Prima pagină » Culinar » Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

Rețetă de șprot prăjit la tigaie cu mămăligă și mujdei de usturoi

31 iul. 2024, 13:25,
în Culinar

Șprotul prăjit la tigaie este o rețetă cât se poate de simplă, ușor de făcut și foarte gustoasă pe care trebuie să o încercați numaidecât, această rețetă merge de minune cu un vin alb sau chiar o bere rece.

Șprotul prăjit se poate înlocui cu hamsie, obleți, baby hering sau capelin și este ideal pentru o gustare rapidă sau un aperitiv impresionant, fiind bogat în diferite substanțe hrănitoare.

Șprot prăjit cu mămăliguță

Șprotul are calități nutritive deosebite și poate face minuni pentru sistemul imunitar uman. Este bogat în substanțe hrănitoare și acizi grași, extrem de benefice organismului. Și mai interesant este faptul că șprotul are un număr redus de calorii.

Pentru a face un șprot prăjit la tigaie aveți nevoie de 1 kg șprot, 1 linguriță de sare, 200 gr făină, 200 gr mălai și ulei pentru prăjit.
Primul pas în prepararea șprotului este curățarea, așă că rupeți capul peștișorilor și îndepărtați intestinele. Totodată, trebuie să îndepărtați și solzii micuți și moi, iar dacă o să frecați cu degetele, veți vedea că se curăță imediat. După ce i-ați curățat, clătiți foarte bine cu apă. Bineînțeles, puteți sări peste partea cu curățarea pesțelui de intestine, dacă nu aveți nicio problemă în a le manca.

După ce peștișorii au fost curățați, este momentul să amestecați făina cu mălaiul. Peștele se tăvălește foarte bine prin acest amestec, apoi se scutură ușor.
Între timp, pregătiți tigaia și puneți uleiul. Focul trebuie să fie încins, pentru ca peștișorii să se prăjească bine.

Este recomandat să nu puneți o cantitate mare de peștișori de prima dată, testați 2 – 3 să vedeți dacă temperatura uleiului este bună. După aceea, puteți să puneți o cantitate mai mare, însă mare atenție pentru a nu-i îngrămădi.

Fiecare serie de șprot va dura 4-5 minute pentru a se prăji. Unde mai pui ca aceștia nici nu trebuie întorși pe toate părțile. După ce s-a prăjit, șprotul trebuie pus într-o sită pe care ați căptușit-o cu șervețele de hârtie. Excesul de ulei trebuie îndepărtat.

Șprotul prăjit se servește cu pâine sau mămaăligă. Pentru cei ce vor mai mult, pot încerca și un mujdei de usturoi sau un sos pe bază de iaurt, usturoi și puțină sare.

Cum se face o mămăligă pufoasă

Mămăliga, unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare românești care se mănâncă adesea cu pește, a fost adoptată de multe bucătării din lume și modificată în funcție de preferințele fiecărui popor în parte. Deși a fost considerată o lungă perioadă de timp mâncarea țăranilor, mămăliga este servită în ziua de azi chiar și în restaurante de lux.

De-a lungul timpului, rețeta a fost preluată și în alte bucătării. În Italia, de exemplu, ea este cunoscută sub denumirea de „polenta”. Mămăliga este consumată chiar și în Ungaria, unde este cunoscută sub numele de „puliszka”. Elveția, Austria, Croația, Slovenia, Serbia, Brazilia, Mexic sunt doar câteva dintre țările din lume unde se consumă acest fel de mâncare.

Nu vei avea nevoie de multe ingrediente, iar modul de preparare este foarte simplu. Dacă este gătită corect, mămăliga nu va face nici cocoloașe. Ai nevoie doar de apă, mălai, 1 măsură mălai/4 măsuri de apă, 100 gr de unt și sare.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să puneți apă la fiert, la flacără medie după care se adaugă mălai astfel: o măsură de mălai la patru măsuri de apă, la fiecare 250 de grame de mălai se pune în vasul de pe foc un litru de apă. Se adaugă sare în apă înainte ca amestecul să înceapă să fiarbă și se amestecă mămăliga cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. Se adaugă untul și se încorporează în compoziție până când mămăliga nu mai oferă senzația de făină tare.

Secretul pe care trebuie neapărat să-l știi pentru a ieși un șprot prăjit cu mămăliguță delicios este că se adaugă mălaiul în apă doar vărsat sub formă de ploaie, nu tot odată.

Bugetul.ro
Satul miliardarilor din România unde se trăiește ca-n Monte Carlo. Cei mai mulți dintre locuitorii de aici au averi impresionante și vile de milioane
redactia.ro
Tragedie în fotbalul românesc. A murit un fotbalist de la FCSB. Echipa lui Becali a făcut anunțul trist
Bugetul.ro
Grila TV din România se schimbă din 1 martie. Noul post de televiziune a început emisia, iar cei mai mici dintre telespectatori sunt cei mai încântați
a1.ro
Te cunosc de undeva, sezonul 21, 1 martie 2025. Ce pereche a câștigat a treia gală a transformărilor. Cine a luat bonusul
Playtech.ro
JD Vance, luat de urgență de pe o pârtie de schi și dus într-un loc secret împreună cu familia, după cearta din Biroul Oval
observatornews.ro
Afacerea cu care Remus a dat lovitura în Italia. A plecat din România și a reușit după 9 ani de muncă grea: "Nimeni nu ne cunoştea, eram doar eu cu tata"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Unde l-a sărbătorit Cristina Ich pe iubitul ei. Ipostaze fierbinți cu cei doi
SportpeSurse
Actrița care i-a luat mințile lui Laszlo Boloni, fostul selecționer al României
Playtech.ro
Până când trebuie purtat mărțișorul ca să îți aducă noroc tot anul. Tradiția spune clar când trebuie să îl dai jos
Dailybusiness.ro
Breaking! Zelenski pleacă de la Casa Albă fără să mai semneze acordul pentru mineralele Ucrainei cu Donald Trump
RomaniaTV
Se da a 13-a pensie, decizie oficială a Guvernului. Banii intră pe card de Paşte 2025
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Andreea Raicu, imagine BOMBĂ cu burtica de gravidă, la 47 de ani: Luna… a șasea
redactia.ro
Ce suspectează fiicele lui Gene Hackman că s-a întamplat în cazul morții marelui actor
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 martie 2025
01 martie 2025