Prima pagină » Culinar » Rețeta de salată bulgărească clasică – Un preparat foarte simplu, fresh și gustos!

Rețeta de salată bulgărească clasică – Un preparat foarte simplu, fresh și gustos!

26 feb. 2025, 15:38,
în Culinar

Salata bulgărească clasică este cunoscută și ca „Șopska”, numele său provenind din regiunea Șopluk din Bulgaria.

Această salată a fost inventată din anii 1960, s-a răspândit și a devenit preparatul național al Bulgariei.

Cum prepari o salată bulgărească clasică?

Pentru a o pregăti, vei avea nevoie de 1 castravete lung sau de 5 castraveți de grădină, de 4 roșii mari și coapte, de 3 fire de ceapă verde și de 2 cepe, de 4 ardei, de 100-150g de telemea de oaie sau de vacă, de sare, ulei, oțet și de frunze de pătrunjel proaspăt.

Se coc cei 4 ardei pe toate părțile și se pun apoi câteva minute într-un recipient cu capac ca să se decojească bine, după lasă-i la răcit. Spală bine toate legumele, curăță castravetele de coajă și ceapa, apoi toacă toate legumele cuburi destul de mici. Într-un bol mare, se pun toate legumele tăiate și sărate ușor, nu foarte mult, deoarece și telemeaua este, le amesteci ușor și le stropești cu o lingură de ulei de floarea soarelui și cu 2 de oțet. După ce s-a format zeama în bol, amestecă cu grijă și pune și pătrunjelul peste. Ultimul pas este să adaugi telemeaua de vacă, care poate fi tăiată tot în cuburi sau răzuită și pusă peste.

Se mai poate adăuga puțin pătrunjel și poate fi servită imediat sau acoperită și păstrată la rece, consumându-se ulterior. Însă, ca la toate salatele, legumele se vor înmuia după aproximativ 30 de minute și nu vor mai fi crocante, așadar, cel mai bine ar fi să o mâncați imediat și păstrată pentru maxim 24 de ore în frigider.

Poate fi o garnitură perfectă pentru un cotlet de porc la tigaie

Dacă vreți să o mâncați ca și garnitură, puțeti cumpăra un cotlet de porc cu puțină grăsime pe margini, să îl marinați într-o saramură compusă din puțină sare, apă, usturoi, cimbru, sau orice alte condimente preferați și în funcție de dimensiunile lor, le veți lăsa la marinat în felul următor: pentru feliile mai subțiri, trebuie să le lași aproximativ 2 ore, pentru cele mai groase 3-4 ore, iar cele foarte groase ideal ar fi 48 de ore, la rece, în frigidr.

După, scoate carnea, o scurgi și stergi încât să nu fie udă și o vei lăsa la temperatura camerei până când se încălzește. Dacă vrei să aibă un gust și mai intens, poți adauga și niște piper înainte sau după prăjire. Acum pune pe feliile de carne puțin ulei și încinge bine tigaia, ca sa nu lase apă carnea și să se prăjească, nu să fiarbă. Ține-le în tigaie pentru aproximativ 3 minute pe o parte și 2 pe cealaltă. Dacă bucățile sunt prea mari, după acest timp le mai puteți pune în cuptor pentru câteva minute. Apoi, trebuie lăsată carnea să se odihnească pentru câteva minute, și să pui puțin unt peste ea, dacă vrei un gust și mai deosebit.

Acest preparat se completeză de minune pe lângă rețeța de salată bulgărească clasică, însă poate fi servită și singură, mai ales vara.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025
Articole similare
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
02:00
Câte produse din Iași sunt pe rafturile supermarketurilor? Director: „Toate rețelele marilor magazine sunt interesate să încheie contracte cu producătorii locali”
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
02:00
Primarul din Iași, amendat cu 100.000 de lei, se revoltă: „Asta e România. I-a speriat ministra că îi schimbă și au plan de amenzi”
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
02:00
Mesajul unui cunoscut om de afaceri din Iași, după un control de la Antifraudă. „Nu am mai trăit așa ceva în 20 de ani de antreprenoriat”
Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
02:00
FOTO Situație revoltătoare la CTP Iași! O pensionară de 72 de ani, umilită și lăsată fără card după o călătorie cu autobuzul 44. Iată cum s-a întâmplat totul
Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
02:00
FOTOVIDEO Mister: bărbatul, spulberat de o femeie la volanul unui Mercedes, la ieșirea din Lețcani, nu a fost nici acum identificat
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
02:00
O firmă din județul Neamț va furniza microbuzul pentru elevii din comuna Tomești! Investiția depășește 400.000 de lei
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
02:00
Se râde copios pe faza asta. Și foști colegi și foști profesori
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
02:00
Asta da scuză: un șofer din Iași, prins beat „turtă” la volan, le-a spus polițiștilor că a fost nevoit să conducă pentru că un vecin de-al său murise, iar copiilor le era teamă să stea singuri
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
02:00
Peste 70% dintre angajatorii din Iași s-au înscris în REGES Online. Termenul expiră pe 31 decembrie 2025, iar amenzile ajung până la 20.000 de lei
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat
02:00
Răzvan Timofciuc și Sorin Marcel Colesniuc – ambii candidați pentru postul de manager la Palatul Culturii – au un trecut controversat