Măslinele verzi sunt întotdeauna asociate cu două reţete de cocktailuri veritabile: Martini clasic şi Dirty Martini sau, în traducere, „Martini murdar“. Diferenţa dintre cele două băuturi constă, de fapt, în măsline: dacă reţeta clasică include gin sec, vermut sec şi măsline ca garnitură, rezultând o culoare limpede, odată ce ai adăugat şi suc de măsline, deja ai obţinut Dirty Martini, o băutură al cărei aspect este aşa cum îi spune şi denumirea: tulbure, murdar. Nu în ultimul rând, gustul uşor sărat al măslinelor se completează perfect cu aceste cocktailuri amărui, conferindu-le o aromă unică.
Porţionezi carcasa de pui în pulpe superioare, pulpe inferioare, spate şi piept. Într-un bol mai mare, pui toate ingredientele pentru marinată, apoi adaugi bucăţile de pui. Le amesteci şi le dai deoparte la frigider timp de 30 de minute. Într-o cratiţă cu capac, încingi uleiul de măsline, apoi căleşti cepele tocate. Adaugi bucăţile de pui, ardeiul gras şi ardeiul iute tăiate julien, torni supa de pui şi asezonezi cu sare şi piper după gust.
Laşi să fiarbă, sub capac, la foc potrivit timp de o oră, până ce carnea s-a frăgezit. Ulterior, adaugi măslinele kalamata şi pe cele verzi şi lămâia tăiată felii. Mai laşi să fiarbă la foc domol încă 15 minute, fără capac. Serveşti preparatul cald, lângă o garnitură de cuşcuş şi îl decorezi cu verdeaţa preferată.