Marinata de gogoșari este un preparat nelipsit din cămările românilor, un deliciu culinar ce îmbină armonios gustul dulce-acrișor al oțetului cu aroma intensă a gogoșarilor copți sau cruzi, în funcție de rețetă. Considerată o adevărată emblemă a toamnei în gospodăriile tradiționale, această conservă este pregătită cu grijă și pasiune, adesea după rețete transmise din generație în generație.
Marinata de gogoșari este o conservă obținută prin opărirea sau păstrarea gogoșarilor în saramură sau oțet, alături de condimente precum foi de dafin, boabe de piper, muștar, zahăr, sare și, uneori, hrean sau usturoi. Gogoșarii se pretează excelent pentru murare, păstrându-și textura crocantă și o culoare vibrantă în borcan.
Rețeta pentru marinata de gogoșari
Fiecare zonă a țării are varianta ei, dar o rețetă clasică presupune: 5 kg gogoșari; 500 ml oțet de vin (9); 300 g zahăr; 100 g sare grunjoasă neiodată; 2-3 frunze de dafin; 1 lingură boabe de piper; 1 lingură boabe de muștar și opțional: felii de hrean, usturoi, morcov.
Gogoșarii se curăță de cotoare și semințe, se taie în sferturi sau felii, apoi se lasă câteva ore cu sare pentru a se înmuia. Între timp, se prepară marinata, un amestec de oțet, apă, zahăr și condimente, care se fierbe.
Gogoșarii se adaugă în acest lichid pentru câteva minute, după care se așază în borcane sterilizate și se toarnă marinata fierbinte peste ei. Borcanele se sigilează și se păstrează la loc răcoros și întunecos.
Deși este un produs conservat, marinata de gogoșari are și beneficii nutriționale: este bogată în vitamina C și antioxidanți (gogoșarii își păstrează o mare parte din proprietăți chiar și după marinare); stimulează digestia, datorită oțetului și condimentelor; nu conține conservanți artificiali dacă este preparată acasă. Marinata se servește ca garnitură la fripturi, cârnați sau alte preparate din carne și poate fi adăugată în salate reci sau sandvișuri pentru un plus de gust. Este un preparat preferat de mulți români pentru că dă un gust fresh mâncărurilor pe care le însoțește.
Care este diferența dintre marinadă și marinată?
Marinada nu este același lucru cu marinata. Chiar dacă sunt cuvinte asemănătoare și se referă ambele la gastronomie, nu au același înțeles. Marinada este acel amestec de ingrediente (uleiuri, acizi și condimente) pe cale le folosim pentru a frăgezi și aroma carnea și legumele înainte de a le găti, se mai numește și baiț.
„Marinada s.f. În gastronomie, lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se cconserva. sin. baiț”.
Pe de altă parte, marinata este un preparat culinar finit. Toată lumea a auzit de chifteluțe marinate în sos tomat sau de pește marinat. „Marinată, marinate, s.f. Preparat culinar acoperit cu un sos tomat acrit cu oțet (marinată de pește, chifteluțe marinate etc.), alimentele nefiind de fapt marinate în prealabil”. Marinata de gogoșari este foarte sănătoasă și este potrivită pentru fripturi la tigaie, cuptor sau făcute pe grătar.