Culinar

Reţetă de tocăniţă din carne de porc

Publicat: 26 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reţetă de tocăniţă din carne de porc

Pentru aceste găluşte ne-am inspirat din bucătăria cehă. Şi aşa am obţinut cea mai bună tocană din carne de porc cu găluşte.

Ingrediente pentru găluşte:

  • 375 g făină de bună calitate
    1 linguriţă bicarbonat
    ½ linguriţă zahăr
    3 ouă bătute ca pentru omletă
    350 ml lapte
    150 g cuburi neprăjite de pâine albă
    sare

Pentru tocană:

  • 1,5 kg carne de porc
    100 g unt (sau ulei)
    3 cepe
    o linguriţă de boia de ardei iute sau dulce, după gust
    2-3 ardei verzi
    2-3 roşii
    3 căţei de usturoi
    foi de dafin
    ardei iute

Mod de preparare:

Pentru găluşte, într-un castron încăpător se amestecă făina, bicarbonatul, sarea şi zahărul. Se face o adâncitură în mijloc şi se pun ouăle şi o ceaşcă cu lapte. Se amestecă şi se adaugă lapte cât să se lege un aluat, nu foarte tare. Aluatul se bate de circa 200 de ori până face băşici. Se adaugă cuburile de pâine şi se amestecă până se încorporează
în aluat.

Într-o cratiţă mai largă se pune apă la fiert. Aluatului i se dă forma unei pâini şi se aşază într-o bucată curată de tifon, care se leagă la capete. Aşa se pune la fiert pentru 45 de minute întorcând „pâinea” să se facă uniform. Se scoate apoi din apă, se înlătură tifonul, se acoperă tot cu tifon uscat şi se lasă să se răcească.

Pentru tocană, într-o cratiţă se pune grăsimea la încins. Se adaugă ceapă tăiată peştişori şi se lasă până ce se aureşte, se adaugă boiaua şi usturoiul tăiat sau întreg, după gust. Se pune carnea tăiată cuburi mici şi se lasă să se înăbuşe până când se evaporă apa. Se adaugă ardeii, dafinul şi roşiile, tăiate. Se completează cu apă cât să acopere totul şi se lasă pe foc până ce s-a fiert carnea.

Tocană din carne de porc cu găluşte se serveşte cu felii din aluatul fiert, ardei iute şi, după gust, cu murături.

Adauga un comentariu