Prima pagină » Culinar » Reţetă de smoothie de banană şi cacao
Reţetă de smoothie de banană şi cacao

Reţetă de smoothie de banană şi cacao

04 mart. 2020, 09:51,
în Culinar

Dr Alexandru Popa este medic specialist Diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul clinicii Smart Nutrition şi ne prezintă o reţetă simplă de smoothie de banană şi cacao, care poate reprezenta o alternativă inspirată pentru un mic dejun hrănitor, sau pentru o gustare delicioasă.

„Consider că această reţetă se adresează în special persoanelor care nu obişnuiesc să mănânce micul dejun, sau care doresc o alterativa rapidă pentru această masă. De asemenea, este indicată şi iubitorilor de ciocolată, care însă nu se mulţumesc cu o porţie micuţă, sau care îşi doresc să poată beneficia de „cea mai mare ciocolată” pe care o pot consuma în cadrul unei diete. În plus, este o reţetă potrivită şi pentru persoanele care ţin post, sunt vegetariene sau nu tolerează laptele animal. Sumarizând, reprezintă o variantă foarte rapidă de mic dejun sau gustare, de care oricine se poate bucura.”

Ingredientele necesare pentru preparare:

  • 300 ml lapte 1.5% sau 300 ml lapte de migdale (150 kcal)
    100 g banana (o banană mică) (80 kcal)
    1 linguriţă de cacao (cu conţinut scăzut de grăsimi) (20 kcal)
    1/2 linguriţa scorţişoară

Metoda de preparare

Banana se mărunţeşte şi se pune într-un blender, alături de lapte, cacao şi scorţişoară. Acestea se mixează până când devin un smoothie consistent, care se consuma imediat.

Recomandările medicului

Acest smoothie, de aproximativ 400 de grame, are doar 200 kcal, şi poate reprezenta o alternativă ideală pentru un mic dejun rapid, sau pentru o gustare gustoasă şi consistenţă.

„Dacă doriţi să îl mâncaţi ca mic dejun, vă recomand să consumaţi, alături de smoothie, şi o porţie de fructe oleaginoase (migdale / nuci / caju / alune crude), întrucât grăsimile sănătoase din acestea vor încetini puţin digestia, astfel încât smoothi-ul va ţine mai mult de foame, iar organismul va beneficia mai eficient de nutrienţii din acesta. Nu recomand pentru prima masă a zilei un conţinut exclusiv semi-lichid, întrucât se va digera foarte repede, iar senzaţia de foame poate apărea destul de repede.

În funcţie de preferinţă, puteţi jongla cu cantităţile fiecărui ingredient. De exemplu, dacă doriţi o aromă mai puternică de banana, puteţi folosi o banană mai mare, sau dacă doriţi că produsul să fie mai diluat, puteţi creşte cantitatea de lapte sau scădea uşor celelalte ingrediente.” ne explica medicul Alexandru Popă.

Beneficii cacao:

Cacao este un aliment cu multiple beneficii. Acesta stimulează producţia de serotonină şi dopamina, nişte neurotransmiţători care induc o stare de bine, şi sunt consideraţi a fi „hormonii fericirii”. De asemenea, flavonoidele din cacao au un rol benefic asupra neuronilor, îmbunătăţind capacitatea de învăţare şi memoria. Nu în ultimul rând, oxidul nitric, un neurotransmiţător cu rol vasodilatator din cacao, previne apariţia accidentului vascular cerebral. Polifenolii din cacao, cu rol antioxidant, ajuta la scăderea inflamaţiei din organism şi la normalizarea nivelului colesterolului

Beneficii scorţişoară:

Scorţişoară este un condiment care poate ajuta la menţinerea unui nivel normal al glicemiei, prin scădere glucozei sangvine şi modularea producţiei de insulina în organism. De asemenea, s-a demonstrat că are rol adjuvant în echilibrarea nivelului de colesterol, precum şi un important rol antifungic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024