Prima pagină » Culinar » Rețeta italiană de vinete murate. Cel mai apetisant deliciu al italienilor

Rețeta italiană de vinete murate. Cel mai apetisant deliciu al italienilor

02 oct. 2025, 14:11,
Ioana IRIMIEA în Culinar

Rețeta italiană de vinete murate este una dintre cele mai îndrăgite rețete de apertiv ale bucătăriei italiene. Vinetele murate sunt servite de-obicei la începutul unei mese, scopul lor fiind acela de a deschide pofta de mâncare și a stimula apetitul.

Rețeta italiană de vinete murate și gustoase

Rețeta italiană de vinete murate nu este una complicată și nici nu te face să petreci mult timp în bucătărie. Ingredientul principal al acestei rețete sunt vinetele, bineînțeles, iar pe lângă acestea mai ai nevoie de ulei de măsline, oțet de vin roșu, usturoi, sare și oregano.

Dacă ai toate aceste ingrediente, înseamnă că ai tot ce îți trebuie pentru a pregăti un aperitiv cu care poți să îți impresionezi familia. Modul de preparare este unul foarte simplu și nu necesită experiența unui bucătar, dacă ai chef de o gustare sănătoasă și sățioasă vinetele murate sunt alegerea perfectă.

Pentru a pregăti vinetele murate în stil italian se spală și se curăță legumele, urmând ca acestea să fie tăiate în felii lungi. Adaugă peste vinete o lingură de sare și lasă-le deoparte pentru 30 de minute, pentru a se înmuia. Pune la fiert o jumătate de oală cu apă, după care adaugă vinetele pentru 2-3 minute, până când apa dă în clocot.

După ce minutele s-au scurs, este necesar să lași vinetele 15 minute în apă fierbinte. Scoate vinetele din apă, iar apoi lasă-le să se usuce. Dacă vinetele s-au uscat în de-ajuns de bine, trebuie puse într-un borcan, în care pui 300 ml de ulei de măsline, 50 ml de oțet de vin roșu, 5 căței de usturoi pisat, 2 linguri de oregano și încă o linguriță de sare.

Sigilează borcanul și pune-l la fiert pentru 5 minute, cu capacul deasupra apei. Vinetele se depozitează într-un loc uscat și rece.

Proprietățile și beneficiile vinetelor

Dacă ți-a plăcut rețeta italiană de vinete murate, sigur îți dorești să afli și care sunt beneficiile legumelor. Vinetele conțin un aport ridicat de vitamine și minerale, având un conținut foarte slab de calorii și grăsimi, deci dacă doriți să slăbiți vinetele sunt perfecte pentru a subția sau a menține silueta.

Vinetele sunt bogate în bioflavonoide. Aceasta substanță este cea care dă culoarea cojii vinetelor, iar odată consumată aceasta acționează ca un antioxidant al sângelui, reglând tensiunea și curățând depunerile de colesterol din pereții vaselor de sânge.

Fitonutrienții sprijină funcțiile cerebrale, ajutând sistemul cognitiv și sănătatea mintală. Vinetele sunt bogate în fitonutrienți, deci consumul acestora protejează creierul de toxine și îmbunătățește circulația de la nivelul cerebral, promovând memoria și concentrarea.

Potasiul este un mineral esențial, care scade riscul afecțiunilor cardiovasculare, iar acesta se găsește în vinete. Mâncatul acestora menține un ritm cardiac normal și stabil. O altă substanță care se găsește în aceste legume sunt flavonoidele care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, crescând, simultan, nivelul colesterolului bun.

Rețeta italiană de vinete murate nu este doar un aperitiv gustos care poate lăsa pe oricine cu gura căscată, ingredientul principal al acestei rețete are și multe beneficii care susțin sănătatea fizică și mentală.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 decembrie 2025
05 decembrie 2025