Rețeta de lasagna cu carne tocată și sos bechamel este un preparat clasic italian, bogat în arome și texturi. Fiecare strat de paste, împreună cu sosurile se îmbină perfect pentru a crea un fel de mâncare deosebit, perfect pentru un prânz de duminică în familie sau chiar pentru ocazii mai speciale.
Lasagna este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate preparate italiene în toată lumea. În varianta clasică, cu straturi delicioase de carne, paste și sos bechamel cu brânză, lasagna este îndrăgită atât de cei mici, cât și de cei mari. Rețeta aceasta este cea clasică cu carne tocată, sos bechamel și cu mozzarella și parmezan.
Rețeta pentru lasagna cu carne tocată și sos bechamel
În primul rând, e importantă alegerea foilor de paste, dacă le cumperi trebuie să verifici pe ambalaj dacă necesită fierbere. În general foile pentru lasagna, de calitate, nu necesită fierbere, este suficient să fiarbă în sucul de carne, la cuptor. Pentru sosul ragu se folosește un amestec de carne tocată de vită cu porc, 70-30, suc de roșii sau roșii tocate, vin roșu și condimente. Prepararea sosului necesită timp, aproximativ 3-4 ore.
Partea bună la acest preparat este că se poate congela, înainte de coacere. Astfel, atunci când vrei să servești o porție de lasagna, doar decongelezi și coci. Sosul bechamel se face cu făină, unt și lapte călduț. La finalul preparării sosului, adaugă o porție zdravănă de mozzarella amestecată cu parmezan. Pentru cantitățile indicate este potrivită o tavă cu dimensiunile 35×24 cm. Este important ca tava să fie adâncă de aproximativ 6 cm, pentru a nu se scurge sosul la preparare.
Pentru sosul ragu vei avea nevoie de 1 lingură ulei de măsline; 1 ceapă galbenă; 1 morcov mediu; 1 tijă de țelină sau o bucățică de țelină; 2 căței de usturoi; 1 pahar de vin roșu sec ( 150 mililitri); 1 kilogram carne tocată amestec vită- porc; 400 grame roșii tocate la conservă; 100 mililitri sos de roșii; cimbru, busuioc, oregano uscat; sare, piper negru proaspăt măcinat.
Pentru sosul bechamel vei avea nevoie de 50 grame unt; 75 grame făină; 1 litru de lapte; 150 grame mozzarella; 100 grame parmezan; sare, piper. Și nu în ultimul rând de 500 grame pachet foi de lasagna ( 1 pachet) și parmezan ras.
Mod de preparare
Pentru sosul ragu se încinge uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare. Ceapa, țelina și morcovul se toacă în robotul de bucătărie, iar usturoiul se zdrobește cu presa. Se pun legumele la călit în uleiul încins, la foc mediu, apoi după ce legumele s-au înmuiat, se pune carnea tocată și se amestecă ușor până își schimbă culoarea.
Se toarnă vinul peste carne, apoi se pun roșiile tocate împreună cu sucul de roșii se lasă la fiert pentru 3-4 ore, la foc mic, sub capac. La final, se asezonează cu plante aromatice, sare și piper proaspăt măcinat. Sosul bechamel se încălzește într-o crăticioară, acest pas fiind opțional, pentru că se poate folosi și lapte rece, dar laptele cald ajută la îngroșarea sosului mai rapid.
Într-o altă crăticioară se toarnă laptele cald treptat și se amestecă cu un tel, continuu, timp de 5-8 minute, până se îngroașă sosul. Dacă sosul bechamel este prea gros, se subțiază cu puțin lapte cald, apoi peste sos se adaugă mixul de brânză rasă și se amestecă.
Pentru asamblarea lasagnei se unge tava cu sos ragu, iar următoarele straturi vor fi astfel: sos bechamel, apoi se pun foile de lasagna astfel încât să acopere și ele suprafața tăvii. Continuă cu sos bechamel, sos ragu, foaie de lasagna, sos bechamel, sos ragu până ajungi la 3 straturi, care vor fi suficiente.
Ultimul strat este de sos bechamel peste care se presară parmezan. Se dă tava la cuptor timp de 40-45 de minute la foc potrivit până se rumenește. Rețeta de lasagna cu carne tocată și sos bechamel se servește caldă, însă trebuie să aștepți 10 minute după ce ai scos tava din cuptor înainte de a o porționa.