O rețetă pentru mesele festive, rulada cu brânză și spanac este un aperitiv minunat sau chiar un prânz sățios dacă îi puneți alături o salată.
Această ruladă cu brânză și spanac este foarte gustoasă și aspectuoasă. Aceasta este foarte pufoasă, cu culoare vie și umplutură la alegere. Ea poate fi umplută cu diferite creme pe bază de brânză (cream cheese, cremă din brânză de vaci, cremă din ricotta sau urdă) și felii subțiri de șuncă presată (jambon), somon afumat sau baghete de ardei grași colorați.
Rețeta de ruladă cu brânză și spanac
Această ruladă de spanac trebuie să aibă blatul moale și pufos! De aceea se face un sos bechamel și se separă ouăle iar albușurile se bat spumă. Albușul bine bătut este un agent natural de afânare care substituie cu brio praful de copt. Dacă s-ar bate ouăle întregi, rulada ar ieși îndesată și aspră, ca o mochetă sau o coală de gazon sintetic, aspect pe care nu ni-l dorim.
Per ansamblu este o foaie ruladă pregătită dintr-un piure de spanac cu lapte și usturoi, ceva mai gros decât cel pe care-l facem în mod obișnuit. Umplutura poate fi simplă, cu brânză, sau cu felii de jambom, felii de somon afumat sau ardei colorați.
Din cantitățile de mai jos rezultă o ruladă de spanac cu brânză lungă de cca. 40 cm și groasă de vreo 6-7 cm. Ea se coace într-o tavă de 30×40 cm. Din ea se pot tăia cel puțin 20 de felii frumoase.
Așadar, pentru foaia de ruladă aveți nevoie de 130 gr făină, 100 gr unt gras cu min 80% grăsime, 500 ml lapte, sare, piper măcinat, 4 ouă mari sau 5 mici, separate albușurile de gălbenușuri, 300 gr spanac proaspăt sau 200 gr spanac congelat sau mix cu urzici, 1 – 2 căței de ustoroi sau câteva fire de usturoi verde sau o mână de leurdă și puțină zeamă de lămâie.
Pentru umplutră aveți nevoie de 400 gr cremă de brânză, 4 – 6 felii de șuncă presată sau 4 – 6 felii de somon afumat sau ardei colorați, castravete, usturoi.
Cum se face acest preparat?
Baza acestei rulade cu brânză și spanac este reprezentată de sosul bechamel. Pe scurt, într-o oală se pun untul, făina și sarea și se lasă să sfârâie un pic la foc mic. Nu trebuie să se coloreze! Trebuie amestecat constant în oală. Apoi se toarnă treptat laptele și se amestecă viguros pentru desfacerea cocoloașelor.
Se continua cu diluarea sosului până ce este incorporat tot laptele. Se lucrează la foc mic/mediu și se amestecă constant. El trebuie să fiarbă încet cca. 5 minute.
Sosul acesta ies mai gros decât un bechamel obișnuit pentru că urmează a fi diluat cu ouă și spanac. Sosul alb se lasă deoparte la răcorit cca. 30 de minute. Se mai amestecă ocazional ca să nu formeze pojghiță la suprafață.
Spanacul poate fi proaspăt sau congelat. Cel proaspăt se opărește 30 de secunde într-o oala în care fierbe apă. Apoi se trece prin jet de apă rece, ca să se oprească procesul de fierbere, și se pune la scurs într-o strecorătoare. Dacă folosiți spanac congelat trebuie să știți că și acesta trebuie dezghețat și scurs bine.
Frunzele opărite, răcite și scurse de spanac sau urzici se procesează cu blenderul sau cu procesorul cu cuțite până se obține o pastă fină. Tot acum se pun cei 1-2 căței de usturoi zdrobiți, sare, piper și un pic de zeamă de lămâie (1/2 de linguriță). Lămâia va influența gustul final și culoarea verde-viu a ruladei.
Dacă folosiți usturoi verde și/sau leurdă tot acum ar trebui puse și ele și mixate bine. Se pune cuptorul la încins la 180°C cu ventilație. Gălbenușurile se mixează cu sosul alb răcorit iar dacă aceste este fierbinte, ele se vor coagula! Se adaugă apoi piureul de spanac procesat pentru ca mai apoi să se separe ouăle iar albușurile se bat separat spumă tare cu un praf de sare. Aceasta se încorporează delicat cu spatula în compoziția verde și se pune la cuptor pentru ca atunci când va fi scoasă să se lase la răcorit pentru 30 de minute.
Foaia verde cu spanac se poate unge cu cremă de brânză simplă (cream cheese) sau cu un mix de brânză cu ardei grași colorați, castravete și usturoi. Rulada cu brânză și spanac se înfășoară cu grijă ajutându-vă de hârtia de copt și se poate păstra la frigider învelită în hârtie.