt.

Aluatul se lasă la frigider, după care se împarte în biluțe de mărime egală. Bine ar fi să aveți la îndemână un cântar. Biluțele ar trebui să aibă aproximativ 7 g.

farfurie cu nuci umplute cu cremă de ciocolată

Înainte de a o folosi, forma se pune pe focul de la aragaz la încins având grijă să ungem cu pensula, puțin ulei, fiecare gaură și zonele ce vor forma scobitura nucilor cu foarte putin ulei. Bilele se pun în formă, după care se închide ușor având grijă să nu presăm foarte tare pentru a nu risca să țâșnească pe-afară. Trebuie avut grijă să se rotească forma pentru a se coace uniform și la exterior și la interior.

Pentru a vedea exact care este timpul necesar pentru a fi coapte cojile s-ar putea ca prima tură să le coaceți mai tare. În mod normal, ar trebui să lăsați pe fiecare parte să stea pe foc aproximativ 30 de secunde, dar timupl de coacere diferă de la o formă la alta și cât de tare este focul.

După ce ați făcut toate cojile pentru nuci, le puneți pe un fund de lemn și cu un cuțit eliminați cu grijă excesul.

farfurie cu nuci umplute cu cremă de ciocolată

Cum să faci o cremă de ciocolată perfectă

Crema de ciocolată cu unt poate fi făcută în prealabil cu o zi și lăsată la frigider.

Ouăle întregi se pun împreună cu zahărul, sarea și vanilia într-un castron metalic așezat pe o oală în care fierbe puțină apă. Amestecul se bate până ce ajunge la 80 de grade, după care se dă jos castronul de pe abur și se adaugă în cremă ciocolata. Pe urmă, se amestecă cu un tel până se omogenizează crema, după care se lasă la răcit.

Separat, untul care a fost scos din frigider cu câteva ore înainte de a face crema se bate cu mixerul până ce devine spumos și i se adaugă cacaoa. Se bate încă vreo câteva minute și treptat se adaugă baza de cremă.

Crema de ciocolată cu unt se dă la rece pentru cel puțin 2 ore. Pentru un plus de savoare puteți adăuga esență de rom sau coji confiate de portocale mărunțite bine.

Fiecare coajă de nucă se umple cu cremă și se lipește prin presare ușoară, având grijă să îndepărtați excesul de cremă.

La final, nucile se trec prin zahăr pudră.

farfurie cu nuci umplute cu cremă de ciocolată

Adauga un comentariu