Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru marinata de gogoșari! Iată cu ce preparate se poate servi!

Rețeta pentru marinata de gogoșari! Iată cu ce preparate se poate servi!

18 iun. 2025, 14:17,
Redacția BZI în Culinar

Marinata de gogoșari este un preparat nelipsit din cămările românilor, un deliciu culinar ce îmbină armonios gustul dulce-acrișor al oțetului cu aroma intensă a gogoșarilor copți sau cruzi, în funcție de rețetă. Considerată o adevărată emblemă a toamnei în gospodăriile tradiționale, această conservă este pregătită cu grijă și pasiune, adesea după rețete transmise din generație în generație.

Marinata de gogoșari este o conservă obținută prin opărirea sau păstrarea gogoșarilor în saramură sau oțet, alături de condimente precum foi de dafin, boabe de piper, muștar, zahăr, sare și, uneori, hrean sau usturoi. Gogoșarii se pretează excelent pentru murare, păstrându-și textura crocantă și o culoare vibrantă în borcan.

Rețeta pentru marinata de gogoșari

Fiecare zonă a țării are varianta ei, dar o rețetă clasică presupune: 5 kg gogoșari; 500 ml oțet de vin (9); 300 g zahăr; 100 g sare grunjoasă neiodată; 2-3 frunze de dafin; 1 lingură boabe de piper; 1 lingură boabe de muștar și opțional: felii de hrean, usturoi, morcov.

Gogoșarii se curăță de cotoare și semințe, se taie în sferturi sau felii, apoi se lasă câteva ore cu sare pentru a se înmuia. Între timp, se prepară marinata, un amestec de oțet, apă, zahăr și condimente, care se fierbe.

Gogoșarii se adaugă în acest lichid pentru câteva minute, după care se așază în borcane sterilizate și se toarnă marinata fierbinte peste ei. Borcanele se sigilează și se păstrează la loc răcoros și întunecos.

Deși este un produs conservat, marinata de gogoșari are și beneficii nutriționale: este bogată în vitamina C și antioxidanți (gogoșarii își păstrează o mare parte din proprietăți chiar și după marinare); stimulează digestia, datorită oțetului și condimentelor; nu conține conservanți artificiali dacă este preparată acasă. Marinata se servește ca garnitură la fripturi, cârnați sau alte preparate din carne și poate fi adăugată în salate reci sau sandvișuri pentru un plus de gust. Este un preparat preferat de mulți români pentru că dă un gust fresh mâncărurilor pe care le însoțește.

Care este diferența dintre marinadă și marinată?

Marinada nu este același lucru cu marinata. Chiar dacă sunt cuvinte asemănătoare și se referă ambele la gastronomie, nu au același înțeles. Marinada este acel amestec de ingrediente (uleiuri, acizi și condimente) pe cale le folosim pentru a frăgezi și aroma carnea și legumele înainte de a le găti, se mai numește și baiț.

„Marinada s.f. În gastronomie, lichid puternic aromatizat, pe bază de vin, oțet, suc de lămâie sau de limetă, plante aromate sau condimente și puțin ulei, în care se introduce un aliment (carne, mai ales de vânat, pește, legume) pentru a se marina, adică a se frăgezi și a se impregna de aromă înainte de a fi gătit, sau pentru a se cconserva. sin. baiț”.

Pe de altă parte, marinata este un preparat culinar finit. Toată lumea a auzit de chifteluțe marinate în sos tomat sau de pește marinat. „Marinată, marinate, s.f. Preparat culinar acoperit cu un sos tomat acrit cu oțet (marinată de pește, chifteluțe marinate etc.), alimentele nefiind de fapt marinate în prealabil”. Marinata de gogoșari este foarte sănătoasă și este potrivită pentru fripturi la tigaie, cuptor sau făcute pe grătar.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025