Culinar

Reţetă de plăcintă cu ton şi praz – Mod de preparare

Publicat: 05 mai 2020

Dacă vrei o seară relaxantă cu prietenii, poţi face din timp această plăcintă săţioasă, care merge foarte bine cu un pahar de vin sau cu o bere. Este la fel de bună şi caldă, şi rece.

Ingrediente:

Pentru aluat:

300 g făină
150-200 ml apă
15 g drojdie proaspătă
2 linguri ulei de măsline
1 linguriţă zahăr
1/2 linguriţă sare

Pentru umplutură:

1 fir praz
1 legătură ceapă verde
1 legătură mărar
300 g ton din conservă
2-3 linguri ulei
2 ouă
sare, piper, după gust
1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Pentru aluat, dizolvi drojdia cu zahărul în puţină apă călduţă, apoi o torni peste făină. Adaugi uleiul de măsline şi sare, torni restul de apă treptat şi începi să frămânţi, până ce aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Formezi o bilă, o pui într-un bol uns cu puţin ulei, o acoperi cu un prosop curat şi laşi la dospit o oră.

Pentru umplutură, speli bine prazul, inclusiv frunzele şi îl toci rondele. Îl pui la călit în ulei, cu un praf de sare, iar când s-a înmuiat adaugi ceapa verde tocată, mărarul tocat, tonul bine sucrs şi potriveşti gustul de sare şi piper. Mai ţii pe foc mediu 5 minute, apoi dai deoparte, Când s-a răcit, încorporezi ouăle.

Împarţi aluatul în două şi întinzi pe masa pudrată cu făină două foi rotunde, una puţin mai mare, pe care o pui într-o ravă rotundă, cu hârtie de copt, lăsând aluatul să acopere şi pereţii şi să se răsfrângă spre exterior. Torni umplutura de ton şi o nivelezi, acoperi cu cealaltă foaie de aluat şi îmcepi să pliezi marginile, pentru a sigila plăcinta.

O ungi cu ou bătut, presari, dacă vrei, seminţe de susan alb şi negru, şi o coci la 180 de grade Celsius, timp de 40-45 de minute. O laşi să se răcorească înainte să o tai.





Adauga un comentariu