Prima pagină » Culinar » Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

31 iul. 2024, 13:25,
în Culinar

Șprotul prăjit la tigaie este o rețetă cât se poate de simplă, ușor de făcut și foarte gustoasă pe care trebuie să o încercați numaidecât, această rețetă merge de minune cu un vin alb sau chiar o bere rece.

Șprotul prăjit se poate înlocui cu hamsie, obleți, baby hering sau capelin și este ideal pentru o gustare rapidă sau un aperitiv impresionant, fiind bogat în diferite substanțe hrănitoare.

Șprot prăjit cu mămăliguță

Șprotul are calități nutritive deosebite și poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat în substanțe hrănitoare și acizi grași, extrem de benefice organismului. Și mai interesant este faptul că șprotul are un număr redus de calorii.

Pentru a face un șprot prăjit la tigaie aveți nevoie de 1 kg șprot, 1 linguriță de sare, 200 gr făină, 200 gr mălai și ulei pentru prăjit.
Primul pas în prepararea șprotului este curățarea, așă că rupeți capul peștișorilor și îndepărtați intestinele. Totodată, trebuie să îndepărtați și solzii micuți și moi, iar dacă o să frecați cu degetele, veți vedea că se curăță imediat. După ce i-ați curățat, clătiți foarte bine cu apă. Bineînțeles, puteți sări peste partea cu curățarea pesțelui de intestine, dacă nu aveți nicio problemă în a le manca.

După ce peștișorii au fost curățați, este momentul să amestecați făina cu mălaiul. Peștele se tăvălește foarte bine prin acest amestec, apoi se scutură ușor.
Între timp, pregătiți tigaia și puneți uleiul. Focul trebuie să fie încins, pentru ca peștișorii să se prăjească bine.

Este recomandat să nu puneți o cantitate mare de peștișori de prima dată, testați 2 – 3 să vedeți dacă temperatura uleiului este bună. După aceea, puteți să puneți o cantitate mai mare, însă mare atenție pentru a nu-i îngrămădi.

Fiecare serie de șprot va dura 4-5 minute pentru a se prăji. Unde mai pui ca aceștia nici nu trebuie întorși pe toate părțile. După ce s-a prăjit, șprotul trebuie pus într-o sită pe care ați căptușit-o cu șervețele de hârtie. Excesul de ulei trebuie îndepărtat.

Șprotul prăjit se servește cu pâine sau mămaăligă. Pentru cei ce vor mai mult, pot încerca și un mujdei de usturoi sau un sos pe bază de iaurt, usturoi și puțină sare.

Cum se face o mămăligă pufoasă

Mămăliga, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare românești care se mănâncă adesea cu pește, a fost adoptată de multe bucătării din lume și modificată în funcție de preferințele fiecărui popor în parte. Deși a fost considerată o lungă perioadă de timp mâncarea țăranilor, mămăliga este servită în ziua de azi chiar și în restaurante de lux.

De-a lungul timpului, rețeta a fost preluată și în alte bucătării. În Italia, de exemplu, ea este cunoscută sub denumirea de „polenta”. Mămăliga este consumată chiar și în Ungaria, unde este cunoscută sub numele de „puliszka”. Elveția, Austria, Croația, Slovenia, Serbia, Brazilia, Mexic sunt doar câteva dintre țările din lume unde se consumă acest fel de mâncare.

Nu vei avea nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Dacă este gătită corect, mămăliga nu va face nici cocoloașe. Ai nevoie doar de apă, mălai, 1 măsură mălai/4 măsuri de apă, 100 gr de unt și sare.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți apă la fiert, la flacără medie după care se adaugă mălai astfel: o măsură de mălai la patru măsuri de apă, la fiecare 250 de grame de mălai se pune în vasul de pe foc un litru de apă. Se adaugă sare în apă înainte ca amestecul să înceapă să fiarbă și se amestecă mămăliga cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Se adaugă untul și se încorporează în compoziție până când mămăliga nu mai oferă senzația de făină tare.

Secretul pe care trebuie neapărat să-l știi pentru a ieși un șprot prăjit cu mămăliguță delicios este că se adaugă mălaiul în apă doar vărsat sub formă de ploaie, nu tot odată.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Controale la frontierele Schengen. Decizie în Parlamentul European
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`